Sonuç CEVİZCİ
Diyalog TV Halk Meclisi’nin 74’üncü buluşması geçtiğimiz hafta Kaplıca köyünde gerçekleştirildi. Büyükkonuk Belediyesi bağlı olan Kaplıca köyünde merkezi yönetimin de yerel yönetimin yeterince yatırım yapmaması köy halkının ortak şikayet noktasıydı.
Diyalog Tv’den canlı yayınlanan Halk Meclisi programına Meclis Başkan Yardımcısı UBP Milletvekili Zorlu Töre, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlulalrı, HP Milletvekili Mesut Genç ile Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu da katıldı. Programda söz alan konuşmacıların görüşleri şu şekilde oldu:
Murat Genç (Kaplıca Muhtarı):
“Mandıra Problemimiz var. Nihai bir sonuca varamadık. Su problemlerimiz de var. Kaplıca ve Mersinlik köyü Türkiye’den gelen sudan yararlanamıyor. Su bizim için önemli, eski bir hattımız var. Paslı borular bazen patlıyor, yaz dönemlerinde yetersiz kalıyor. Kaplıca köyüne yapılmış kuzey sahil yoluna elektrik projesi yine sonuçlanamadı. Bütün yatırımlar Büyükkonuk ve Yedikonuk’a yapılıyor. En korunaklı plajlardan birine sahibiz ancak karavanlar dizildi sahile. Yasa hazırlandı ancak geçirilemedi. Belediyeden ayrılalım diye başvuruda bulunduk. Kırsal köyleriz 1.20 kuruştu suyun bedeli 2.30 oldu. ”
Hamza Baş:
Herkes olaya kendi penceresinden haklıymış gibi davranıyor. Öz eleştiri yapmadan klişeleşmiş anlayışlar nasıl değiştirilebilir. Ülkeyi yarına nasıl daha iyi taşır, refahı orta sınıflarda nasıl geliştirebiliriz yeni hükümetten projelerini bekliyoruz. Ülkede derin bir popülizm içselleştirildi. Belediye borçlarını ödeme ve fazla personel düzenlemesi yapmaya çalıştık. Yatırımlarımız personel giderlerine gitti. Belediyenin mali yapısı bankalara 3 milyar, sosyal sigortalara 4 trilyon yakın borcu var. Bu yapıyla Kaplıca ’ya hizmet yapamadık. Hazine katkı payı personel ödemelerine gidiyor.
Fehmi Demir:
Uyuşturucu, alkol ilkokul çocukları düzeyine düştü. Neden ilgilenilmiyor bunlarla? Sendikacılar, siyasiler hükümetler nerede?
Mehmet Dursun:
Seçim sonucunda yeni bir konjonktür oluştu. Kurulan hükümet sandıktaki mesajı karşılamıyor bence. Bu ülkenin sorunu siyasetsizlik, kurumsallaşmış statüko var. Milletvekili sayısı ve belediyeler düşürülsün. Yakında UBP ile Halkın Partisi hükümet kuracaktır diye düşünüyorum. Farklılıkları zenginliğine dönüştürmenin yollarını aramalıyız. Sendikalar ülkeye kan kusturuyor. Öğretmenler bir mahalleden öteki mahalleye gönderilemiyor. Rusya, İngiltere, Amerika, İran, İsrail buralardan yer satın alıyorlar, planlanmış stratejiler var.
Ahmet Zeki Genç:
Su konusunda büyük sıkıntımız var. Tatlısu’dan bize ulaşmıyor ve günlük büyük maliyetlerle su temin ediyoruz tankerlerle. Yaz mevsiminde gün olur 500 ton gün olur 150 ton su kullanıyoruz.
Ahmet Sennaroğlu (Büyükkonuk Bld. Başkanı)
Belediyeyi batırıyormuşuz gibi ifadeler oldu. 2014 yılında bin 200 TL maaşa alıyordu belediye çalışanları, çöpler toplanmıyordu. Belediyeyi 4,5 milyon TL ile borçla aldım. TC Yardım Heyetinin katkılarıyla her köye bir şeyler yapmaya çalıştık. Maaşlara düzenleme yaptık. Personel sayımız yükseldi. Fakat söylendiği gibi belediye 1 buçuk trilyon borçlanmamıştır. Kaplıca’daki karavanlar için kaldırılma çalışması var. Buraya yatırımımız az oldu ancak 2018 bütçesinde büyük bir mezbaha yapacağız. Zeybekköy’de yol için ihaleye çıktık asfaltlayacağız. Şebekelerle ilgili hazırlanan proje kabul edilmedi o yüzden su boruları değişemedik.
Ferit Ertem:
Özel sekötrde çalışıyorum ve hep ezilen taraf oluyoruz. Devletten hiçbir destek verilmiyor özel sektöre. Hiçbir zaman hiçbir hakkımız olmuyor. Atılma tehditleri alıyoruz. Acaba yeni hükümet bir düzenleme yapacak mı? Halı saha yapıldı çevre düzenlemesi yapılmadı.
Yılmaz Yiğitürk:
Mahallemizin yolu 850 metredir söz verildi yapılacak diye. Ne yol yapıldı ne borular değişti. Yollar ne zaman olacak borular ne zaman değişecek?
Güngör Baş:
Ben bir engelliyim ve bu ülkede engellilere çok az haklar tanınıyor. Devlet ne bir iş istihdamı sağlıyor ne de engelliler yönelik alt yapı çalışması yapıyor. Her insan en büyük engelli adayıdır, hepimiz engelli olabiliriz. Yetkililere sesleniyorum, 1200 TL maaş veriyor. Nasıl geçinelim? Herkes elini vicdanına koymalı.
İslam Ertem:
Milli değerlere saldırıyorlar. 1974 göçmeni insanlarız, ben bu ülkede doğdum. Kıbrıs Türk toplumu tarafından Anadolu insanı değerli bir konumdayken şu an bazı sıkıntılar var. Devlet mercilerinin iyi analiz etmesi gerekiyor. Toplumda oluşan çatışma noktasına müdahale etmeli toplum liderleri. Kutuplaşma söz konusu olabilir. Bütün partililer sağduyu ile hareket ederek sorunu durdurmalılar. Burada doğanlar güney ’de vatandaşlık alamazken öğrenci olarak gelip de Kıbrıs vatandaşlığı alan kişiler vardır. Her şey iyi irdelenmeli araştırılmalı.
Yusuf Ertem:
13 yaşında Kıbrıs’a geldim, şu an 56 yaşındayım. Bir çok yerde çalıştım hiçbir zaman ayrımcılığa taviz vermedim. Kıbrıslılar burada kalanlardır, diğerleri sonradan gelenlerdir gibi yayınlar yapıyor bazı yayım kuruluşları. Hoş ifadeler değil bunlar.
Mehmet Genç:
Turizm Enformasyon Dairesi’nde sahil temizleme işlerinde çalıştım yıllarca sadece bir ay yatırımım var. Daire’ye sordum biz bir şey yapamayız dediler. Araştırdılar 4-5 tane daha çıktı diğerleri yok. Merkez sigortaya gittim soruşturdum, bir kağıt al mahkemeye ver dediler. Aylardır beklerim ne olacak bu durum?
Yılmaz Çakıral:
Vekilleri, bakanlar ve hükümetlerin denetlememesi nedeniyle belediyelerin durumu vahim batma noktasında. Bu işlerin düzeleceğine inanıyorum.
Nuri Aydıncı:
Belediyeye bağlıyız ama belediye yok. Tuvalet kuyusu doldu. Tatlısu’ya gittim, gelemem Büyük konuğa git dediler. Mersinlik alanlarında Yıllardır ölü hayvan, çöp, pislikler çalıların dibine dökülüyor, her taraf çöp. Hangi Belediye bize bakacak.
Hüseyin Olgunay:
Hükümette olan vekillerden Karpaz’a verilen değeri gördük. Bölgede üretim sektörleri kan ağlıyor. Küçükbaş’a doğrudan gelir destekleri ödenmedi. Mart ayında adaya ithal et getirilmesi anlaşmaları yapılıyor. Bu duruma bir el atılmalı. Süt paraları 3 liste kaldı.
Alpay Güvenlier:
Devletin kendi kendini yok etme politikası ile ne balıkçısı ne hayvancı ne üretici, seracı üretim yapamıyor. Gündemde et ithali var gündemde, gelecek arpanın 1 lira olması konusu var. Üretici haklarını nasıl alacak muamma. Et ithali konusunda devlet adım atarsa bizi karşısında bulacak.
Mesut Genç (HP Milletvekili):
Köye yeteri kadar yatırım yapılmadı. Halı saha ve limanımız TC yardım heyeti tarafından yapıldı. Köyün en problemlerinden bir tanesi. Talısu’dan buraya kadar elektrik ve suyun gelmesi için çalışmalar yapacağız. Ülkemizde bütün alanlarda olan sıkıntıların sebebi denetleme yapılmamasıdır. D:enetim yapılmıyor diye yasadışı politikalar yapılamaz. Belediyeler ile ilgili geniş bir yasa çıkarılacak. Artık katkı payına göre istihdam yapılabilecek. Engelli arkadaşlarımız için yeterli destek verilmemiştir.
Biray Hamzaoğuluları (CTP Milletvekili)
Mersinlik köyüne elektrik götürülmesi için çalışmalar yaptık ancak bir sonuca varılamadı. Sıkı denetimler gerekiyor her alanda.
Kenan Akın:
Gençlik unutuldu. Ülkenin tamamının sardı madde bağımlılığı ilkokullara indi. Çocukların sınavları başlıyor 9 da sınavdan çıkıyorlar öğlen saat 1’e kadar çocuklar boş başı boş geziyor otobüs saatine kadar. Öğretmenler evine gidiyor sınav bitince. Çocuklar okulda kalmalı sınav bitince öğretmenler eşliğinde.
Zorlu Töre: (UBP Milletvekili)
1974 öncesi bu topraklarda katliamlar gördük. Devletimize, bayrağımıza anavatanımıza sahip çıkalım. Türk ordusu burada olmadan geleceğimiz olmaz. Bu topraklarda birleşik Kıbrıs ve federasyon olamaz. Garantimiz devletimizdir.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2018, 11:06