Hakan YILDIRIM
Erenköy direnişi ile ilgili tarihe not düşmek için Erenköy Mücahitler Cemiyeti önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Erenköy destanını ileri kuşaklara anlatmak için belgesel çekmeye hazırlanan cemiyet, bu çalışmaya hayata geçirmek için sabırsızlanıyor.
Geniş kapsamlı bir belgesel çekme planı yapan Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanı Mustafa Arıkan, hedeflerini Diyalog muhabirine anlattı.
Başkan Arıkan belgesellerin objektif olması gerektiğinin altını çizerken, Başkan yardımcısı Ahmet Yıldırım da gerçeklerin daha detaylı anlatılması gerektiğine dikkat çekti.
“Belgesel objektif olmalı, siyasal olmamalı”
Başkan Mustafa Arıkan şöyle konuştu:
“Bizler Erenköy mücahitleri olarak bir yaşın üzerine geldik, şu an 150-200 kişi kaldık. Bizlerinde bu dünyadan göçtükten sonra Erenköy ruhunun yansıtılması tehlikeye girebilir. Bu nedenle bizler gerçek, objektif bir Erenköy belgesi ile topluma tarihe bir kayıt bırakmak istiyoruz. Biz Erenköy’e çıkarken tek gayemiz vatana nasıl katkı koyabileceğimizdi. Şimdi de Erenköy Mücahitleri mensupları olarak, herhangi bir menfaat elde etme söz konusu değil. Ortalama yaşımız 74-75. Bu yaştan sonra bizim maddi menfaate ihtiyacı yok. Bizim istediğimiz kazandığımızı ülkede harcamak. Bu nedenle belgesel yapmak istiyoruz. Bunu tarihçilere, kendi çocuklarımıza bırakalım. Bunları dile getirmezsek, zaman içinde istismar edilebilir. Son derece objektif olmalı. Siyasal olmamalı. Daha önce yapılan belgeseller bir ölçüde amatörce yapıldı. Onlar bir bütün değil, kişisel amatörce yapılmıştır, yetersizdir. Kişilerin anılarına yönelik oldu. O belgesellerin objektif olmadığını söyleyebilirim. Bazı belgesellerin hazırlanmasında tartışma olabilir. Biz geçmişte de görüştük Başbakan ve Maliye Bakanıyla. Bu konuda bize güvence verdiler, şimdi bu sözü pratiğe çevireceğiz. Büyük olasılıkla netleştirip, bütçeye para koydurup daha bilinçli hareket edeceğiz.”
“Katkı için Başbakan ve Yardımcısı söz verdi”
Cemiyet’in Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldırım da proje hakkında şunları söyledi:
“KKTC’nin kuruluşunda Erenköy direnişi simgedir, temel taşıdır, destandır. Özellikle 8 Ağustos törenlerine gelen siyasiler Erenköy mücahitlerin yaptığı mücadeleyi anlatıyorlar fakat ertesi gün unutuluyor. Erenköy’de anılarımız çok fazladır. Bizler Erenköy’e çıkarken 19-20 yaşında, Ankara- İstanbul, Bursa’da tahsil yapıyorduk, toprak uğruna vatanımız kurtarmak için geldik ve mücadele verdik. Mücadele sonrasında 1974 harekatı oluyor ve sonra KKTC kuruluyor. Bundan mutluluk duyuyoruz. Bizim yaşadıklarımızı, mücadeleyi veren 535 öğrenci vardı, şimdi 150-200 kişi kaldı. İlk amacımız gelecek nesillere bu direnişin nasıl olduğunu, hangi mücadeleden geçtiğini birinci ağızdan anlatmayı istiyoruz. Şimdiye kadar bir kaç belgesel yapıldı, ben şahsen bu olayları yaşayan biri olarak bu belgesellerin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunlar sadece anı hatırası. Bunları görünce üzüldüm. Ayrıntılı olması gerektiğine inandım. Biz yönetim olarak arayışa girdik, görüşmeler yaptık. Bu belgesel için paraya ihtiyaç var ve Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş söz verdi.”
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2016, 09:33