banner564

Yargı, hükümeti kilitledi

Hükümetin muhaceret ve seyrüsefer affı Anayasa Mahkemesi’ne takıldı, ödeme için son günü bekleyen 42 bin araç sahibi haktan yararlanamadı

Yargı, hükümeti kilitledi
banner598
Pelin YÜKSELAY-Aybeniz Küzeci YILDIRIM
   UBP-DP hükümetinin yasa gücünde kararname ile yürürlüğe koyduğu muhaceret ve seyrüsefer affı, Anayasa Mahkemesi tarafından gecikmeli de olsa durduruldu.
   Diyalog’a konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yaklaşık 45 bin aracın kayıt dışı olduğunu belirterek, af kararından bugüne kadar sadece 3 bin 500 kişinin yararlandığını söyledi. Dürüst, ödeme konusunda son günü bekleyen yaklaşık 42 bin kişinin durumu hakkında ise yorum yapmadı.
   Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri için ihalesiz alınan ve kamuoyunun gündemine yerleşen ‘siyah mercedesler’ konusu da yargıya taşındı. Mahkeme, Mercedes arbalarla ilgili ara emri talebini 3 Ekim’de görüşecek.
Narin Şefik başkanlığında toplanan Anayasa Mahkemesi’nde Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin seyrüsefer affı ve muhaceret affıyla ilgili yaptığı ara emri başvurusunun kararı okundu.
Mahkeme, söz konusu kararnameler hakkında ivedilik taşımadığı gerekçesiyle ara emri verdi.
Böylece her iki affın da dünden itibaren yürürlüğü durdurulmuş oldu.

Muhaceret affı 16 Ağustos’ta çıkmıştı!
16 Ağustos’ta yürürlüğe giren muhaceret affı, 90 gün süre ile geçerliydi. Böylelikle af, 45’inci gününde mahkeme tarafından ara emri ile durdurulmuş oldu. Ara emri verilmeseydi, vatandaşlar 45 gün daha bu aftan faydalanabilecekti.
Diyalog muhabirinin İçişleri Bakanlığı kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre muhaceret affından kaç kişinin yararlandığı ve kaç kişinin beklemede olduğu önümüzdeki günlerde belli olacak. Sayının netleşebilmesi için polisten muhaceret kayıtlarının gelmesinin beklendiği kaydedildi.

Seyrüsefer affı da durduruldu!
Bakanlar Kurulu, 25 Ağustos’ta da seyrüsefer harçları ödenmediği için kayıttan düşen araçlarla kayıttan düşmeyen ancak geçmiş döneme ait borcu olan araçlar konusunda yasa gücünde kararnameyle kayıt harcı affı getirmişti. Bu afta 90 gün süre ile geçerliydi. Vatandaşlar 54 gün daha bu aftan yararlanabilecekti. Dün alınan kararla bu af da durduruldu.

Dürüst: 3 bin 500 kişi aftan faydalandı
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, dün gerçekleşen Bakanlar Kurulu sonrası, Diyalog muhabirinin sorularını yanıtladı. Dürüst, affın çıktığı günden bugüne yaklaşık 3 bin 500 kişinin aftan yararlandığını kaydetti. Af çıkmadan önce 48 binin üzerinde kayıt dışı araç tespit ettiklerini dile getiren Dürüst, birçok kişinin henüz bu aftan faydalanmadığını belirtti. Mahkemenin ara emri kararı almasıyla birlikte sürecin sonucunu bekleyeceklerini dile getiren Dürüst, aftan faydalanamayanların da sürecin sonunu beklemeleri gerektiğini kaydetti. Dürüst sözlerini ‘Muhalefet partileri hükümetteyken ‘af’ kararı almış ve bizler bu karara saygı göstermiştik, şimdi onların bizim kararlarımızı mahkemeye taşıması düşündürücüdür’ diyerek noktaladı. 

Özgürgün: Mahkeme kararına uyulacak
Öte yandan Başbakan Hüseyin Özgürgün de, Bakanlar Kurulu sonrası basının bu yöndeki sorularına yanıt verdi. Mahkeme kararı kendilerine tebliğ edildiği anda, uygulamaya koyacaklarını dile getiren Özgürgün, şunları kaydetti:
“Konu bilgimize geldi. Tabii yargının vermiş olduğu karar doğrultusunda o alanlarda ne ise gereği yapılacaktır. Bize mahkemenin tebliği geldiği anda o alanlarla ilgili uygulamalar durdurulacaktır ve mahkeme sonucu beklenecektir. Her iki af da sizlerin de bildiği gibi vatandaşa büyük rahatlama getirmişti. Fakat şu anda mahkemenin almış olduğu kararı da dikkate almak durumundayız. Dediğim gibi tebliğ geldiği anda durduracağız bu uygulamaları ve mahkeme sonucuna göre de yeniden bir karar veya atılması gereken adım ne ise atacağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Dolayısı ile yargının almış olduğu kararlar bizi bağlar. Bu anlamda oralarda bir düzenleme gerekiyorsa veya yargının ne ise orada gördüğü eksiklik, aksaklık, bunlar verilecek karar doğrultusunda yapılacak. Tabii ara emri alındıktan sonra belki savunma yapılacak. Duruşmalar sonunda karar her şekilde çıkabilir. Bu ne ise biz hükümet olarak o kararları uygulayacağız”

Boyra: Bu karar aftan yararlananları bağlamaz
Diyalog Gazetesi’nin konuyla ilgili görüşlerine başvurduğu Avukat Boysan Boyra kararın aftan yararlanan kişileri bağlamadığını dile getirerek, bugünden sonra aftan faydalanmak isteyenlerin ise bu haklarını yitirmiş olduklarını kaydetti. 
Aftan yararlanamayan kişilerin yargı yoluna da gidemeyeceklerini dile getiren Boyra, ‘bence buna hakları da yoktur’ diye konuştu. 

“Meclis’te yasalaşırsa önü açılır”
Şu an yapılması gereken şeyin, kanun hükmünde olan kararnamenin Meclis’te yasa haline getirilmesi olduğunu dile getiren Boyra, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanun hükmünde kararname yayınlandıktan sonra 3 ay içerisinde meclisten geçirilmelidir. Anayasa Mahkemesi bunu durdurmuş değildir. O yüzden bu kararnameleri yapanlar eğer düşüncelerinde ciddilerse, bunları yasa olarak meclisten geçirmelidirler. Kararname dediğiniz geçici yasal düzenlemedir. Bunun mecliste yasa halini alması gerekiyor. Böylelikle aftan faydalanmayanların da önü açılmış olacaktır”

Hasipoğlu: Telafisi olmayan sorunlar ortaya çıkabilir
Avukat Oğuzhan Hasipoğlu, da alınan kararın geçici bir ‘emir’ olduğunu kaydederek, tek taraflı bir başvurunun görüşülmüş olduğuna vurgu yaptı. Konunun acil olduğu için böyle bir emir alındığını kaydeden Hasipoğlu, alınan bu ara emri kararının gün sonunda karşı tarafa tebliğ edileceğini ve duruşma aşamasına geçileceğini dile getirdi. Hasipoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu ara emri kararı verilmezse, telafisi olmayan büyük sorunlar doğabilirdi, şimdi ara emri verilmesiyle de telafisi olmayan büyük sorunlar doğabilir. Hali hazırda bu aftan yararlanmış olan insanlar var, aynı şekilde bu aftan yararlanmayı bekleyen de birçok insan var. Ortada orantısız güçlükler vardır.” 

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2016, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473