Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi’nde konuşan Necdet Pamir, Türkiye’nin ve KKTC’nin enerji konusunda mevcut durumunu, projelerini ve politikalarını anlattı
“Enerji Transfer Yolu ve/veya Terminal Olarak Türkiye ve Kıbrıs'ın Konumunun Önemini” konulu sunumunda, tüm ada halkına ait olan hidrokarbon kaynaklarının geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde inisiyatifin çoğunlukla Rum tarafında olduğunu savundu.
Bunun temel nedenleri arasında Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Rusya gibi etkili aktörlerin, farklı nedenlerle de olsa, Rum tarafıyla yakın ve destekleyici ilişki içinde olmasını gösteren Pamir, “Türk tarafı ise gerek bilgiye erişim, gerekse uluslararası ilişkiler boyutunda hayli yetersiz kalmakta. Türkiye’nin mevcut değerli yalnızlık politikası da buna tuz ve biber olmaktadır” dedi.
Necdet Pamir, Avrupa Birliği’nin gaz kaynaklarını çeşitlendirmek için Akdeniz ve Kıbrıs’a önem verdiğini ileri sürdü.
Avrupa Birliği’nin doğal gazda Rusya’ya aşırı bağımlılığını azaltmak istediğini vurgulayan Pamir, bu çerçevede Avrupa ülkelerinin ve AB karar alıcılarının, kaynak çeşitlendirmek için Doğu Akdeniz’e büyük önem verdiğini ifade etti.
Avrupa Birliği’nin yeni bulunan bu kaynakların Orta Doğu’da barış sağlanmasında bir hızlandırıcı olması için tüm olanakları kullanması gerektiğinin altını çizen Pamir, bu bağlamda öncelikle ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin başlattığı İsrail-Filistin barış projesinin de desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2016, 09:23