Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun ile Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ’ı kabul etti. Denktaş’a müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da eşlik etti.
KITSAB Başkanı Orhan Tolun, görüşmede yaptığı konuşmada, “Turizm Örgütü”nün bir an önce yasallaşmasını ve yasasın bütçesinin hazırlanmasını istedi. Denktaş’ın da bu örgütün kurulmasından yana olduğunu söyleyen Tolun, turizm fonunun da 33 milyon TL’den 15 milyon TL’ye düşürülecek olacağı yönündeki haberlere değindi. Hükümetin bu konuyu iyi düşünmesi ve ele almasını isteyen Tolun, bütçe kısıtlamaları nedeniyle tanıtım ve imaj çalışmalarının zaten gerektiği şekilde yapılamadığına işaret etti.
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Hüseyin Aktığ da, Denktaş’a Turizm Örgütleri İnisiyatifi ile ilgili bilgi verdi.
Denktaş: Olumlu gelişmeler var
Serdar Denktaş da, bakanlıkta turizmle ilgili “patronun”, müsteşarı Aşıkoğlu olduğuna işaret ederek, kendisinin, büyük sıkıntılar olduğunda devreye girerek, motivasyon sağlamaya çalıştığını söyledi. Turizmde bu yıl olumlu gelişmeler olduğunu ve sonuçların iyi geldiğini ancak bunun devamı için zeminin güçlü oluşturulması gerektiğini kaydeden Denktaş, sürecin ve iyileşmenin devamı için sağlam zeminin şart olduğunu belirtti.
“Turizmde en büyük sorun çevresel kirlilik”
Denktaş, turizmde en büyük sorunlardan birinin de çevresel kirlilik, yarım inşaatlar, yerel iş gücünün ve yerel kapasitenin düşüklüğü olduğunu ifade ederek, 2015 yılında turizm sektöründe bazı iyileştirmeler ve değişikliklere gideceklerini söyledi.
Bu çerçevede teşvik sistemine yerel iş gücü ve yerel ürünlerin kullanımını katacaklarını ifade eden Denktaş, bu kapsamda Mağusa’da pilot bölge olarak bazı otellerin seçildiğini belirtti. Denktaş, “sözleşmeli tarım hizmeti” alımı için Çiftçiler Birliği ile görüşmeler yapıldığını; hatta bir otelin sebze, meyve ve diğer ürün ihtiyacı için “sözleşmeli köyler” yapılabileceğini kaydetti.
Ulaşım konusu
Turizmde bir diğer sıkıntının da “charter seferler” olduğunu kaydeden Denktaş, ülkenin kendi havayolu şirketinin mutlaka olacağını söyledi. Denktaş, “Zor olacak ancak olacak. Havayolu şirketi kurulacak, çalışmalar sürüyor” dedi.
“Dost ve kardeş” kuruluş THY ile de görüşme yapacaklarını kaydeden Denktaş, THY’nin KKTC’ye yaptığı hizmetleri daha verimli ve etkin kullanmak amacında olduklarını söyledi. Denktaş, bu çerçevede tüm dünyaya uçan THY’nin KKTC seferlerinin artırılması konusunda görüşme yapacaklarını anlattı.
Denktaş, GİAD’la görüştü
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Ceyhun Tunalı başkanlığındaki Genç İşadamları Derneği (GİAD) heyetini kabul etti. Tunalı Derneğin ilk başkanı olmasından dolayı Serdar Denktaş’a ziyaretin ayrı bir anlamı olduğunu, hem de yeni yönetim kurulunu tanıtmak için bakanlıkta olduklarını kaydetti. Ziyarette gündemdeki konuların da değerlendirileceğini kaydeden Tunalı, ülkenin içinden geçtiği sıkıntılı ekonomik sürecin de ele alınacağını açıkladı.
Denktaş: Daha aktif olun
Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da 1989 yılında kurulan GİAD’ın ilk başkanlığını yaptığını hatırlattığı konuşmasında, ülke ekonomisinin daha da gelişebilmesi açısından eleştirilerin ve katkıların yapılmasının gerekli olduğunu söyledi. Denktaş, genç işadamlarının bu anlamda ekonomiyi yönlendirecek daha çok ses çıkarması, her şeyi Ticaret ve Sanayi Odalarına bırakmaması gerektiğini vurguladı.
GİAD’ın yeni ve yaratıcı düşüncelerle gelmesinin ve daha aktif olmasının kendilerini memnun edeceğini söyleyen Denktaş, genç işadamlarının önün açılması ve bürokrasideki engellerin kalkmasının zaman içinde mümkün olabileceğini bildirdi. Kamu Görevlileri Yasası’nın 2015’te yürürlüğe girmesiyle zaman içinde bürokraside rahatlama olacağını kaydeden Denktaş, bu tip engellerin aşılması ve tespit edilmesinde GİAD’ın desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve GİAD yeni yönetimine başarı diledi.
Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2014, 09:31