banner564

“Türkiye yanınızda”

Bakan Işık, KOBİ'ler geliştikçe KKTC'nin de refahının yükseleceğine vurgu yaptı ve ekonomik anlamda verilen desteğin süreceğini belirtti

“Türkiye yanınızda”
banner598
Türkiye KOSGEB ile KOBİGEM arasında işbirliği protokolü imzalandı. 
Protokole, Türkiye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun imza koydu. 
Lefkoşa Golden Tulip Otel’de dün başlayan ve bugün sona erecek 1. KKTC Kobi Zirvesi’nde iki ülkenin KOBİ'lerini temsil eden KOSGEB ve KOBİGEM arasında imzalanan işbirliği protokolü ile, iki kurum arasında KOBİ'lere yönelik destek programları, bilgi, deneyim ve görüş paylaşımında bulunulacak.
Lefkoşa’da düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yanı sıra, Türkiye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun, Türkiye KOSGEB Başkanı Recep Biçer, KOBİGEM Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu, konuklar, iş adamları ve davetliler katıldı.

Işık: KOBİ’ler geliştikçe refah yükselecek
Türkiye Sanayi Bakanı Fikri Işık I. KKTC KOBİ Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti olarak KKTC'ye her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı.
Türkiye'de girişimcilere yönelik verilen hibeler ve destek kredileri hakkında bilgi veren Işık, girişimcilere verilen öneme dikkat çekti, KKTC'ye de desteğin süreceğini anlattı.

Bakan Fikri Işık, "KOBİ’ler ekonomilerin temel direkleridir, dinamosudur. Ülke ekonomileri arasındaki farkın temel belirleyicisi KOBİ’lerdir" dedi, KOBİ'ler geliştikçe KKTC'nin de refahının yükseleceğine vurgu yaptı.
Işık, bu çerçevede girişimciliğe büyük önem verdiklerini ve desteklediklerini belirterek, girişimcilerin yetiştirilmesini istedi, Türkiye olarak KOBİ politikaları ve destek modelleriyle ilgili sahip oldukları bilgi ve tecrübeyi Kuzey Kıbrıs ile de paylaşmaktan büyük mutluluk duyacaklarını söyledi.

Rekabet gücünü artırmak için…
Işık, KKTC'ye uygulanan ambargoların kaldırılması için mücadele ederken Kıbrıs Türk sanayicisi ve üreticisinin de rekabet gücünü artırmak için yapılacak çalışmalara destek vereceklerini vurguladı, tarım, turizm ve hizmet alanındaki önemin yanında sanayi gücü ve üretimin önemine işaret etti.
Ülkeye gelecek su ile yapılacak üretimin refahı yükselteceğine işaret eden Işık, tarımsal sanayiye de ayrı önem verilmesi, ayrıca tarım, hizmet ve sanayiye yönelik yazılım hazırlanması çağrısında bulundu.


Kalıcı barış için girişimler sürecek…
Türkiye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, adada kalıcı ve adil bir barış için diplomatik faaliyetleri sürdüreceklerini, bunun yanında Kuzey Kıbrıs üzerindeki bu haksız ambargonun bir an önce kaldırılması için de bütün kanalları zorlamaya devam edeceklerini vurguladı.
Işık, ancak bunları yaparken Kuzey Kıbrıs iş dünyasını da rekabetçi, yenilikçi bir ekonomik düzene şimdiden en iyi şekilde hazırlamak gerektiğine vurgu yaptı.

Atun: KOBİ politikaları kurumsallaşacak
Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Küçük ve Ortaboy İşletmeleri Geliştirme Merkezi’nin (KOBİGEM), KOBİ’lerin, esnafın, zanaatkarın, küçük işletmenin ve esnafın kalkınmasına, gelişmesine ve desteklenmesine hizmet eden, devletin KOBİ alanında kurumsallaştığı bir merkez haline geldiğini kaydetti. 
Atun, bu bağlamda “I. KKTC KOBİ Zirvesi”nin çok büyük bir önem taşıdığını, meydana çıkacak olan sonuç bildirgesinin, KKTC’nin KOBİ politikalarının kurumsal hale gelmesini sağlayacak bir strateji belgesi haline getirileceğini belirtti. 

“850 milyon TL tutarında finansman”
Atun, KOBİGEM’in hayata geçtiği 2010 yılından bu yana 11 bin civarında bulunan esnaf, zanaatkar, mikro işletme ve KOBİ’nin 6 bin 303’ünün, 850 milyon TL tutarında finansmana eriştiğini vurguladı. 
Atun, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde yapılan ticaretin gerilediğini söyleyerek, mal – hizmet ve sermaye dolaşımı üzerindeki sınırları ve engelleri kaldırma çağrısı yaptı. Atun, “KKTC- Güney Kıbrıs mal ve hizmetler, nerede üretildiği kaygısı olmadan karşılıklı ticarete tabi olsun” dedi. 

“6 öncelikli alan”
KOBİ alanında yepyeni programlar da geliştireceğini, altı temel alanı önceliklendirdiklerini söyleyen Atun, bu alanları şöyle sıraladı: 
“Kapsayıcılık (dezavantajlı bölgeler ile genç ve kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık) programı (TEB ile müştereken uygulanan program); girişimciliğin geliştirilmesi, kuluçka merkezlerinin oluşturulması ve desteklenmesi; KOBİ’lerin yönetim becerilerinin geliştirilmesi, işletme bilincinin kazandırılması ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi; KOBİ’lerin ARGE, markalaşma ve yenilik kapasitesinin teşvik edilmesi; finansmana erişimin kolaylaştırılması, kamu alanına borçlu işletmelerin ayıklanmasını önleyen ve yeniden yapılandırma programları; ihracatçı KOBİ”

Kanbay: Atun’un vaatlerini not ettim
Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da, zirvenin yararlı olacağına inanç belirterek, Ekonomi Bakanı Sunat Atun'un konuşmasındaki vaatlerini kalın harflerle not ettiğini ve onları dikkatle izleyip, gerçekleşmesini sağlayacaklarını söyledi.
Kanbay, KOBİ'lerin ekonomimin küçük değil, tam tersine gelişmiş ülkelerde GSMH'ye önemli bir katkısı olduğuna, ayrıca KOBİ'lerin sosyal politikalara da çok büyük yararları olduğunu ifade ederek, “Onları böyle zihinlerinde küçültenler varsa hemen o fikri değiştirsinler, KOBİ kalkınmanın çok temel bir yapısıdır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2016, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474