Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 11.40’ta toplandı.
Genel Kurul gündeminde başkanlığın genel kurula sunuşlarının ardından güncel konuşmalar yer aldı.
Güncel konuşmalarda engellilerin sorunları, imar planı ve AIDS vakaları ele alındı.
Güncel konuşmaların ardından yazılı sorular ve cevapların okunmasıyla devam eden genel kurul saat 15.00 sıralarında dünkü çalışmasını tamamladı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu pazartesi günü saat 10.00’da yeniden toplanarak 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başlayacak.
Sunumların ardından ilk sözü TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli aldı.
Angolemli, 3 Aralık Engelliler Günü’ne dikkat çekmek için 62. madde kapsamında yaptığı konuşmasında, engellileri koruma ve rehabilite yasasına değinerek, özel sektörde ve kamuda bu yasaya uyularak kaç kişinin istidam edildiğini sordu.
Yatırım konusunda teşvik de bulunduğunu anımsatan Angolemli, yasanın uygulanmasıyla engellilerin rahatlayacağını ve toplumun bir parçası olmalarının daha kolay sağlanacağını kaydetti.
Angolemli, engelli istihdamını yasal olarak yerine getirmeyen kurumlara uygulanması belirlenen cezalara da değinerek, devletin her yüz kişi çalıştıran kurumda 4 engelli göndermekle yükümlü olduğunu, aksi uygulamada öngörülen cezalar bulunduğunu anımsattı.
Arıklı’yı mutlu eden söylem
Genel Kurul’da ilk güncel konuşmayı Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı “Anayasa Değişikliği ve Hükümet Tavrı”yla ilgili yaptı.
Başbakanın İngiltere’deki vatandaşlara “olabilir” dediği oy verme hakkına değinerek, bu söylemin kendisini mutlu ettiğini söyleyen Arıklı, kendisinin de geçmişte böyle bir öneride bulunduğunu ancak 10 imzaya ulaşamadıkları için başarı sağlayamadıklarını anımsattı.
Arıklı, Anayasa değişikliği için meclise çağrı yaparak, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte bunu da halka sunabileceklerini ve bunu vatandaşa anlatmak için de vakit olduğunu ifade etti.
Başbakan Ersin Tatar, geçmişte değişiklikleri vatandaşa anlatamadıkları için sorun yaşandığını ve bu nedenle de çalışmaları çok titizlikle yürüttüklerini belirterek, çalışmaların tamamlanmasıyla konuyu önce meclise getireceklerini ve tartışacaklarını kaydetti.
Şahali’den hükümete eleştiri
CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut “Şahali de Kurumsal Medyanın Önemi ve Hükümetin bu konusundaki tavrı” hakkında konuştu.
Şahali, hükümet yetkililerinin genel kurul salonundan “toplu çıkış” yapmasını eleştirerek, medyanın dünyanın her yerinde 4. güç olarak kabul edildiğini ve süreç içerisinde medyanın toplumdaki yerini anlattı.
Töre: Mücadelemiz devam ediyor
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “Ulusal mücadelemiz devam ediyor” başlıklı konuşmasında, KKTC devleti ilan edilirken Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın da dediği gibi mücadelenin devam ettiğini söyledi.
50 yıldır müzakerelerin devam ettiğini söyleyen Töre, hiçbir sonuca ulaşılamadığına işaret ederek, “Kıbrıs sorunu devam ederken, kendi ulusal devletimiz olan KKTC ye sahip çıkma noktasında yaşanan tereddütlerden dolayı çözümsüzlük devam ediyor” dedi.
Manavoğlu: Bazı günler 365 gün devam etmeli
HP Lefkoşa Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu da “Engelli Hakları ve Ülkemizdeki Durum” konusunda konuşma yaptı.
Bazı özel günlerin 365 gün devam etmesi gerektiğini dile getiren Manavoğlu, engelli haklarını herkesin en üstte tutması gerektiğini söyledi.
Engellilerle alakalı acil üzerinde durulması gereken noktalar olduğunu kaydeden Manavoğlu, engelli hizmetleri koordinasyon kurulunun bir süre ara verdiğini gözlemlediğini ve bu kurumun çalışmalarını daha da yoğunlaştırması talebinde bulundu.
Engellilerin gümrük muafiyetleri olduğunu fakat engellilerin bu konudaki sıkıntıları olduğunu söyleyen Manavoğlu, bu sorunun da çözülmesi gerektiğini belirtti.
Engellileri empati yaparak anlamak gerektiğini dile getiren Manavoğlu, engelliler için çözüm bulmak amacıyla konuya ilişkin her ay mecliste konuşma yapacağını söyledi.
Hamzaoğulları, engellilerin sesi oldu
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da “Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nun Meclis’ten ve hükümetten beklentileri” konulu konuşmasında, engelli çocukların yaşadığı sıkıntılara değindi.
Hamzaoğulları, bugün itibariyle federasyonun hükümete bir yazı gönderdiğini ve bu yazının Çalışma Bakanlığı tarafından dikkate alınmasını istedi.
Bakanlar Kurulu’nun Salı günkü toplantısının gününün değişmesi talebinde bulunan Hamzaoğulları, artık boş koltuklara konuşmak istemediklerini söyledi.