Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye temasları konusunda Anadolu Ajansı (AA) muhabirine değerlendirmede bulundu.
KKTC’de yaklaşık 4 ay önce kurulan ve önüne ciddi hedefler koyan bir hükümet bulunduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, hükümetin, hayatın bütün alanlarını “reforme ederek dönüştürmeye” yönelik kararlılık içinde olduğunu söyledi. Gerçekleştirdiği temaslarda son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Yorgancıoğlu, önümüzdeki dönemde nasıl bir işbirliği yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
Kıbrıslı Türkler konusunda Türkiye’nin ortaya koyduğu çabaların farkında olduklarını belirten Yorgancıoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Kuzey Kıbrıs’ın dünyaya açılan tek kapısıdır. Bu nedenle, ne yapabiliriz, nasıl ekonomik gelişmeyi sağlayabiliriz? Bu konularda (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la) tatlı bir sohbetimiz oldu” dedi.
“Katkılardan olumlu yönde etkileniyoruz”
Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ortaya koyduğu tavrın kendilerini olumlu yönde etkilediği ve dünya genelinde de olumlu bir algı yarattığını dile getiren Yorgancıoğlu, ortak açıklama metni tartışmaları sürerken sorunun çözümü adına Türkiye’nin katkılarının yararlı olduğunu düşündüklerini söyledi. Yorgancıoğlu şöyle devam etti:
“Biz parti olarak da KKTC hükümeti olarak da bu çabalara katkı koyma adına elimizden geleni yapacağız ama bir başka görevimiz de Kıbrıs sorunu çözülene kadar ülkemizin ekonomisini geliştirmek, insanlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve onları geleceğe taşımak adına üzerimize düşen sorumlulukları ileri götürmektir. Bu konuda da Türkiye hükümetinin bizlere yardımcı olacağına inanıyorum.”
Rumların sunduğu öneri...
Yorgancıoğlu, Kıbrıs müzakereleri konusunda da Rum yönetiminin sunduğu son önerinin Ada’daki Türklerin çıkarlarını yeterince gözetmediği ve eşitlik ilkesi aykırı olduğunu vurguladı.
Ortak açıklama metninde her iki tarafın beklentilerini dengeli bir şekilde ifade edilmesinin önemli olduğunun altını çizen Yorgancıoğlu, denge korunduğu sürece metinde küçük değişiklikler yapılmasını normal karşıladıklarını belirtti. Yorgancıoğlu, ortak metinle ilgili sorunların bir an önce aşılmasını ve asıl müzakerelere başlanmasını istediklerini dile getirdi.
Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2014, 05:28