Çiğdem AYDIN
Bir Kıbrıslı Rum’un, Esentepe’deki arazisi üzerinde inşaat yapılması nedeniyle Rum Kaza Mahkemesi’ne başvurması ve ikisi Kıbrıslı Türk müteahhit, biri de mülk alıcısı İngiliz olmak üzere
3 kişi hakkında tutukluluk istemesi, ciddi tehlikeleri de gündeme getirdi.
Diyalog’un görüşlerine başvurduğu Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Said Erkmen, arazi sahibi Kıbrıslı Rum’un, burada inşaat yapan ve satın alanlar aleyhinde açtığı davaya müdahale etmenin mümkün olmadığını belirterek, alanların da satanlarında Rum mahkemesinin vereceği hükümle ceza alabileceklerini belirtti.
Erkmen, Rum arazileri üzerindeki inşaatlar ve alım-satımlarla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:
Soru: Rum, arazisi üzerinde inşaat yapıldığı gerekçesi ile inşaatı yapan ve satın alanlar aleyhinde dava açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Erkmen: Bir Alman bir de İngiliz’e dava açtı. Şimdi Bu Rum arkadaş mal sahibi bize müracaat etmedi. Yani benim bilgimde değil ama bildiğim kadarıyla bir müracaatı yoktur Taşınmaz Mal Komisyonuna, yalnız tabi bildiğim kadarıyla Rum mahkemesinde bir dava yürütüyor şimdi. İddiası da bir Alman ve İngilizlere o bölgede bir inşaat şirketi ev yapıyor ve satıyor. Şimdi geçmiş dönemde bir Orams davası vardı ona benzer bir davadır bu. Çünkü Rum mahkemesinin alacağı karar bildiğiniz üzere Avrupa Konseyi üyelerinin mahkemeleri otomatik olarak bunları kabul eder. Çünkü Avrupa Konseyinin 44\ 2001 sayılı Avrupa Konseyi tüzüğüne göre, Kıbrıs Rum Mahkemesinin alacağı karar geçerli olur. Şu anda nedir durum bilmiyorum ama bize bir müracaatı yok zaten yapılan müracaatlar da gizlilik taşımaktadır. Ama şunu kesin söyleyebilirim ilgili Rum şahıs bu konunun çözümü ile ilgili bize müracaatı yoktur.
Soru: Rumların bu süreçte böylesi bir yönteme başvurma hakkı var mı? Söz konusu Rum TMK ya başvurdu mu ?
Erkmen: Siyasi bir girişim olarak görmüyorum adam menfaati icabı Rum mahkemesine müracaat etti Orams davasının neticesi de alınacak karara da uygun olur diye düşünüyorum. Esas Alman ve İngiliz’dir burada söz konusu olan. Herhalde Almanya ve İngiltere’de ki İnşaat şirketi ve inşaatı yapan da dava edildi, bunlar bir bedel ödeyebilir. Dediğim gibi bize bir başvurusu olmadı. Böyle bir yönteme başvurmaya her hâlükârda hakkı vardır tıpkı Orams’ta olduğu gibi. 90 dönümdür yani 90 dekar dediğimiz 90 dönüme eşittir hemen hemen. Tabi bilmiyorum bunların üzerinde Türk malı da var mı çünkü konunun ince detayları var. Ama hakları var mı vardır.
Meclis kararını uygulayabilir
Soru: Rum meclisinin 8 Ekim 2006 tarihinde almış olduğu karar var. Mal sahibinin izni olmadan onun malını satanlar da alanlar da 5 yıla kadar hapislik cezası öngörülüyor. Sizce Rum tarafı bunu mu uygulamaya geçiriyor?
Erkmen: Şimdi Rum Meclisi böyle bir karar geçirmişse mahkeme hükümleri tanındığına göre olabilir neden olmasın. Sonuçta böyle bir karar geçmişse uygulamakta da özgürdür.
Soru: Kıbrıs Türk tarafı ne yapmalıdır yada ne yapabilir ?
Erkmen: Bir şey yapamayız çünkü bu alınacak olan karar uluslararası bir nitelik taşımaktadır. Taşınmaz Mal Komisyonunun veya bizim Hükumetin yapacağı pek bir şey yoktur. Demopoulos kararı ile zaten ilk olarak bize başvurmak zorunda değildir biz bir şey yapamayız. İnşaat Şirketi de birinden satın aldıysa eşdeğer mi yoksa başka bir durum mu var o konuyla ilgili bilgim yok çünkü esas mal sahibi bize başvuru yapmadı. Adam diyor ki benim malıma bir şey yapmayın. Tabi İngiliz veya Alman mahkemesi tek bir konuda ancak Rum mahkemesinin aldığı kararı bozabilir veya değişebilir o da kamu menfaati bir şey varsa ki burada kamu menfaati görünmüyor. Mülkiyet de olmaz bu.”
Tapu kimdeyse mal onundur. Başlar ayak oldu ayaklar baş. Rumun malını sata sata. İnşAllah durdurulur. haksız mal alanlar korksun.