banner564

Yargıda bir ilk

Afrika’ya yönelik saldırı düzenledikleri gerekçesiyle yargılanan sanıklara 2 ile 6 ay arasında hapislik verildi

Yargıda bir ilk
banner598

Suna ERDEN

Afrika gazetesi önünde 22 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilen eylemde binaya hasar verdikleri ve suç işledikleri gerekçesiyle yargılanan sanıklar Mehmet İpek, Ahmet Türkmen, Ümit Taş, Bayram Ak, Oktay Güney ve Abdulhadi Doğan hakkındaki karar dün açıklandı. Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yedi davadan yargılanan sanıklar hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Mehmet İpek’i 6 ay, Ahmet Türkmen’i 6 ay, Ümit Taş’ı 3 ay, Bayram Ak’ı 3 ay, Oktay Güney’i 2 ay ve Abdulhadi Doğan’ı ise 4 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Kamuoyunda büyük ilgili gören davada ilkler de yaşandı. KKTC yargısında ilk kez eylemle ilgili tutuklu yargı kararı verilirken, ilk kez hapis cezası da kesilmiş oldu.

Mahkûm edildikleri davalar
Sanıklar hakkındaki karar en üst sınır 200 bin TL para cezası ile 5 yıl hapis cezası verme yetkisi olan tek yargıçlı kaza mahkemesinde verildi. Kıdemli Yargıç Tacan Reynar’ın huzurunda görüşülen davanın karar duruşmasında sanık avukatları Recep Sağlam ile Enver Öztürk hazır bulundu. Sanıklar aleyhlerine getirilen davalardan suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar Abdülhadi Doğan, Oktay Güney, Mehmet İpek, Bayram Ak, Ahmet Türkmen ve Ümit Taş,  “Kanunsuz topluluk oluşturma, Ayaklanma, Bildirim okunmasına rağmen ayaklanma, Ayaklananların zarar sebep olması, Kasti hasar, Tecavüzi alet taşıma” sanıklar Mehmet İpek, Ahmet Türkmen ve Abdülhadi Doğan’ın ek olarak Mülke tecavüz suçlarından yargılandı. Sanıklar yargılandıkları davalardan Fasıl 154 Ceza Yasası tahtında mahkûm edildi.

Aldıkları cezalar
Altı davaya ek olarak mülke tecavüz suçu dâhil yedi davadan yargılanarak mahkûm edilen sanıklar Mehmet İpek, Ahmet Türkmen 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ek olarak mülke tecavüz dâhil yedi davadan mahkûm edilen Abdülhadi Doğan ise 4 ay hapis cezası aldı. Doğan’ın 20 yaşında olması ve hiç sabıkasının bulunmaması etken oldu.
Mahkeme, Bayram Ak ile Ümit Taş’ı 3 ay, sanık Oktay Güney’i ise 2 ay hapis cezasına çarptırdı.

Tahrik unsuru ile ilgili mahkeme kanaati
Kararı okuyan Yargıç Reynar, sanıkların aleyhlerine getirilen davaları kabul ettiklerini, savcılık ve savunmanın davalarla ilgili mahkemeye sunulan olgular konusunda ihtilafsız olduğunu ancak dava esnasında sanıkların avukatının “Tahrik” iddiası ortaya attığını söyledi. Reynar, savunmanın, “Afrika gazetesinin penceresinden yüzü görünmeyen bir şahsın parmak işareti yaptığını ve olayların ondan sonra başladığını” öne sürmesi üzerine duruşma yapıldığını kaydetti. Savunmanın biri sanık üç tanık dinlettiğini kaydeden Reynar, dinletin tanıklardan sanık Türkmen’in, Gökhan Saraç’ın ve Erkan Eğmez’in ifadelerinin güvenilir olmadığına kanaat getirdiğini ifade etti. Reynar, altı sanığın tutuklandıktan sonra ifadelerinde parmak olayından hiç bahsetmediğini, bu hususun da düşündürücü olduğunu kaydetti. Renyar, savunmanın tahrik iddiasını kabul etmediğini açıkladı. Ayrıca olayla ilgili mahkeme sunulan fotoğraf ve görüntülerde parmak hareketi görülmedi.

Mahkemenin vurgusu
Yargıç Reynar, yaşanan olayın Kıbrıs Türk halkında derin yaralar açtığını ifade etti. Renyar, “Olay toplumsal huzursuzluğa neden oldu. Bu suçlar kamu düzenine karşı işlendi. Anayasada gösteri ve toplantı yapmak bir haktır ancak bu hak kötü kullanılmamalıdır. Gazetenin manşeti tahrik etmiş olsa da farklı görüşlere karşı bu şekilde saldırı kabul edilemez. Sanıklar Anayasanın tanımış olduğu eylem yapma hakkını kötüye kullanarak suç işleyip, şiddete başvurdular. Bu olay ifade özgürlüğüne karşı da yapılan bir saldırıdır” şeklinde konuştu. Yargıç Renyar, eğer bir suç varsa bunun cezasının mahkemeler tarafından verilebileceğini, isteyenlerin yetkili makamlara şikayetçi olabileceğini ifade ederek, şiddete başvurulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Sanıklar hakkındaki ağırlaştırıcı ve hafifletici etkenler
Ağırlaştırıcı etkenler: sanıkların eylem yapma hakkını kötüye kullanarak şiddete başvurması, gazete ve çevresindeki binalara zarar vermesi, taş atarak gazete içerisinde bulunanların korku yaşamasına neden olması, her taş atılışında bunun sevinçle karşılanması olarak sıralandı.
Hafifletici etkenler: Eylemde gazete ve çevresindeki binalardan toplam olarak oluşan 17 bin 500 TL tutarındaki zararın tazmin edilmesi. Sanıkların aleyhlerine getirilen davaları kabul etmesi olarak belirtildi.

Bazı ilkler yaşandı
Karar duruşması için yoğun güvenlik önlemleri alınırken, kamuoyunda büyük ilgili gören davada ilkler de yaşandı. KKTC yargısında ilk kez eylemle ilgili tutuklu yargı kararı verilirken, ilk kez hapis cezası da kesilmiş oldu. Karar emsal niteliği taşırken, savunmanın karara itiraz edip etmeyeceği netlik kazanmadı.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2018, 10:44
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Abacılar
Ali Abacılar - 7 yıl Önce

Kızıl derili cezasını buldu artık batılı larda eylem yapamicak' mı! pardon onlar beyazlar.
İyi ki Allahın mahkemesi var.
Ama insan da Allah ın yer yüzündeki insan gücü ! Neden adalet olmasın?
Kıbrısı ancak bır rum türk savaş ı ayağa kaldırır! Böylece belki Batılılar Afrika lı olmadıklarını anlarlarda cehennem ateşinden kaçış rüzgarı, onları avrupa! memleketlerine döndürür.
Biz Türk üz Ana vatanlı yani kıbrıslıyız.

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474