banner564

Tek seçenek çözüm

Hem kuzeyde, hem de güneyde askerlik konusu tartışılıyor, ancak mevcut ortamda bundan kurtuluşun mümkün olmadığı belirtiliyor

Tek seçenek  çözüm
banner598

   Kıbrıs’ın hem kuzeyinde, hem de güneyinde askerlik sorunu tartışılıyor. Kuzeyde Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne milletvekili Zeki Çeler’in meclise sunduğu ‘Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ ile ilgili ivedilik teklifi oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca TDP ile CTP tarafından sunulan önerilerin birleştirilmesi yönünde de olumlu adımlar atıldı.

   Rum tarafında ise gençlerin ‘erken terhis’ taleplerinde patlamanın yaşandığı bildirildi. Savunma Bakanlığı’na başvuran gençlerin, erken terhi olup, yardıma muhtaç ailelerine bakmak istedikleri bildirildi.

   Adanın iki tarafındaki askerlik tartışmalarını değerlendiren siyasi çevreler ise bu sorunun tamamen ortadan kalkmasının kalıcı bir çözüme bağlı olduğunu belirterek “tek kurtuluş yolu çözümdür” görüşünde birleşiyorlar.

  

Vicdani Ret isteniyor

   TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler tarafından Meclis’e sunulan önerinin içeriğinde ‘vicdani ret’ de var. Yasa değişikliği aynen kabul edilirse, askerlik yapmak istemeyen gençler bu hizmetten uzak tutulabilecek.

   Çeler öneri ile ilgili yaptığı konuşmada, ivediliği, askerlik görevini yapan ve gidecek olan gençlerin umutlarına karşılık vermek için yaptıklarını belirtti. Çeler, ülkede parasız eğitim olmadığını, gençlerin ülkeden göç etmemesi için bir şey yapılmadığını öne sürerek, yasa önerisinin ivediliği konusunda destek istedi

 

CTP’den destek

   CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, kendi adına ve partisi adına oylarının olumlu olacağını, ivedilik alınırsa CTP/BG’nin sunduğu yasa önerisi ile TDP’nin önerisinin komitede birleştirilebileceğini, ancak TDP önerisinde yer alan “vicdani ret” konusu ile ilgili Anayasada uygunluğunun tartışmalı olduğunu kaydetti.

    Anayasa (Değişiklik) Taslağında vicdani ret ile ilgili değişiklikler bulunduğunu ancak tüm siyasi partilerin anlaşması ve referanduma gidilmesi durumunda değiştirilebileceğini ifade eden Erhürman, Anayasa’nın yurt ödevinin nerede yapılacağını açık yazdığını, o yüzden ciddi beklenti yaratan vicdani ret konusunda Anayasanın açık olduğunu vurguladı.

 

Önce komitede tartışılsın

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, TDP’den yapılan askerlik ile ilgili yasa önerisinin gençleri beklenti içine soktuğunu, ancak bu konunun komitede tartışılması gerektiğini ifade ederek, bu konuların somut olarak komitede tartışılması için UBP’nin oyunun olumlu olacağını kaydetti.

    DP/UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, önerinin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, bu konuda alınan ivediliğin veya önerilerin gençlere “boşu boşuna umut pompalamak” olduğunu savundu.

   Taçoy, “Anayasa izin vermezse bu yasayı nasıl yapacaksınız” diye sordu ve “kimseye umut pompalamayalım” dedi, olumsuz oy vereceğini söyledi.

 

Güneyde başvurular artıyor

   Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) askerlerinin,  yardıma muhtaç ailelerine bakmak için, daha erken bir zamanda tezkere alma başvurularında artış olduğu bildirildi.

   Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros Gazetesi, ekonomik krizin ve süratli işsizlik artışının, RMMO’ya da yansıdığını belirterek, ekonomik sıkıntı içerisinde bulunan ailelere mensup RMMO askerlerinin, ailelerine yardımcı olmak için iş bulmak amacıyla, tezkerelerini daha erken bir zamanda istemek zorunda kaldıklarını duyurdu.

  Savunma Bakanlığı’na bu yönde yapılan başvuruların arttığını yazan gazete, prosedürel olarak, askerlik görevini icra ettiği sırada, ciddi sorunlarla karşılan her RMMO askerinin, RMMO’dan erken tezkere almak için başvuru yapma hakkı bulunduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2014, 04:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner474