banner564

“Trafik gözetim altında tutulmalı”

Ulaştırma Bakanlığı ile İTÜ Kuzey Kıbrıs işbirliğinde düzenlenen çalıştay başladı

“Trafik gözetim altında tutulmalı”
banner598
Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kuzey Kıbrıs işbirliğinde düzenlenen “Taşımacılık ve Ulaşım Çalıştayı” dün Acapulco Otel’de başladı
Toplu taşımacılık ve ulaşım sektöründe yaşanan kronikleşmiş sıkıntı ve sorunların aşılması, çözümlenmesi ve yasal zemine oturtulması hedefiyle gerçekleştirilen çalıştay 3 gün sürecek.

Kalyoncu: Trafik gözetim altında tutulmalı
Başbakan Ömer Kalyoncu, çalıştayda yaptığı konuşmada ulaşım ve taşımacılık sektörünün ülkeler için son derece önemli olduğunu ifade ederek, bu alanın trafik emniyeti, güvenli yolcu ve yük taşımacılığı açılarından mutlaka gözetim altında tutulup, üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti.
Çalıştayın hükümet yeni kurulduğu dönemde Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile birlikte ortak alınan bir karar sonucunda gerçekleştiğini belirten Kalyoncu, çalıştayın, “aşılmış ve yorulmuş” yasaların elden geçirilmesini sağlayacağını söyledi.
Kalyoncu, mevcut yasaların, sadece “yolcu otobüsü, taksi ve yük taşımacılığı”nı kapsadığını ancak bugün gelinen aşamada kumarhanelere T, otel ve kişilere turistik T ve öğrenci T izni verildiğini belirterek, önemli bir rantın oluştuğu bu alanda “keşmekeş” yaşandığına vurgu yaptı.
Başbakan Kalyoncu, çalıştayda T izinleri nasıl verilmesi gerektiği ya da taş ve inşaat malzemeleri gibi ağır yük taşıyan araçların yollara nasıl bu kadar büyük zarar verdiği konularının yanısıra taş ocağı sayısı konularının da gündeme geleceğini düşündüğünü kaydetti.
“T izinlerinin nasıl verilmesi çok daha iyi kurallara bağlanması lazım” diyen Kalyoncu, artık bu izinlerin partizanlık ve popülariteden uzak verilmesi gerektiğine işaret etti.

Ertuğruloğlu: Yanlış varsa ortaya çıksın
Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, Ulaştırma Bakanlığı’na yaklaşık 4.5 ay önce “böyle geldi böyle gitmez, halkımıza yeni projeler sunalım” inanç ve kararlılığıyla yeni projeler üretme hedefiyle göreve başladığını ancak geçmişten gelen sorunlarla uğraşmakta başka bir şey yapamadığını belirtti.
Ertuğruloğlu, “Sektördeki temel soruna siyasiler neden olmuştur. Gördüğüm kadarıyla T izinleri, öğrenci taşımacılığı izinleri yıllardır hiçbir kritere uygun şekilde verilmedi. Bakanlığa geldiğim ilk günden itibaren beni otobüs ve taksi şoförlerinin yanısıra KIBHAS ve KAR-İŞ gibi örgütler ziyaret etmeye başladı. İş o kadar kişisel bir soruna dönüştü ki nerdeyse bir gün bakanlıkta iki otobüs şoförü müdahale etmesek yumruklaşacaklardı. İşlerin keyfi olması halinde sonucun da böyle olması normal” dedi.

Çelebi: Tüm sorunları irdelenecek
Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü Doç. Dr. Nazmiye Çelebi de çalıştayda, taşımacılık ve ulaşım sektörünün tüm sorunlarının irdeleneceğini, sektördeki tüm paydaşların fikirlerinin alınacağını ve sonrasında da alanın yasal bir zemine oturmasının sağlanacağını söyledi.

Kahya: İlişki doğru kurgulanmalı
İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya da taşımacılık ve ulaştırma alanında gerçekleşmekte olan çalıştayın ülke için son derece önemli olduğunu belirterek, konunun vatandaşları yanında ülkeyi ziyaret eden turistler ve eğitim için gelen öğrencileri de yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Kaya: KKTC’ye önemli bir çıktı sağlayacak
Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdürü Mustafa Kaya da konuşmasında, çalıştayın KKTC’nin ulaştırma konusundaki sorunlarına önemli bir çıktı sağlayacağına inanç belirtti.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2015, 09:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473