Halkın Partisi (HP) Enerji Çalışma Grubu üyesi ekonomist Kemal Bağzıbağlı, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesini, enterkonnekte elektrik şebekesine katılım çerçevesinde değerlendirilip doğru temeller üzerine oturtulması kaydıyla destekleyebileceklerini söyledi. Kablo ile elektriğin gelmesi halinde, tek bir tedarikçiden elektrik alınarak bu konuda bir tür bağımlılık ilişkisi yaratılmaması gerektiğinin altını çizen Bağzıbağlı, bu konuda hükümetin bakanı ve başbakanı arasında söz birliği olmadığını savundu.
Hükümet yetkililerinin halkı doğru bilgilendirmediğini iddia eden Bağzıbağlı, ilgili bakanın söylediği şekilde abartılı fiyat ucuzlamalarının olmayacağını, yapılması gerekenin stratejik, teknik ve ekonomik olarak kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve kamuoyu ile paylaşılması olacağını vurguladı.
Halkın Partisi olarak 2016-18 ekonomik protokol taslağı üzerine yaptıkları kapsamlı açıklamada da kablo ile elektrik konusuna değindiklerini belirten Bağzıbağlı, “kablo ile elektrik getirilmesinden bir süre sonra KIB-TEK’in küçülerek tamamen ortadan kalkmayacağının ve ülkenin elektrikte tamamen dışa bağımlı hale dönüşmeyeceğinin protokolde kayıt altına alınması gerektiğini vurguladık. Fakat protokolün son şekline baktığımızda böyle bir şey göremiyoruz” dedi.
“Halkı doğru bilgilendirmiyorlar”
Ekonomi ve Enerji Bakanı’nın yaptığı “25 kuruşlara halkımız evinde elektrik tüketecek” açıklamasına da değinen Bağzıbağlı hükümetin halkı doğru bilgilendirmediğini söyledi. Kablo ile elektriğin evlere 25 krş/kWs’a geleceğini iddia eden Atun’un kablo iletim-dağıtım (13 krş/kWs) ve soğuk yedekleme (3 krş/kWs) masraflarını hesaba katmadığını kaydeden Bağzıbağlı, “Halkın Partisi Enerji Çalışma Grubu olarak yaptığımız çalışmalara göre mevcut şartlarda en iyimser senaryoyla kablo ile elektriğin evlerimize 43 krş/kWs gelebileceğini hesaplamaktayız” dedi.
“Eski siyaset yüzünden yüzde 25 daha pahalı elektrik tüketmekteyiz”
Mevcut elektrik maliyetlerini anımsatan Bağzıbağlı, “Maliyetlerimize baktığımız zaman, KIB-TEK’in siyasi müdahalelerden dolayı tahsil edemediği alacaklarından doğan faiz giderinin ve 2024’e kadar AKSA’ya ödenmesi gereken kira bedelinin toplam maliyetin yüzde 25’ine tekabül ettiğini görmekteyiz. Diğer bir deyişle, yıllardır süregelen eski siyaset anlayışından dolayı elektriği yüzde 25 daha pahalı kullanıyoruz” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2016, 10:07