banner564

Kimyasal Peeling ile Cilt Gençleştirme Nasıl Yapılır?

Güzel yüzlü birini gördüğümüzde iltifat ederken genel olarak bebek gibi yüzü var deriz. Bebekler taptaze, canlı, yıpranmamış, lekesiz bir cilde sahip oldukları için iltifatlarımıza konu olmuşlardır. Yaş ilerledikçe, stres, sıkıntı baş gösterdikçe özellikle de ergenlik döneminin girmesiyle cildimizde gözle görülür derecede değişiklikler olur. Eski canlılığı ve tazeliği gider, yerini sivilceli, siyah noktalı, lekeli bir cilt alır. Aslında bakarsanız yıpranan bu cilt sadece bizim gördüğümüz derinin üst tabakasıdır. Görünen üst tabakanın altındaki deri ise aynı yeni doğan bir bebeğin cildi gibi tazeciktir. İşte bugün sizlere yıpranan derinizin altındaki o taze ve canlı cildi ortaya çıkaracak formülü vereceğim. Bu haftaki küşemde sizlere hayatınızı kabusa çeviren cilt sorunlarınızı gidermek adına daha kapsamlı bir çalışma olan kimyasal peeling uygulamasından bahsedeceğim.
Uzmanların geliştirdiği bir sistem olan kimyasal peeling üstteki derinin soyulup alttaki taze ve tertemiz derinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Yaşın ilerlemesiyle beraber ciltteki kollajen ve elastin liflerde meydana gelen bozulmalar derinin hasarlı olmasına sebep olmaktadır. Kimyasal peeling sayesinde hasarlı deri soyularak atılır ve doku, renk olarak daha sağlıklı ve daha canlı bir deri oluşur. Kimyasal peeling birçok yöntemle uygulanabilir. Ancak en çok tercih edilen ve yapılan kimyasal peeling yöntemleri alfa hidroksi asitler (AHA), Glikolk asit, Triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve birleşimleridir. Bu yöntemler kullanılarak yapılan 3 çeşit peeling uygulaması vardır. Cilt bakımı yaptırmak isteyen kişinin cildine göre tercih edilmesi gereken bu uygulamalar yüzeysel kimyasal peeling, orta derinlikte peeling ve derin peelingdir.
 
Kimyasal Peeling Uygulamaları
Yüzeysel Kimyasal Peeling
En sık yapılan yüzeysel kimyasal peeling yöntemlerinden biri olan alfa hidroksi asitler (AHA) meyve asitleri ile yapılmaktadır. Bitkisel ürünlerle yapılan bu peeling çeşidi şeker kamışından alınan glikolik asitler ve sütte bulunan laktik asitlerle yapılmaktadır. Uygulamayı yaparken kullanılan bu ürünler oldukça küçük moleküllerden oluştuğu için ancak cildin ilk tabakasını geçebilmektedir. Onun altındaki deriye geçmeleri mümkün değildir. İlk tabakadaki hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin tazelenmesini ve aynı zamanda derideki lekelerin giderilmesine yardımcı olur.
Yüzeysel kimyasal peeling uygulamasında tercih edilen diğer bir yöntem ise salisilik asit (BHA) ile yapılan işlemdir. Bu yöntem alfa hidroksi asitler ile yapılan uygulamaya göre biraz daha yüzeysel kalmaktadır. Cildin üstünde bulunan sivilce, siyah nokta, beyaz noktaların tedavisinde ve derin olmayan lekelerin tedavisinde uygulanmaktadır. Yüzeysel peeling uygulamalarından hemen sonra günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.
 
Orta Derinlikte Kimyasal Peeling
Trikloroasetik asit (TCA) ve glikolik asitler kullanılarak yapılan kimyasal peeling uygulaması orta derinlikte olan hasarlar için tercih edilmektedir. Yüzeysel peeling uygulaması ilk tabaka üzerinde etkili olurken, orta derinlikteki peeling uygulamasında bir alt tabakaya da etki olmaktadır. Yağ bezleri, kıl folikülleri ve ter bezlerinin yer aldığı alt tabakada hasar oluşturarak pigment değişiklikleri, kırışıklıklar, fazla güneşe maruz kalan ciltte oldukça etkili olan bu yöntem aynı zamanda kanser öncesinde oluşan bir cilt hastalığı olan aktinik keratoz tedavisinde de oldukça etkilidir.
Orta derinlikte kimyasal peeling uygulaması sonrasında uygulanan ciltte kırmızı renk oluşmaktadır. Sonrasında uygulamanın yapıldığı cilt güneş yanığı gibi kahverengiye doğru koyulaşır ve 2-3 gün içerisinde soyularak dökülmeye başlar. Bu uygulamanın tamamen iyileşme süresi 1 hafta kadar sürmektedir. Bu süreyi kısaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için cildinizi temiz tutmalı, her gün düzenli olarak birkaç kere yıkamalı ve sonrasında nemlendirici kullanılmalıdır.
 
Derin Kimyasal Peeling
TCA(%50), Bakers, Jessner ve Fenol solüsyonları kullanılarak yapılan kimyasal peeling uygulaması orta derinlikteki soyulmaya göre daha derin soyulma yaparak ciddi hasarların tedavisinde rol oynamaktadır. Derin kimyasal peeling sivilce ve sivilce izleri, ciltteki lekeler, skarlar ve derin kırışıklıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Cildin derinlerinde yapılan bu uygulama ağrılı ve biraz sancılı olabileceği için lokal anestezi ile yapılmaktadır. Yapılan uygulamadan sonra da ağrı devam edeceği için düzenli olarak ağrı kesici kullanılması gereklidir. Ortalama 1 ay gibi iyileşme süreci olan derin kimyasal peeling uygulamasında 1-2 hafta gibi bir süre içerisinde uygulanan ciltte şişkinlik olmaktadır. 1 ay gibi bir süre sonra da devam eden kızarıklığın tamamen ortadan kalkması ise 3 ay kadar sürebilmektedir. Ciltte meydana gelen derin hasarlar, köklü sivilceler, derin cilt lekeleri gibi cilt hastalıklarında oldukça etkili olan derin kimyasal peeling diğer yöntemlere göre daha fazla etkilidir. Etkisini uzun süre devam ettiren bu yöntem cilt renginde de bir miktar açılma gösterecektir.
 
Kimyasal Peeling Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Cildinizde bulunan hasarın derinliğine göre tercih edilmesi gereken bu kimyasal peeling yöntemleri ciltteki şu hasarlar için yapılmaktadır: Sivilce, sivilcelerin iyileştikten sonra ciltte bıraktığı izler (skarlar), ciltteki kırışıklıklar ve ince çizgiler, ciltteki açık porlar, gebelik lekeleri, eldeki yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri ve akne tedavisi gibi ihtiyaç duyulan sorunlarda kimyasal peeling uygulanabilir.
Peeling uygulaması yapılmadan önce cilt temizlenerek aşırı yağlanmadan arındırılır. İlk olarak Alfa hidroksi asitler (AHA) yöntemi uygulanır. Belirli bir süre bekledikten sonra cilt kimyasaldan arındırılır ve seans aralarında belirli kremler kullanılarak tedavi devam ettirilir. 10 dakika süren kimyasal peeling uygulamasının bu aşamasından sonra AHA peeling uygulaması 1-3 haftalık aralıklarla 6-8 seans olarak yapılır. Bu uygulama esnasında ve sonrasında hafif yanma olabilir. Ancak işlemden sonra günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz. Tedaviden sonra enfeksiyon veya nebbe dokusu oluşabilir. Ancak bunlar AHA peelingte yok denecek kadar azdır. Kimyasal peeling dışında hafif cilt sorunları için daha doğal tedavi yöntemleri de bir diğer seçenek olabilir.
Peeling uygulamalarından sonra hafif kızarıklıklar, pullanma ve soyulma görülerek deri dökülebilmektedir. Cildiniz için yaptırdığınız kimyasal peeling uygulamalarından sonra güneşten korunmanız oldukça önemlidir. AHA peeling uygulamasından sonra normal bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz. Ancak uygulama sonrası birkaç saat makyaj yapılmaması, uzmanın tavsiye ettiği kremler dışında başka bir ürün kullanılmaması gerekmektedir.
YORUM EKLE

banner608

banner473