Başbakan Tufan Erhürman, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin (UKÜ) 2018-2019 akademik yılının açılış töreninde yaptığı konuşmada öğrencilere Kıbrıs sorununun öğretilmesi gerektiğini söyleyerek, bir de uyarıda bulundu. Erhürman, “Öğrencilere Kıbrıs’ı da Kıbrıs sorununu da öğretmek zorundayız. Öğretim üyelerinin merak uyandırmak gibi bir görevi var. Bu, sadece Kıbrıs’la ilgili değil her konuyla ilgili. Dünya 20 yıl önceki gibi değil. Taşlar yerinden oynuyor. Artık zemin çok kaygan. Taşlar dizilecek ama ne zaman bilmiyoruz” dedi.
Başbakan, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin (UKÜ) 2018-2019 akademik yılının açılış törenine katılarak ilk dersi verdi.
Akademik yılın resmi açılış töreni dün öğleden sonra UKÜ Çevik Uraz Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Törene Başbakan Tufan Erhürman’ın yanı sıra Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, milletvekilleri, bürokratlar, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Nadiri: 18 bin öğrenci
İlk sözü UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri aldı. Üniversitenin yeni akademik yıla 10 fakülte ve 8 yüksekokul ile başladığını belirten Nadiri, başvurusunu yaptıkları tıp fakültesiyle fakülte sayılarının 11’e yükseleceğini kaydetti.
Başbakandan ilk ders
Halil Nadiri’nden sonra Başbakan Tufan Erhürman, akademik yılın ilk dersini, “Üniversite nedir? Üniversiteli kimdir?” kavramları üzerine verdi.
Üniversitelerin sembolik olan ilk derslerinin önemli olduğunu kaydeden Erhürman, Nadiri’den akademik yılla ilgili davet aldığında ilk derste ne anlatabileceğini düşündüğünü söyledi.
“Kıbrıs sorunu” ve ‘hukuk’ gibi konuların can sıkıcı olabileceğine karar verdiğini söyleyen Erhürman, akademik yılın açılışında “Üniversite nedir, üniversiteli kimdir?” sorularına verdiği yanıtı paylaşmak istediğini kaydetti.
Öğrencilere, “Kıbrıs’taysanız, Kıbrıs’ı bilmelisiniz” diye seslenen Erhürman, “Her neredeyseniz orayı bilmelisiniz” şeklinde konuştu.
Taşlar yerinden oynuyor
Lefke’yi, Soli Harabeleri’ni veya ülkenin diğer yerlerini görmeden Kıbrıs’tan giden mezunlar olduğunu kaydeden Erhürman, şöyle devam etti:
“Öğrencilere Kıbrıs’ı da Kıbrıs sorununu da öğretmek zorundayız. Öğretim üyelerinin merak uyandırmak gibi bir görevi var. Bu, sadece Kıbrıs’la ilgili değil her konuyla ilgili. Dünya 20 yıl önceki gibi değil. Taşlar yerinden oynuyor. Artık zemin çok kaygan. Taşlar dizilecek ama ne zaman bilmiyoruz. Gençlere, öğretmemiz gereken bu oynak zeminde yönlerini bulabilmeleri. Her şeyi öğrenmeleri gerektiğini, sadece diploma almanın, uzman ya da meslek sahibi olmanın günümüz dünyasında hiçbir şey demek olduğunu öğrencilere anlatmak, onlara bunu göstermek durumundayız.”