banner564

Online alışveriş

Online alışverişin hızlı yükselişi tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de büyük bir heyecan ve yaratıyor. Teoride dijital teknoloji, her satıcıyı dünyanın herhangi bir yerinde internete erişimi olan tüketici ile buluşturma potansiyeline sahip. Bu da ciddi anlamda bir büyük bir pazar potansiyeli anlamına geliyor. Diğer bir deyişle iletişim teknolojisi günümüzde tüketiciye evlerinden çıkmadan tüm dünyadan alışveriş yapabilme imkânı sunmaktadır. Elektronik ortamda alışveriş, tüketicilerin alışveriş yapma şekillerini ve perakendecilik sektörünü her geçen gün değiştirmektedir.
Elektronik alışveriş yapan tüketiciler internette detaylı ürün bilgileri ve çok fazla çeşit seçeneği bulmanın rahatlığını yaşamaktadırlar. Tüketiciler internet üzerinde de ani kararlar vererek hiç akıllarında olmayan şeyleri satın alabilmektedir.
Peki, internet mağazaları sizi ihtiyacınız olmayan ürünleri satın almaya nasıl ikna ediyor?
Günlük yaşantımızın bir parçası olan marketler bizleri satın almaya sevk için taktikler uyguluyorlar. Fırından taze çıkmış ekmek kokusu, fiyatları ucuz göstermek için bir lira veya on kuruş indirim yapmak, ürünleri daha taze ve çekici göstermek için fazladan ışıklandırma yapmak bunların incelikleri. Fakat internette bu tekniklerden çok daha dazla incelikler var.
Sosyal kanıt bunlardan birisidir. Bunun anlamı, diğer insanların tercihlerine ve kararlarına değer veriyor olmamızdır. Özellikle sosyal bütünlüğümüzü sağlayan unsurlardan birisi, arkadaşımızın hoşlandığı şeylerden bizimde hoşlanmamızdır. İnternet satıcılarının sayfalarında yazılan “Bu kadar kişi bu ürünü aldı” veya sosyal medya paylaşımlarınızı kullanarak “Şu arkadaşınız bu ürünü kullanıyor”  ifadeleri, aslında aklınızdan bile geçmeyen ürünleri sizlere satmak için kullandıkları sosyal kanıt psikolojisidir. Asıl ikna edici olan ise tanıdığımız kişilerin yorumları. Beynimiz eğer arkadaşım aldıysa ben de almalıyım diye düşünüyor. 
İnternetteki fiyatlandırma taktikleri ise biraz daha incelikli. İnternet satışlarında fiyatların ucuzdan pahalıya göre sıralanmış olması ürünün daha ucuz olduğu algısını yaratıyor. Örneğin 610 liralık bir ürün ile 599.90 liralık ikinci bir ürün arasında büyük bir fiyat farkı yokken, ikinci ürün fiyatı satın alma hissi yaratıyor. 
İnternet sitelerinin olmazsa olmaz taktiği kıtlıkla korkutma taktiğidir. Yiyecek insanoğlunun hayati bir unsurudur ve insanoğlu kıtlığı sevmez. İnternet satış sitelerinde “Stokta sadece 6 tane kaldı” etiketi veya “Acele edin! Son 4 ürün” mesajları, insanlarda psikolojik olarak kıtlık hissi yarattığından, kendilerine bir şey kalmayacağından korkarak ürüne sahip olmak isterler. Bu ve benzeri ifadeler insanların içgüdülerini uyandırmak için tasarlanmıştır. 
İnternet satış sitelerinde bilinçli olmak sizleri bu ve benzeri satış hilelerine karşı koruyacaktır. Bazı durumlarda da kendinize avantaj sağlayabilirsiniz. Örneğin aceleniz yoksa seçtiğiniz ürünleri sepetinizde bekletiniz. İnternet mağazası size mesaj atacaktır, hatta bazen alışverişinizi tamamlamanız için size indirim de yapabilir. Ayrıca ilgilendiğiniz bir ürün için, internet satış sitesinin arama motorunu kullanmayın, çünkü site size aradığınız ürünü değil, size satmak istediği ürünü gösterecektir. Dolayısıyla ürün ararken farklı arama motorları kullanmanız ve aceleniz yoksa fiyat takibi yapmanız sizler için daha iyi olacaktır. Yeni yılın bu ilk pazarında, herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner608

banner473