Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim ile Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Fethi Özboğaç ve beraberindeki heyet dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret ederek sektörün durumuyla ilgili bilgi aktardı. Turizmciler, Akıncı’dan Larnaka Havaalanı’ndan geri çevrilen turistlerle ilgili girişim yapılmasını istedi. Ziyarette konuşan Fethi Özboğaç, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) ve Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) olarak, Kuzey Kıbrıs’ın Lokomotif sektörü olan Turizm’i öncü birlikler olarak sürdürülebilir kılmak, bu sektörün gelişmesini sağlamak için bazı sorunların önünü açmak gerekmektedir” dedi. KITSAB ve KITOB yetkilileri 8 başlıkta topladıkları çözüm istedikleri sorunları Cumhurbaşkanı Akıncı’ya yazılı olarak sundu.
Akıncı’ya sunulan ve çözüm istenen en önemli konu başlıkları ise şu şekilde açıklandı:
1. Larnaka Havaalanı üzerinden, Kuzey Kıbrıs’ta konaklayacak turistlere çıkartılan zorluklar, engellemeler: Rum Başsavcılığının geçişlerde yapılan bu engellemeler için olumsuz görüş bildirmesine rağmen, halen devam eden zorluklar, acentelerimizi anlaşmış oldukları yabancı Tur Operatörleri karşısında güç duruma düşürmekte, anlaşmaların askıya alınmasına neden olmaktadır.
2. İngiltere’den KKTC’ye direkt Charter uçuşu yapılabilmesi için başlatılan imza kampanyasının desteklenmesi: İngiltere, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın “KKTC’ye direkt uçak seferleri imza kampanyası ”nın desteklenmesi.
3. KKTC-TC uçuşlarının iç hat statüsünde vergilendirmeye tabi tutulması: KKTC’ye uygulanan yüksek vergiler nedeni ile uçak bileti fiyatları artmakta, zaten ulaşılması zor olan ülkemize erişimi daha da zorlaştırmaktadır. Kuzey Kıbrıs’a özel bir uygulama yapılarak, uçuşların dış hat statüsünde yapılıp iç hat statüsünde vergilendirmeye tabi tutulmasının talep etmekteyiz.
4. THY’nin TC den uçuş frekanslarını ve uçuş noktalarını arttırılması için girişimlerde bulunulması:
5. THY’nin yakın yurt dışı destinasyonlardan touch-down’lu seferler koyması: İsrail, İran gibi operasyon yapılan destinasyonlar için touch-down’lu seferlerin düzenlenmesi için girişimlerde bulunulması.
6. Uçuş sayılarının arttırılması için özel teşvik modelleri geliştirilmesi:
7. Charter uçuşlarda teşvik vermeden koltukların normal yolculara da açılması: Bu sayede tarifeli uçuşların fiyatlarının aşağıya çekilmesi. Yeni açılacak charter destinasyonlarına tanıtım desteğinin sağlanması.
8. Turizmde, sürdürülebilir bir yapı oluşturmak için kentlerin ve ziyaret edilebilecek tüm müze ve ören yerlerinin bakımının yapılması gereklidir: Örneğin Tarihi Girne Limanı mendireği 2 yıl önce yıkılmasına rağmen bugüne kadar tamir edilmemiştir. Ayrıca bu önemli bölgede utanılacak bir çevre kirliliği vardır.