Türkiye geçen yıl KKTC’ye 7 bin 886 ton içme suyu ihraç etti. Bu ticaretin sonunda Türkiye, 1 milyon 293 bin 63 dolar gelir sağladı.
Türkiye’nin 69 ülkeye su ihraç ettiği, 214 bin 242 tonluk içme suyundan 34 milyon dolar gelir elde ettiği bildirildi.
İngiltere’ye 60 bin ton, Almanya’ya 45 bin ton, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 30 bin tonluk içme suyu satışı gerçekleştirildi.
Türkiye’nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor.
Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye’nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor.
Türkiye, sahip olduğu içme suyunu hemen hemen dünyanın her noktasına ulaştırarak, bu olanaklarını ekonomik faydaya dönüştürüyor. Bu özelliğini geçen yıl da sürdüren Türkiye, 69 ülke ve 3 serbest bölgeye içme suyu sattı.
Türkiye’nin geçen yılki içme suyu ihracatı 214 bin 242 tonu buldu. İçme suyu ihracatından 33 milyon 998 bin 934 dolar gelir elde edildi.
İhracatının yarısı İngiltere ve Almanya’ya
Türkiye, içme suyu ihracatının yarısını Avrupa’nın önde gelen iki ülkesi olan İngiltere ve Almanya’ya yaptı. İngiltere, 59 bin 944 tonla Türkiye’nin içme suyu ihracatında ilk sırada yer aldı. İngiltere’ye yapılan su satışından 8 milyon 361 bin 789 dolar gelir elde edildi.
İçme suyu ihracatında İngiltere’yi Almanya izledi. Almanya’ya geçen yıl 45 bin 681 ton içme suyu ihracatı gerçekleştirildi. Bu ticaretten elde edilen gelir, 7 milyon 347 bin 68 dolar oldu.
Türkiye’nin içme suyu ticaretindeki bir diğer önemli müşterisi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Türkiye, bu ülkeye sattığı 30 bin 570 ton sudan 5 milyon 860 bin 738 dolar gelir sağladı.
İsrail’e 8 bin ton içme suyu satıldı
İç karışıklıklar ve çatışmalar nedeniyle zor günler yaşayan Suriye de Türkiye’nin su ihracatında önemli bir yer tuttu. Türkiye, geçen yıl komşusuna 9 bin 560 ton içme suyu sattı. Bu ticaretin ekonomik karşılığı ise 925 bin 980 dolara denk geldi.
İsrail de Türkiye’den su alan ülkeler listesinin üst sıralarında yer aldı. İsrail, içme suyu ihtiyacını karşılamak için Türkiye’den 8 bin 275 ton su ithal etti. İsrail, aldığı içme suyuna karşılık Türkiye’ye 1 milyon 209 bin 146 dolarlık ödemede bulundu.
Libya’ya ihraç edilen 7 bin 511 ton içme suyundan 1 milyon 382 bin 952 dolar, Hollanda’ya ihraç edilen 5 bin 790 ton içme suyundan da 1 milyon 119 bin 459 dolar gelir elde edildi.
Türkiye’nin geçen yıl içme suyu sattığı ülkeler arasında Fransa, Yunanistan, Malta, Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD, Irak, Suudi Arabistan, Yemen, Çin, Japonya, Avustralya, İspanya, Moritanya, Sierra Leone, Fildişi Kıyısı, Panama, Haiti, Arjantin, Lübnan, Katar, Maldivler, Güney Kore ve Yeni Zelanda bulunuyor.
Ayrıca İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi, Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’ne yaklaşık 650 ton içme suyu satıldı.
Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 03:32
Hiç kimsenin bu kadar insanı mağdur etmeye Hakkı yok insanlar buradan gelecek olan paraya göre hayatlarını düzenlediler çünkü bu şekilde olacağını kimse tahmin bile etmezdi dalga geçer gibi işte bu yıl canımız size bunu vermek istedi alın denildi bu canım istedi ben böyle yaparım olayı değil bu kadar basitleştirilemez insanların çocukları okuyor kredi borçları var her şey ateş pahası bu kabul edilir bir durum olamaz ne yapacak şimdi bu insanlar buradaki hiç kimse trilyoner filan değil yıllarca dillerinden tırnaklarından arttıra arttıra bişeyler yapmaya çalışan insanlar çektikleri zorlularda cabası oralara eğer girersek çıkamayız oraları karıştırmıyorum askerlerin hayatlarını kendilerinden değil eşleri ve çocuklarından dinliyeceksiniz ki anlıyasınız hal böyleyken Oyak bu insanların yıllardan beri maaşlarından kesilerek birktirdikkeri her bir kuruşu alın teri helal para olan yani insanların paralarını kullanıp nasıl böyle zor durumda bırakır bu insanları herkes kendini ona göre ayarlıyor hayat şartları ve geçimin bu kadar zor olduğu bu zamanda bu insanlar ne yapacak aklım almıyor bu kadar çekilen eziyetin mükafatı bu olmamalı bir şeyler yanlış gidiyorsa yönetim bu işi beceremiyorsa lütfen istifa etsin çünkü bu durum normal bir durum değil yönetim bu kararı alabiliyorsa maalesef yönetim istifa etmeli demekki ekonomiyle ilgil hiç bir bilgileri yok bu onu gösteriyoor . Bu olayın en kısa süre içerisinde acilen düzeltilmesini önemle talep ediyorum saygılarımla!!!