Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Washinton Amerikan Üniversitesi Barış ve Antlaşmazlık Çözüm Programı Direktörü Doç. Elefterios Michael ile öğrencilerinden oluşan grubu kabul etti.
Program Direktörü Doç. Elefterios Michael, ziyaret amaçlarıyla ilgili bilgi vererek, Kıbrıs konusunda bilgi almak istediklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, heyeti kabulünde, müzakere süreciyle ilgili gelişmeleri anlatarak, bugün Kıbrıs Türk tarafının bir yol haritası belirlediğini ancak bunun Anastasiades tarafından kabul görmediğini de açıkladı. Eroğlu, "Bizim belirlediğimiz bir yol haritası vardır ki bunu Anastasiades kabul etmemiştir" dedi.
Mevcut aşamada bugüne kadar yapılan görüşmelerin Rumlar tarafından taramadan geçirildiğini, bu sürecin 15 Nisan'da tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Eroğlu, bu aşamanın tamamlanmasından sonra her iki tarafın köprü kurucu önerilerini masaya koymasını istediklerini söyledi.
Mayıs’ta Ban ile durum değerlendirmesi...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Mayıs ayı içerisinde Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay'ın Atina ve Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis'in de Ankara'ya ikinci çapraz ziyareti gerçekleştirmesini istediklerini ve köprü kurucu önerilerin tamamlanmasının ardından son durum değerlendirmesi yapmak için, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya gelmeyi öngördüklerini anlattı.
Rum tarafının hedefi 2015 sonu
Haziran ayında ise 4'lü bir görüşmenin ardından olayı tamamlamak istediklerini ancak Anastasiades'in Brüksel'de yaptığı açıklamalara bakıldığında müzakereleri 2015 sonunda tamamlamayı hedeflediklerinin anlaşıldığını ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:
"Haziran ayı içerisinde dörtlü zirve, yani Türkiye, Yunaistan ve iki liderin katılacağı toplantıda, önce toprak sonra garantiler konusunu tamamlayıp olayı bitirmek istiyoruz. Ama Rum tarafının buna sıcak bakmadığını söyleyebiliriz. Geçen gün Brüksel'den verdiği mesajlara bakacak olursak hedef 2015'in sonu olarak gösteriliyor."
Harita ve rakamlar son safhada...
Müzakere başlıklarına da atıfta bulunan Eroğlu, garantiler konusunun garantör ülkelerin katılacağı bir toplantıda ele alınacağını, önemli konulardan toprak konusunda kriterlerini görüştüklerini ancak harita ve rakamların son safhada diğer başlıklarda mutabakata varıldıktan sonra ele alınmasını talep ettiklerini; bu taleplerinin de Birleşmiş Milletler tarafından kayda alındığını anlattı.
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2014, 02:57