banner564

Yatırımlar doğru yapılmalı

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerinden Kıb-Tek’in durumu da gündeme getirildi

Yatırımlar doğru yapılmalı
banner598

 Gözde Süreç SARI

KKTC 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesinde görüşülmeye devam ediyor. 
Komite dün ilk olarak 87 milyon 987 bin 600 TL olarak öngörülen Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüştü.
Toplantının açılışını yapan Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Sunat Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın, önemli icraatçı, etkin ve belirleyici bir bakanlık olduğunu vurguladı. 
Bütçe üzerine ilk sözü alan CTP Milletvekili Fikri Toros, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçesi görüşülürken “ekonomi” ve “enerji” başlıkları altında katkı koymaya çalışacağını belirtti. Toros, bir ülkenin mali ve para politikalarının önemli olduğunu ancak KKTC’nin bunu belirleyemediğini ama mali politikalarla ilgili adımların atılabileceğini, bunun başında da mali disiplin geldiğini vurguladı. 
Kıb-Tek’te son günlerde yaşanan yakıt krizine de işaret eden Toros, bakanın konuya derhal el atması ve bu yakıtın kullanılmasını durdurmasını beklediğini çünkü sadece Teknecik’teki jeneratörlerin değil, çevrenin ve insanların da tehdit altında olduğunu söyledi. 

Nami: Ekonomik vizyon gelişmeli
CTP Milletvekili Özdil Nami de, bakanlığın enerjisini ekonomiye değil de enerjiye harcadığına işaret ederek, kendi dönemleri de dahil ekonomiye enerji harcanamadığını ancak bunun doğru olmadığını; Ekonomi Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı ile yakın işbirliğinde ülkenin ekonomik vizyonunu geliştirmesi ve diğer bakanlıkların da buna göre hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Nami, TL’deki dalgalanmaların ülke ekonomisine çok büyük olumsuz etkisi olduğu uyarısında bulunarak, bu konuda hükümetin gerekli önlemleri ve görüşmeleri yapması gerektiğini belirtti. Nami, Türkiye ile böyle durumlarda nasıl çözümler bulunabileceğini, bazı desteklerin nasıl verilebileceğinin konuşulması gerektiğini söyledi. Nami, ekonomik ilişkilerin bilimsel açıdan kurulması gerekliliğine değindi. 
Kıb-Tek’in doğru yatırımları yapmasının gerekli olduğunu ifade eden Nami, Türkiye’den enterkonnekte gelmiyorsa, ülkede enerji arzıyla ilgili gerekli adımların atılmasının şart olduğunu söyledi. 

Bütçe yasa tasarısı oyçokluğu ile geçti
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 87 milyon 987 bin 600 TL olarak öngörülen Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Bütçe Yasa Tasarısını onayladı. 
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Sunat Atun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, bütçe yasa tasarısı oyçokluğu ile geçti. 

Taçoy: Herkesin önerisine açığız
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, ekonomi ve enerjiye katkı koyan tüm milletvekillerine teşekkür etti, katkılardan yararlanacağını söyledi. 
Taçoy, 2035 vizyon çalışmasına işaret ederek, herkesin önerisine açık olduklarını, ekonomi ve enerji konusunda gerekli bilgileri verdiklerini, arzulanan ve gitmek istenen yolun planlanmasının yapılacağı vizyon üzerine gittiklerini anlattı. 
Enerji ve Kıb-Tek’e de değinen Taçoy, ülkede yenilenebilir enerji konusunda başvuru patlaması olduğunu, güneş enerjisi kullanan kişilerin sistem için 3’lü tarifede yazda sorun olmadığını ancak kışta sorun yaratabileceğini ifade ederek, bu konuda yapılan çalışmaları anlattı, bunun kamu, toplum faydasına dönüştürülmesi için çalıştıklarını söyledi. 
Taçoy, Kıb-Tek’te borçların eritildiğini ve yatırım yapma noktasına doğru gidildiğini ifade ederek, yüzde 45 – 55 üretimin Kıb-Tek’te kalması gerektiğini kaydetti, bu yönde stratejik plan uyguladıklarını anlattı. 

Amcaoğlu: Kıb-Tek’in bugünü değil yarını konuşulmalı
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da, Kıb-Tek’in bugününün konuşulduğunu ancak esas 1 Ocak 2021 ve 2022’nin tartışılması, konuşulması gerektiğini çünkü kurumun bütçesinin önemli bir kısmının emekli ve çalışan maaşlarına gideceğini kaydetti. 
Taçoy da, bakanlık olarak bu konuda gerekli önlemleri ve adımları attıklarını söyledi. 


Arıklı: Hal yasasını hatırlattı
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, tamamlanamayan ve yasallaşamayan Hal Yasasına bu hükümetin bakış açısını sordu. Kıb-Tek konusuna da değinen Arıklı, Türkiye’den KKTC’ye kablo ile elektrik gelebileceğini, ancak burada karşı olanların olduğunu savundu, Kıb-Tek’te de “şaibeli” işler bulunduğunu, burada gerekli denetimlerin yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. 

Şahiner: Fueloilden uzaklaşılmalı
CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, Kıb-Tek’te hane halkını düşünen, çevreci, fueloilden uzaklaşmış yatırımlar yapılması gerektiğine işaret ederek, bu yatırımlar konusunda bakanlıktan, kurumdan bir tarih beklediğini, ayrıca Kıb-Tek için bir yatırım destek fonu kurulması gerektiğine işaret etti. 
Şahiner, bir önceki dönem çalışmalarını yürüttüğü Hal Yasası ile ilgili de konuşarak, yasadaki bazı konulara ve önem verdikleri maddelere değindi, uyarılarda bulundu. 


GKK ve PGM bütçeleri onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde Ekonomi ve Enerji Bakanlığının ardından, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 614 milyon TL’lik bütçesi ile Polis Genel Müdürlüğü’nün 443 milyon 522 bin 500 TL’lik bütçesi görüşüldü. 
Her iki bütçe de oybirliğiyle onaylandı. 
Komitenin bugün saat 10.30’da başlayacak toplantısında, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Bütçesi ile Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi görüşülecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473