Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında dün saat 10.20’de başlayan Genel Kurul toplantısında cumhurbaşkanınca bir daha görüşülmek üzere geri gönderilen “Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasası” görüşüldü ve onaylandı.
İlgili komitede ele alınıp içeriğinde bazı değişiklikler yapılarak Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelen Yasa, oybirliğiyle kabul edildi.
Yasanın görüşülmesi sırasında, Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisini Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı, CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, komitenin raporunu aktardı ve Yasada yapılan değişiklikleri anlattı. Yorgancıoğlu, değişikliklerin komitede oybirliği ile kabul edildiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, yasa önerisini hazırlayıp Meclise sunan arkadaşlarına teşekkür ederek, yasanın amacının ülkede artan madde bağımlılığına karşı, maddeye bağlanan insanları satıcı, üretici olmayan ticaret yapmayanları hayata yeninden kazandırma adına bir şans vermek olduğunu vurguladı.
Yasanın içeriğinde neler var?
Bir kişinin bağımlıysa cezaevi yerine bu illetten kurtulma şansı elde edeceğini, her ay sosyal hizmetler denetiminde olacağını, doktor raporu getireceğini ve polise imza vereceğini ve sicillerine kaydedilmeyeceğini anlatan Yorgancıoğlu, kısacası bu yasanın; insanların denetim altında içmesini öngören bir yasa olmadığını, sadece gençlere yaşama tutunma toplumdan kopmama şansı vereceğini ifade etti.
Yorgancıoğlu, bu kurallara uymayı kabul eden ancak uymayanların da geçmişte aldığı cezaları ile birlikte yeni aldığı cezayı da çekeceğini vurguladı. Mahkemenin daha önce mahkum ettiği insanların yasa kapsamına alma gibi bir sorumluluğu olmadığını, takdirin mahkemede olduğunu, gerekli denetimi mahkemenin yapıp karar vereceğini ve denetimli serbestlik vereceğine karar üreteceğini ifade eden Yorgancıoğlu, bu yasanın gençlerin geleceğine etki edeceğine inandığını söyledi.
“Yasa tek başına yeterli değil…”
Rehabilitasyon merkezlerinin kurulması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, yasanın tek başına yeterli olmadığına, bu merkezlerin de yapılması gerekliliğine işaret etti, iradenin önemine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı’na da çağrıda bulunan Yorgancıoğlu, bu yasa çalışmalarının tamamlanmasının ardından birçok gencin mahkemesinin sonuçlandığını ve ceza aldığını söyledi ve “Eğer yasalarda, Anayasaya aykırılığı tespit edilmemişse lütfen onaylansın, ama öneriler de meclise verilsin. Anayasaya aykırı olmadığı sürece doğru yöntem onaylanmasıdır” dedi.
Yorgancıoğlu, yasanın ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Çakıcı: Binlerce insan etkilenecek
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, yasayı “tarihi” olarak niteleyerek, bu yasadan binlerce insanın etkileneceğini, cezaevinden çıkmak için en az yüz insanın başvuracağını ifade etti ve bu yasanın insan hakları açısından önem taşıdığını kaydetti.
“Mafyadan korktukları için Güney diyorlar”
Çakıcı, uyuşturucudan yakalanan çoğu gencin “ithal” ile suçlandığını, çünkü yakalananların maddeyi “Rum tarafından” aldığını söylediğini, çünkü bunu sağlayan mafyadan korktuğunu ve Güney’den aldığını söylediği zaman polisin oraya ulaşamayacağını düşündüğünü anlattı. Kendilerinin de bu kapsamda yasayı çalışırken İngiltere örneğinden yol çıktıklarını ve kişinin ithal ederken kullanım için mi satmak için mi getirdiğini öngördüklerini belirten Çakıcı, uyuşturucunun şu anda çok büyük sorun olduğunu kaydetti, uyuşturucu kullanımının deneme ve kullanma oranlarının yüksekliğine işaret etti ve tedbirler ile eğitimlerin gerekliliğine değindi.
Dinçyürek Organize mücadele şart…
Bağımsız Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek de, ülkede uyuşturucu ve bağımlılığın büyük bir sorun olduğunu, mücadelenin de organize bir şekilde yürütülebileceğini belirtti.
Dinçyürek, bu yasa ile kullanıcılara ikinci bir şans vermek ve bir daha kaybetmemek için çalışıldığını, bunu desteklediğini, ancak devletin entegre mücadele için bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak ve koruyucu önleyici çalışmalar yapmak gerektiğini kaydetti.
Denktaş: Bina süratle yapılacak
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, bugün yasanın ikinci kez görüşüldüğünü, uyuşturucu ile mücadelenin son derece önemli olduğunu ifade ederek, hükümet olarak en geç iki haftaya kadar Rehabilitasyon ve Yatılı Tedavi Merkezi Binası’nın hazineye kaydını yapacaklarını ve binanın süratle yapılacak tadilatların ardından yaşama geçirileceğini kaydetti.
Sicil affı gündemde…
Trafik Hizmetlerinin Planlanması Koordinasyonu ve Denetimi Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Sabıka Kaydının Silinmesi Değişiklik Yasa Önerisi için ise ivedilik alındı.
Meclis Genel Kurulu’nda, trafikle ilgili yasa tasarısı ele alınmadan önce ek gündem olarak, bağımsız milletvekili Menteş Gündüz’ün sunduğu, Sabıka Kaydının Silinmesi Değişiklik Yasa Önerisi’nin ivediliğinin alınmasına ilişkin tezkere okundu.
Gündüz, bunun sicil affı anlamına gelmediğini, sadece para cezası alan kişilere yönelik olduğunu söyledi.
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da konuşmasında, İçişleri Bakanlığı döneminde bu öneriye ilişkin bir tasarı hazırladıklarını ve bunu da meclise sunarak iki tasarının birleştirilmesini sağlayacaklarını söyledi.
Töre, bu gibi yasal eksikliklerin çok sayıda insanı mağdur ettiğini söyleyerek, yasanın hem vatandaş olan hem de olmayanları kapsayacak şekilde düzenlenmesinin önemine değindi.
Ercan için araştırma…
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda daha sonra UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu ile CTP Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman’ın sunduğu “Ercan Havaalanı’nın İşletme Haklarının Devredilmesi ile ilgili şartname, sözleşme ve sözleşmenin uygulanması aşamasındaki işlemlerin hukuka ve kamu yararına uygunluğunun araştırılması hakkında meclis araştırması açılması önergesinin ön görüşmesi” ne geçildi. Meclis araştırması açılması önergesi oy çokluğu ile kabul edildi.
Konuşmaların ardından araştırma önergesi oyçokluğuyla kabul edildi.
Meclis sonraki birleşimini 23 Mayıs Pazartesi günü yapacak.
Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2016, 09:28