Sanayi Odası’ndan bir heyet KIB-TEK’i ziyaret etti. Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve beraberindeki heyet, Akim ile görüştü. Görüşmede KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan ile Yönetim Kurulu Asbaşkan Yılmaz Nasiboğlu da hazır bulundu.
Görüşmede ilk sözü alan Ali Çıralı, yapılan son indirimlerin beklentilerini karşılamadığını belirterek, “Üretici kesimlere sağlanan imtiyazların biraz daha geliştirilebilmesini istişare etmek istiyoruz” dedi.
Elektriğin üretimdeki en önemli girdilerden biri olduğuna dikkat çeken Çıralı, “Dünyada yaşanan petrol fiyatlarındaki indirimlerin bizlere de yansıması, üreticilerin ithal ürünlerle rekabet edilebilirliğinin artırılması için de önemlidir” ifadesine yer verdi.
“Bizim talebimiz enerjide hem arz güvenliğini, hem de fiyatların daha ucuzlamasını sağlayacak yeniden yapılanmadır. Bu konuda strateji oluşturulması ve kalıcı tedbirler alınması gerek” diyen Çıralı, şöyle devam etti:
“Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesi, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, belki de KIB-TEK’in yeniden yapılandırılması, özerk bir yapıya kavuşturulması bu tedbirler arasında olabilir. Şu anda petrol fiyatlarından dolayı elektrikte bir ucuzluk yaşıyoruz ama bu rehavete kapılmayalım ve köklü tedbirleri alalım.”
Elektrik Kurumu’nun çıktığı ihalelere işaret eden Çıralı, Türkiye’deki kamu alımlarındaki uygulamalara da dikkat çekti.
Akim: Taleplerinizi karşılayacak kurum devlettir
KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ise görüşmede, sanayicilerin ve üreticilerin taleplerini karşılayacak kurumun devletin kendisi olduğunu kaydederek, “Eğer devlet bize sanayicilerin taleplerini giderecek şekilde katkı sağlayabilirse, biz her halükarda üreticinin yanındayız” şeklinde devam etti.
Konuşmasında kurumun devraldıkları dönemdeki durumuna işaret eden Akim, “Tarifelerin belirlenmesinde çarpık bir yapının oluştuğunu fark ettik. Bu çarpık yapıyı gidermek sadece Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’nun aldığı tedbirlerle mümkün değil, siyasetin de elini taşın altına koyması, bu sorunun ve sorumlulukların paylaşılması gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“Eğer biz sanayiciye 39 kuruşa elektrik verebiliyorsak ülkede yaşayan fakir kesime de 39 kuruşa elektrik verebilmemiz gerekir ama mevcut tarifemiz içinde bunu uygulamamız mümkün değil” diyen İsmet Akim şunları ekledi:
“2’nci etaptaki çalışmamızda hem dar gelirli kesimleri hem de üreten tüm kesimleri rahatlatacak bir düzenleme düşünüyoruz. Bu konuda çalışma başlattık. Belki 1–2 ay içinde bunu hükümete öneri olarak sunacağız.
“Akaryakıt fiyatlarına endekslenecek”
İsmet Akim, Mart ya da Nisan ayından sonra elektrik fiyatlarının akaryakıt fiyatlarına endeksli olarak belirleneceğini söyledi. “Ancak fiyatlar, akaryakıt fiyatları düştüğü oranda düşecek. Sadece akaryakıt bağlamında düşecek. Tüm fiyat değil ” diyen Akim, bunun faturalarda yansıtılacağını kaydetti.
Akim, “Bugün itibarıyla bizim 40 Kuruş olan akaryakıt maliyetimiz 20 kuruşlara düşmüştür ve biz da bunu 19 kuruş üzerinden tüketiciye yansıtıyoruz. Maliyetler bunun üzerinden oluşmuştur” dedi.
Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2015, 09:45