Melin DOBRAN
Güneşköy’de faaliyet gösteren 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne çocuklarını gönderen aileler, okul servisinin sürekli olarak bozulmasından yakınıyor.
Ulaşım sorunun yanı sıra başka sıkıntılar da olduğunu dile getiren aileler, okulun verdiği hizmetten memnun olmadıklarını ifade etti.
Diyalog’a konuşan engelli bireylerin aileleri, öğretmenlerin ve yetkililerin çocuklara biraz daha ilgi göstermesi gerektiğini söyledi. Aileler, “Çocukların tek sosyalleşebildiği yer okuldur. Servis her iki günde bir bozuluyor. Vasıtası olmayanlar da var. Bu çocuklar evde kapalı kalamıyorlar. Koskoca devlet başka bir minibüs alamıyor mu” diyerek yetkililere mesaj gönderdi.
Okulun verdiği hizmetin amacına uygun olmadığını iddia eden aileler, yetkililerin çocuklarla daha fazla ilgilenmesini istedi.
Okulun eğitim verdiği saatlerin 08.00-15.30 arası olduğunu söyleyen aileler, servisin çocukları saat 13.00’te eve götürdüğünü belirtti.
Aileler ne dedi..??
Tuncer Bomboş: Okul yaklaşık 3 yıl önce açıldı ve açıldı açılalı servis sıkıntısı vardır. Geçtiğimiz Pazartesi günü bizi okuldan aradılar ve ‘servis bozuk. Çocukları bugün alamayacağız’ dediler. Geçen sene de aynı sıkıntıyı yaşadık. Otobüsün kliması yok, çocuklar kan ter içerisinde eve geliyorlar. Servis haftanın 2-3 günü mutlaka bozuluyor. Ben çalışıyorum, çocuğun okula sabah gidip öğlen dönmesi gerekiyor. Bu okulun verdiği hizmet amaca uygun değildir. Okulun sabah 08.00’den 15.30’a kadar eğitim vermesi gerekiyor. Gün olur çocukları saat 10.00’da alıyorlar. Saat 13.00 civarı da çocukları eve getiriyorlar. Peki, öğretmenler okulda saat 15.30’a kadar ne yapıyorlar? Şikâyetimiz bu çocuklara hizmet verilmemesidir.”
Zehra Mülazimoğlu: Benim çocuğum 31 yaşında. Her ayın bir haftası bu çocuklar mutlaka evdedir. Servis sıkıntısı bir türlü bitmek bilmedi. Defalarca tamire gitmesine rağmen her iki üç günde bir bozuluyor. Bozulmadığı zamanlarda da şoför izinli oluyor. Tamam, izin almak onun da hakkı. Ona lafım yok. Ama en azından başka bir şoför göndersinler. Bakanlıkta bu durumun farkında. Biz aileler olarak ikinci bir aracı talep ettik. 3-4 yıldan beridir hiçbir netice alınamadı. Bu sorunla ilgili hiçbir ilerleme yok. Araç bozulunca çocuklarımızı sokaklardan topluyoruz. Bu çocukların tek sosyal aktivitesi bu okuldur. İmkânı olan aile olduğu gibi imkânı olmayan aile de vardır. Yeşilyurt’taki özel eğitim merkezine bir süre önce özel bir taşımacılık şirketinin servisi verildi. O aracın uygun araba olmadığı için aileler bu taşımacılığı kabul etmedi. Bu araç her gün oraya gidip boş boş bekliyor. Eski araç çocukları taşıyor.
Selma-Cansoy Özada: Hükümet bu çocuklarla ilgilenmiyor. Sadece engelliler gününde okula gidiyorlar. Onun dışında da gidip ziyaret etsinler. Bir sıkıntıları var mı? Bir şeye ihtiyaçları var mı? Orada neler yapıyorlar? Gidip bir baksınlar. Çalışma bakanı koltukta oturmaktan usanmadı mı? Okulun verdiği hizmetten memnun değiliz. Bu servisin sürekli olarak bozulması okulun suçu mu? Şoförün suçu mu? Bizim aracımız var, çocuğu okula götürürüz ama vasıtası olmayanlar ne yapsın? Ayrıca sadece benim veya bir başkasının çocuğu okulda tek başına ne yapacak? Bu çocuklar birbirleriyle olduğunda sosyalleşiyor.
Güncelleme Tarihi: 29 Şubat 2016, 09:59