Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, 2015 yılının sanayici açısından nasıl geçtiğini değerlendirdi.
Çıralı, “2015 yılı genel ülke ekonomisi açısından yatay geçti diyebilirim. Bir gerileme söz konusu değil ama bir ilerleme de söz konusu olmamıştır. Özellikle sanayi alanında hiçbir yeni yatırım gerçekleşmemiştir 2015 yılında” dedi.
Bu durumu ülkedeki yatırım ikliminin uygun olmaması ve yeni organize bölgelerinin yaratılmamasına bağlayan Çıralı, “bu şartlar devam ettiği müddetçe yeni yatırım bekleyemeyiz” dedi.
Çıralı, “Bu gidişle üretimden uzaklaşıyoruz. Özellikle mal üretiminden uzaklaşıyoruz. Biliyorsunuz, imalat, sanayi, mal üretimi anlamındadır. Hizmet sektöründe bir gelişme söz konusudur. Fakat bu servis sektörlerinin ülke ekonomisine katkıları, ülkede yaratacakları katma değerin daha yüksek oranlarda olmasını sağlamak için de sanayi ve mal üretimine önem vermemiz gerekir. Bu noktalarda bir kopukluk vardır. Mal üretimi ile servis sektörleri arasında bir kopukluk, bir iletişimsizlik vardırve bu sektörler lokomotif diye addettiğimiz turizm ve yükseköğretim sektörlerinin lokomotiflik görevini yapamıyor” ifadelerini kullandı.
“Devlet politikası oluşturulmalı”
Ali Çıralı, bu kopukluğun giderilmesi için bir devlet politikası oluşturulması gerektiğini söyledi.
Çıralı, “Ülkedeki ekonomiyi büyütmek istiyorsak, üretimi artırmak istiyorsak, zaten tanınmamışlıktan dolayı dış piyasalara ulaşmakta zorluklarımız vardır. İhracatta zorluklarımız vardır. Dolayısıyla kendi ürettiklerimizi en azından ülkeye getirmiş olduğumuz turistlere yabancılara tükettirerek kendi ürünlerimizin tüketimini sağlamamız gerekiyor. Bu zor bir şey değildir esasında ama devletle ve sektörlerle, paydaşlarla bir araya gelerek bu sorunun üstesinden gelebiliriz” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2016, 11:26