Kıbrıslı Rumların büyük bir çoğunluğu, ekonominin gittikçe daha da kötüleştiğine inanıyor.
Politis gazetesi “Ekonomi ve Troyka Konusunda Kuşkuculuk” başlığıyla verdiği haberinde, “Lefkoşa Üniversitesi”nin 18 yaş ve üstü 400 kişiyle yaptığı ekonomi konulu anketin sonuçlarına yer verdi. Rum Hükümet yetkilileri ve değerlendirme kuruluşları ekonomide bazı iyileşmeler görse de vatandaşların değerlendirmelerinde daha katı davrandıklarını belirten gazete, Rumların son bir yılda ekonomik gelişmelere olumsuz gözlerle baktığını; ankete katılanların yüzde 58’inin ekonominin bir önceki yıla göre daha da kötüleştiğini, yüzde 28’inin aynı kaldığını ve yüzde 14’ünün iyileştiğini söylediklerini aktardı.
Gazete burada umut verici tek unsurun, bu yılki olumsuz değerlendirmelerin, geçen yıl yapılanlara göre daha iyi derecede bulunması olduğunu belirterek, geçen yıl katılımcıların yüzde 85’inin ekonominin daha da kötüleştiği, yüzde 14’inin aynı kaldığı ve sadece yüzde 1’inin iyileştiği değerlendirmesinde bulunduğuna dikkat çekti. Vatandaşların, ailelerinin ekonomileri konusunda da benzer değerlendirmelerde bulunduğunu yazan gazete, katılımcıların yüzde 67’sinin ekonomilerinin kötüleştiği, yüzde 29’unun aynı kaldığı ve yüzde 4’ünün iyileştiğini söylediğini aktardı.
Beklentilerde umut yok
Gazete geçen yıl bu soruya verilen cevapların ise yüzde 88 kötüleştiği, yüzde 11 aynı kaldığı ve yüzde 1 iyileştiği şekilde olduğunu da kaydetti.
Habere göre vatandaşların beklentilerine bakılacak olursa, katılımcıların yüzde 42’si ekonomilerinin kötüleşeceği, yüzde 36’ı aynı kalacağını söylerken, yüzde 22’si de iyileşeceği inancını dile getirdi.
“Bugün ülkemiz için temel önceliğin ne olması gerektiğine inanıyorsunuz?” sorusu karşısında katılımcıların yüzde 67’sinin işsizlik sorununun giderilmesi ve yeni kadroların açılması yönündeki görüşünü dile getirirken, yüzde 18’i kamu açıklarının ve kamu borcunun azaltılması, yüzde 15’i de ülkenin finans sisteminin desteklenmesi yanıtını verdi.
Troyka’nın şimdiye kadarki politikalarının Rum ekonomisine etkileri olumlu mu, yoksa olumsuz mu olduğu yönündeki görüşler sorgulandığında ise katılımcıların yüzde 37’si olumsuz, yüzde 23’ü biraz olumsuz, yüzde 21’i olumlu ve yüzde 19’u biraz olumlu olduğu yönünde değerlendirmelerde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2014, 10:07