banner564

Vatandaşın donu Elcil’de

Hükümetin iradesiz olduğunu ileri süren KTÖS Genel Sekreteri, yanında getirdiği ‘hediyelerle’ protokol görüşmelerinin önüne geçti

Vatandaşın donu Elcil’de
banner598
Maliye Bakanı ile kamuda yetkili sendikalar  2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri çerçevesinde masaya oturdu. Toplantı; Maliye Bakanı Zeren Mungan ile KTAMS, Kamu-Sen, KTOEÖS, KTÖS, devlet işçileri adına Kamu-İş, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca da sağlıkta yetkili Tıp-İş ve Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası arasında gerçekleşti. Görüşlerini yazılı olarak Maliye Bakanı Mungan’a sunan Sendikalar, Maliye Bakanı Mungan ile 22 Ocak Perşembe günü tekrar görüşecek. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in yanında getirdiği hediyeler, protokol görüşmelerinin ve sendikaların taleplerinin önüne geçerek kamuoyunda gündem oldu.
Hükümetin iradesiz olduğunu ve talimatlar doğrultusunda hareket ettiğini ileri süren Elcil, Maliye Bakanı Zeren Mungan’a “vatandaşın donunu” hediye etmek istediklerini söyleyerek üzerinde “vatandaşın donu “yazan bir kilot gösterdi. daha sonra bunu paketli olarak “vatandaşın donuna kadar istiyorsunuz alın AKP hükümetine teslim edin” deyip Mungan’a vermek istedi. Mungan paketi kabul etmedi. 

Mungan: Resmin bütününe bakılmalı
Görüşmede konuşan Maliye Bakanı Zeren Mungan Sendika yetkilerine katkılarından dolayı teşekkür ederek, “Kendimize ders çıkarıyor ve değerlendirme yapma imkanı buluyoruz” dedi.
İlk önce resmin bütününe bakıp sonra odaklanılan noktalara bakmak istediğini dile getiren Mungan, “Kuzey Kıbrıs insanını düşünmek durumundayız. Tabi ki buradaki toplantı kamuda örgütlü sendikaların hakları, taleplerine yöneliktir. Ama toplumun bütünün de değerlendirmek zorundayız ve geleceğimizi düşünmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Ev ödevimizi kendimiz yapmalıyız”
2015 yılının herkes için test yılı olacağına da vurgu yapan Mungan, “2015 yılı KKTC’de önümüzdeki ilk 3 yılın planlanacağı yıldır. 2016-18 yılını planlayacağız ve biz eğer ev ödevimizi kendimiz yaparsak, kendimiz 3 yıllık doğru düzgün bir plan yaparsak, buna yönelik eylem planını da birlikte çıkartabilirsek, Türkiye Cumhuriyeti ile oturduğumuzda finansman ayağı için kaynak temin edebiliriz. Bütçenin yüzde 25-30’unu halen Türkiye Cumhuriyeti’nden alıyoruz. Savunma için yatırım için diğer amaçlar için ve diyoruz ki biz artık cari işleri için Türkiye’den almayalım. Yatırım için, savunma için yatırım alamaya devam edelim, çünkü yatırım için aldığımız para ekonominin büyümesi içindir. Cari harcamaları kendimiz karşılayabilir duruma gelmemiz lazım. Bizim odaklandığımız, hedef aldığımız bütün esaslarda burada birleşmektedir. Bu arada 2016-18 programını da yaparken KKTC insanı bu programı yapabilecek durumda. Cari harcamalar için öngörümüz 2016-18 yılı sonunda artık Türkiye Cumhuriyeti’nden cari harcamalar için kaynak almamak bu kaynağı yatırım için kullanmaktır” şeklinde konuştu.

“Alt grupların refahı artacak”
Hükümetin aldığı karar içerisinde yalnızca 2015 yılına mahsus olmak üzere alınacak artışlarda özellikle alt gelir guruplarının refahını artırıcı uygulamaların yapılması yönünde bir tespit olduğunu dile getiren Mungan, yapılacak uygulamada altı gelir guruplarının tüketici fiyatlarının endeksinin üstünde artış alacak şekilde, kamuda çalışanlara da verilecek miktar azaltılmadan iki defada verileceğini belirtti. 

Özkardaş: Reel alım gücü yüzde 50 kayboldu
Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş ise konuşmasında, 7 yıldan beri reel alım gücünün %50 kaybolduğunu dile getirerek, çalışanlar arasındaki farkın da 6 kata çıktığını kaydetti.

Hükümete söylemlerinden dolayı eleştirilerde de bulunan Özkardaş, herkese eşit artış vermek yönünde atılan adımların yerine eş zamanlı neyin konulacağının açıklanmasını istedi.
Sendikaları kaale almadan yapılan uygulamalarla sendika yetkilileri ile üyeleri hükümetin karşı karşıya bıraktığını da dile getiren Özkardaş, “Göç yasası” ile ilgili hükümetin büyük ortağının seçimden önce yaptığı söylemleri anımsatarak, hükümete geldikleri zaman bu yasayla ilgili söylemlerin rafa kaldırıldığını ileri sürdü.

Gökçebel: Sendikalarla dalga geçer gibi...
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ise, hükümetin sendikalarla dalga geçer gibi 2015 mali yılı protokol görüşmelerini yılın son gününde yapmasını eleştirdi.
Hayat pahalılığıyla ilgili sendikalara sorulmadan yapılan kararnameye karşı olduklarını da dile getiren Özkardaş, Maliye Bakanı’nın çalışma barışını sağlaması ümidinde bulundu.

Kaptan: Uygulamalar despotça...
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, yapılan uygulamaların antidemokratik ve despotça olduğunu iddia ederek, hükümetin yasa gücünde kararnamelerle sermayeye hizmet ettiğini ileri sürdü.

Sendika temsilcileri tepkili...
Tıp-İş Başkanı Erol Şeherlioğlu da, vatandaşın artık umudunun kalmadığını söyleyerek, sağlık alanında yaşanan sorunları anlattı.
Kıbrıs Türk Ebeler ve Hemşireler Sendikası Başkanı Nihat Şencan ise, sendikacıların söylemlerine katıldığını söyleyerek, üyelerinin yaşadığı zorlukları dile getirdi.
Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de, hayat pahalılığı konusunda sendikaların görüşlerinin alınmamasının kendilerini üzdüğünü söyleyerek, toplu iş sözleşme hakkının biran önce ele alınıp sözleşmenin imzalanmasını talep etti.
Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu da, hükümete olan güvenin dibe vurduğunu savunarak, hükümetin yapacağı çalışmaları açıklaması gerektiğini kaydetti.

Mungan’a ortak öneri sunuldu
Konuşmaların ardından Bakan Mungan’a, Kamu-Sen, KTAMS, KTÖS, Kamu-İş, ve Tıp-İş’in ortak hazırladıkları önerileri yazılı olarak sundular.
Ortak öneri şunları içeriyor: 
“2015 yılı için herkesin eşit HP almasına, yine herkese eşit artışın verileceği konusu yasal düzenleme ile eş zamanlı olarak yapılması koşuluyla tarafız, Ancak, bunun için şunların da yapılması kaçınılmazdır;

1."Göç yasası" kaldırılmalıdır.
2.HP'yı oluşturan sepetin günümüz koşullarına göre sendikalarla ve gerçekçi şekilde yeniden belirlenmelidir.
3.Bu görüşme süreci takvimlenmelidir.
4.Sendikasız hiç kimsenin çalıştırılamayacağı yönünde yasal düzenleme yapılmalıdır.(özel sektör çalışanlarının da korumak için)
5.Vergide adalet sağlanarak,vergi oranları düşürülüp,tabana yayılmalıdır.
6.Tüm yolsuzluk dosyaları şeffaf şekilde açılarak (Batık bankalardaki,Kamu Bankalarındaki,Ercan'daki, Rüşvet aldığı iddia edilen bakanın kim olduğu açıklanarak gereken yapılmalıdır. ihalelerdeki şaibeler...)Yolsuzluk yapanlar cezalandırılmalıdır.
7.Nerden buldun Yasası Çıkartılarak,geliriyle orantılı olmayan mal ve servet sahiplerinin tümünden hesap sorulmalıdır.
8.Milletvekili sayısı düşürülmelidir.
9.Belediye sayısı azaltılabilir.
10.Görevine gitmeyen ,partizanca korunan, tüm öğretmen,memur ve kim olursa olsun görevine son verilmelidir.
11.Tüm örtülü ödenekler kaldırılmalıdır.

Kamuda yetkili olmayanlarla da görüştü
Maliye Bakanı Zeren Mungan,  2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri kapsamında kamuda yetkili sendikaların ardından yetkili olmayan ancak kamuda örgütlü sendikalarla da bir araya geldi.
Maliye Bakanlığı’nda saat 16:00’da gerçekleşen toplantıda Bakan Mungan,  Kıbrıs Türk Dayanışma Sendikası, Sağlık-Sen, Vergi-Sen, Güç-Sen, Emek-İş, Tel-Sen, Çağ-Sen, Hazine-Sen, Hizmet-Sen, Mec-Sen, Memur-Sen, Hava-Sen ve Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası yetkilileriyle görüştü.
Bakan Mungan’ın konuşmasıyla başlayıp sendikaların görüşlerini bildirmesiyle devam eden toplantı, sendikaların görüşlerini Bakan Mıngan’a yazılı olarak vermesiyle sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2014, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474