Erken genel seçimlerden sonra dün yemin töreni için toplanan Cumhuriyet Meclisi’nde gergin anlar yaşandı. Meclis dışında bayraklarla toplanan kalabalık bir grup, Türkiye’ye yönelik ‘işgalci’ suçlamalarını protesto etti. İki kişi Meclis binasının çatısına çıkarak bayrak açtı.
CTP milletvekili Doğuş Derya’nın ant içmek için kürsüye gelmesiyle birlikte, izleyici bölümünde toplanan eylemcilerin protestolarına UBP ve YDP milletvekilleri de salonu terk ederek destek verdi. Derya yemin sonrasında slogan atarak “faşizme karşı omuz omuza” deyince, katiplik görevi yapan YDP’li Bertan Zaroğlu cebinden çıkardığı katlanmış bir kağıt parçasını suratına fırlattı.
Seyirci locasından Derya’ya tepki verildi. Derya’ya alkışla ve sözle tepki veren grupla seyirci locasındaki diğer grup arasında tartışma çıktı.
Meclis Başkanı Hüseyin Angolemli’nin uyarılarına rağmen Genel Kurul’daki tansiyon düşmedi.
Derya’ya sözlü şekilde sataşan seyirci locasındaki kişilere bazı CTP milletvekilleri de yanıt verdi. Eski başbakanlardan Özkan Yorgancıoğlu da seyirci locasındakileri uyardı, saygı istedi. Yorgancıoğlu’na da tepki verilmesiyle sinirler gerildi. Angolemli, söz konusu kişilerin dışarı çıkarılmasını istedi.
Derya, yeminin başında ve sonunda “Faşizme karşı omuz omuza” dedi ve Meclis kürsüsünden barış işareti yaparak indi.
Zaroğlu, Derya’nın yüzüne kağıt attı
Katiplik koltuğunda oturan YDP milletvekili Bertan Zaroğlu, yemini edip kürsüden inen Derya’nın yüzüne kağıt attı. Derya ve CTP’li vekillerle Zaroğlu arasına tartışma çıktı. Meclis Başkanı Angolemli, katiplerin bu şekilde sözlü ve fiziksel müdahalede bulunamayacağını söyleyip konunun değerlendirileceğini, gereğinin yapılacağını belirtti.
Tartışmaların yoğunlaştığı sırada UBP grubu da salona girerek ortamı sakinleştirmeye çalıştı.
Özgürgün’ün yemininde CTP ve TDP salonu terk etti
Öte yandan UBP Lefkoşa milletvekili, Başbakan Hüseyin Özgürgün yemin ederken de CTP’li ve TDP’li vekiller salonu terk etti.
Meclis’teki yemin töreni, Lefkoşa ilçesine gelene kadar olağan şekilde sürdü. İlk andı en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı Hüseyin Angolemli içti.
Angolemli’yi tüm milletvekilleri ayakta dinledi. Ardından geçici katipler HP İskele millevekili Mesut Genç ve YDP Lefkoşa milletvekili Bertan Zaroğlu ant içti.
Ant içme, ilçelerin ve milletvekillerinin soyadlarının alfabetik sırasına göre yapıldı. Buna göre Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele, Lefke ve Lefkoşa sırası izlendi.
Milletvekilleri Anayasa’da yer alan milletvekili andını kürsüde okuyarak yemin etti.
Milletvekili andı
Milletvekillerinin okuduğu ant şöyle:
“Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Bilgiye sunuşlar
Yeminden sonra bilgiye sunuşlara yer verildi. UBP-DP hükümetinin istifası ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın UBP-DP hükümetinin yeni hükümet kuruluncaya kadar görevde kalmasını isteyen yazısı okundu.
Meclis Başkanı Angolemli, başkanlık divanı seçiminin bir sonraki birleşimde, 29 Ocak’ta yapılması için oylama yaptı. Karar oy birliğiyle kabul edildi.
Resepsiyon verildi…
Meclis’in yeni dönemdeki ilk toplantısının ardından resepsiyon verildi.
Meclisin bir sonraki toplantısı 29 Ocak Pazartesi günü olacak.
Vekiller resmen görevde
7 Ocak erken genel seçimini kazanan, mazbatalarını 15 Ocak’ta alan Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) 21, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) 12, Halkın Partisi’nden (HP) 9, Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) 3, Demokrat Parti’den (DP) 3 ve Yeniden Doğuş Partisi’nden (YDP) 2 milletvekili, bugün Meclis’te yemin ederek görevlerine resmen başladı.
Akıncı, Şefik, Talat ve Eroğlu da izledi
Meclis’teki ant içme töreninde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başsavcı Aşkan İlgen, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı da katıldı.
Angolemli olayları esefle kınadığını belirtti
Cumhuriyet Meclisi geçici Başkanı ve Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Hüseyin Angolemli, dün gerek Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul Salonu’nda, gerek Meclis avlusunda, gerekse de Meclis çatısında yaşanan istenmeyen olayları esefle kınadığını söyledi.
Meclis’ten verilen bilgiye göre, Angolemli yaşanan güvenlik zaafiyeti konusunda Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu’nu Meclis Başkanlığına çağırarak gelişmelerle ilgili malumat alarak, yasalar çerçevesinde olaylara karışanlar hakkında gerekli soruşturmanın başlatılmasını istedi.
Angolemli, Meclis Genel Kurul’u sırasında cereyan eden olaylarla ilgili olarak Meclis tutanaklarının, ses ve video kayıtlarının incelenerek Meclis İçtüzüğü uyarınca gerekenin yapılacağını ifade etti.
Angolemli, bu çerçevede demokrasinin ve yasaların KKTC Cumhuriyet Meclisi için vazgeçilmez olduğu, yaşanan olaylar nedeniyle provokasyona gelinmeden uzlaşı kültürü ile halka yakışır şekilde, aklıselim olunması gerekliliğine vurgu yaptı.
Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2018, 10:24