Kanser Hastalarına Yardım Derneği basın toplantısı düzenleyerek, “1-7 Nisan Kanser Haftası” çerçevesinde yapacaklarını anlattı.
Toplantıda Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar birer konuşma yaptı.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail konuşmasında, 23 yıllık derneğin hayatında yıllarca her kanser haftasında basına projelerini; devletten talepleri, kanser konusunda dünyada yapılanlar ve ülkede yapılması gerekenlerle ilgili 2-3 sayfalık bildiriler verdiklerini anımsatarak, “Bu yıl ne yazacağımda zorlandım” dedi.
Her gün derneğin kapısından giren hasta sayısı artarken, çaresiz aileleri kucaklamanın, devlet desteği olmadan maddi ve manevi yardımcı olmanın, ekonomik sıkıntılar altında iş adamının, askerin, polisin, memurun, öğretmenin, vatandaşın zorlandığı bir noktada hizmetleri sürdürmenin imkansızlaştığına işaret eden Kocaismail, “’Ben sana, sen bana sarıl’ misali, hasta ve yakınları ile birbirimize sevgi ve ilgi ile sarılarak zor süreci birlikte aşmaya çalışıyoruz. Ama nereye kadar” dedi.
Kocaismail, devlet politikası ve kanser kontrol programları istediklerini, tek kişilik talep eylemini de yaptıklarını ancak o gün içinde verilen sözlerin o günde mi kaldığı, yoksa istedikleri doğrultuda ilerleyip ilerlemediği konusunda talep ettikleri bilgilendirilmeye yanıt alamadıklarını söyledi.
“Hastanede çalışan 8 personelin maaşını dernek ödüyor”
Devlet hastanesinde çalışan 8 personelin maaşlarını ödeyen, bünyesinde binlerce hastayı barındıran bir dernek olmalarına rağmen onkoloji hakkında bilgilendirmeye sahip olmadıklarını belirten Kocaismail, “Geçtiğimiz yıl bize aralıkta açılacak denilen onkoloji neden açılmıyor, hatta belki de bu kanser haftasında açılıyordur da bizim haberimiz yok” dedi.
Hastaların en büyük mutsuzluğu…
Kocaismail, “Devlet hastanesinde tedavi olursan ilaç ücretsiz ancak başka bir merkezde tedavi yaptıracaksan ilacı sana satarım” mantığının hastaların en büyük mutsuzluğu ve çaresizliği olduğuna dikkati çekti.
Çağlar: Çağın vebası
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışman ve Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar ise, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, her ülkede, her yaş ve cinsiyette görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan ve çağın vebası olarak tanımlanan kanser konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla, her yıl 1-7 Nisan haftasının “Kanser Haftası” olarak belirlendiğini kaydetti.
Çağlar, kanserle mücadelenin, “Ulusal Kanser Kontrol Programı” kapsamında, dört ana temelde şekillenmesi gerektiğini kaydetti.
Programın dört ana temelini oluşturan, “Kanser Kayıt Sistemi”, “Farkındalık Eğitimleri”, “Erken Tanı Ve Tarama Hizmetleri” ve “Mültidisipliner Tedavi Ve Palyatif Bakım Hizmetleri” hakkında bilgi veren Çağlar,bu konularda gerçekleştirdikleri etkinlikleri anlattı.
Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2016, 09:12