Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk siyasi partiler arasında diyaloğun başlamasının 30. yıl dönümü vesilesiyle Slovakya Büyükelçisi’nin himayesinde Lefkoşa’da düzenlenen toplantıda konuşan İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ilginç bir anısı aktardı.
Rum Haber Ajansı’na göre Talat, Annan Planı’nın taraflara sunulduğu dönem bunu Denktaş’tan alamadıklarını ve dönemin AKEL Lideri Dimitris Hristofyas’tan istediğini söyledi. Dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın sağlık kontrolü nedeniyle New York’ta bulunduğu dönemde planı aldığını belirterek şöyle dedi:
“Planın bize verilmesini istedik ama bu mümkün olmadı. En nihayet Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk partilerin bir görüşmesinde dostum Dimitris Hristofyas Anan Planı’nın bir kopyasını bize verdi.”
Mavroyannis ne dedi?
Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis, Kıbrıs’la ilgili müzakerelerin ve Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk siyasi partiler arasındaki diyaloğun aynı yönde ilerlediğini garanti altına almak için “bir değerlendirme yapılması gerektiğini” söyledi.
Mavroyiannis, iki toplumdan siyasi partilerin görüşmelerinin iki liderin gerçekleştirdiği Kıbrıs’la ilgili müzakerelerin ilerlemesi üzerindeki etkisinden söz etti.
İki toplumdan partiler arasındaki temasların amacının Kıbrıs sorununa çözüm bulmak olmadığını belirten Mavroyiannis, Kıbrıs’la ilgili müzakere sürecinin ve siyasi partilerin görüşmelerinin ayrı süreçte olduğunu ancak karşılıklı destekleyici olduğuna vurgu yaptı.
Mavroyiannis, “Sinerji, takım ruhu, işbirliği, koordinasyon olması için bu süreçler arasında daha çok yapmamız gerektiğine inanıyorum. Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk partiler arasında daha paralel platform olmasını değerlendirmeliyiz. Partiler arası diyalog çok yararlıdır” dedi.
Rolandis de konuştu
Eski Rum Dışişleri Bakanı Nikos Rolandis, 1989’da iki toplumlu görüşmelerin başlaması inisiyatifini üstlenen eski Çekoslovakya Büyükelçisi Emil Keblusek’e değindi.
Rolandis, Mayıs 1989’da Prag dışında gerçekleştirilen iki toplumlu ilk siyasi partiler toplantısına katılan ilk siyasetçilerden biriydi. Rolandis, orada 3-4 gün kaldıklarını ve “Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin pek çok görüşme ve sadece Kıbrıs konusunu değil, daha başka bölgesel konuları tartışma fırsatı bulduklarını anımsattı.
Kendisinin de Glafkos Klerides Hükümetinde bakan olana kadar yani 1998’e kadar bu görüşmelere katılmaya devam ettiğini belirterek “bu görüşmeler, katıldığım tüm bu dönemde çok iyi gitti. O zaman kurulan Komisyonun amacının başarılı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Rolandis, siyasi parti liderlerinin katıldığı bu görüşmelerdeki havanın o zor dönemde bile muhteşem olduğunu vurguladı.