banner564

Yanlışı düzeltti

Schulz, Rumların bütün adayı temsil ettiğini söyledi, Erdoğan, Kıbrıs’taki gerçeğin bu olmadığını belirtti

Yanlışı düzeltti
banner598

Belçika'nın başkenti Brüksel'de temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasında Kıbrıs konusuna da değinen Başbakan Erdoğan önemli noktaların altını çizdi.

Kıbrıs sorununun çözülmesi için KKTC'nin her zaman yapıcı bir yöntemle yaklaşması sürecine destek verdiklerini belirten Erdoğan, "Garantör ülke olması hasebiyle Yunanistan'ın da bu sürece aynı şekilde destek vermesi gereğini savunuyoruz. Özellikle temel ilkemiz iki kurucu devlet esasına dayalı federal bir yapıdır. Bunun dışında herhangi bir şeyin kabulü zaten sözkonusu olamaz" diye konuştu.

Erdoğan, görüşmelerin iyi niyetle yapılması ve Rum tarafının görüşmelerden kaçmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bizi farklı yerlere sevk etmek isteyenler yanlış davranırlar. Bize mesela bugün bir şey daha söylediler. Askerin çekilmesi gibi bir şey. Böyle bir teklifi biz duymadık, duymuyoruz. Çünkü bu Annan Planı'nda ortaya gelmişti. Annan Planı'nda biz bunu kabul etmişken o zaman Rum tarafı kabul etmemişti" ifadelerini kullandı.

 

Görüşmeler neden yapılıyor?

Schulz'un "Güney Kıbrıs'ın bütün adayı temsilen AB üyesi olduğu" yönündeki ifadeleri üzerine yeniden söz alan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Güney Kıbrıs, İmajbet Kıbrıs'ın tamamını temsil edemez. AB müktesebatına göre içinde herhangi bir sorunun olmaması gerekir. Kaldı ki BM yeşil hattıyla bölünmüş olan bir Kıbrıs'ta kalkıp da Kuzey Kıbrıs'ı Güney'in temsil etme hakkı yoktur. Bu, müktesabata göre de terstir. Böyle bir yetki olmuş olsa o zaman bu görüşmeler neden yapılıyor. Kuzey Kıbrıs'taki Türkleri yok farz ederek, Güney Kıbrıs'ı tamamıyla oranın sahibiymiş gibi ortaya koymak uluslararası evrensel değerler açısından adalet anlayışıyla asla pekişmez. Şu anda KKTC ne yazık ki ademe zorla mahkum edilmek isteniyor.

 

KKTC sözünü tuttu ya Rum tarafı?

Ben o zaman şunu rahatlıkla söyleyebilirim. İsviçre'de Bürgenstock'da toplantıları niye yaptık? O toplantılarda en son bir noktaya geldik. O ana kadar Güney Kıbrıs AB'ye üye değildi. Toplantılardan sonra referanduma gidildi. Referandumda KKTC sözünü tuttu, yüzde 65 'evet' dedi. Güney Kıbrıs ise yüzde 75 ile 'hayır' dedi. 'Hayır' diyen o zaman taltif edildi, 'evet' diyen ise AB'ye alınmadı. Bir defa zaten orada haksız bir uygulama var. Güney Kıbrıs'ın AB'ye alınması siyasidir, AB müktesabatına uygun değildir. Değerli dostum Schulz, eski Almanya Başbakanı Schröder'in anılarını yazdığı kitabı okursa, orada 6 sayfalık bölüm var. O bölümde Kıbrıs'la ilgili alınan kararın ne kadar adaletsiz olduğunu orada anlatıyor."

 

"Lütfen bu durumu kabul edin"

Schulz, Başbakan Erdoğan'ın sözleri üzerine yeniden söz aldı ve "Birincisi, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile AP Başkanının kamuoyunun önünde tartışmaya girmesini önlememiz lazım. İkincisi de bu probleme (Kıbrıs sorunu) mantıklı bir çözüm bulmamız lazım" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki pozisyonunu anladığını dile getiren Schulz, "adanın bütününün AB'ye girdiğini" savundu ve "Lütfen bu durumu kabul edin" dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2014, 04:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473