Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı’nın başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da ilk olarak, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA) ve Parlamentolararası Birlik raporu okundu. 11-15 Ekim tarihlerinde St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen Parlametolararası Birlik raporunu heyet başkanı UBP Milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı okuyarak, yapılan temaslar ve görüşmeler hakkında milletvekillerine ayrıntılı bilgi verdi. Ardından,AKPA raporu UBP Milletvekili, heyet başkanı Erdal Özcenk tarafından okundu.
Özcenk, 9-13 Ekim tarihlerinde Strazburg’da yapılan görüşmeler ve temasları hakkında milletvekillerine ayrıntılı bilgi verdi.
Milletvekilleri dünkü Genel Kurul toplantısında, eğitim, üniversiteler ve Kıbrıs konusunu da Meclis gündemine taşıdı.
Derya: Akademik alana şaibe düşmemeli
“Eğitim Politikaları” konusunda İlk güncel konuşmayı yapan CTP Milletvekili Doğuş Derya, bir şeyin politika olabilmesi için onun bir vizyonunun olması gerektiğini, bunların olmadığı durumlarda ise bir eğitim politikasından söz edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Meclisin gündeminde olan 2 yeni üniversite açılması konusuna değinen Derya, cevaplarını alamadıkları soruları tekrarlayacaklarını kaydetti.
Üniversitelerin ve öğrencilerin sorunlarına ve eğitim niteliklerindeki sıkıntılara değinen Derya, akademik alana şaibe düşmemesi gerektiğini, bu konulara ciddiyetle yaklaşmak gerektiğini kaydetti. Öğrencileri sadece para olarak gören, şirketleşmiş bir üniversite anlayışı olduğunu ileri süren Derya, dövizdeki dalgalanmalar konusunda önlem alınmamasını eleştirdi.
Berova: Yıkıcı değil, daha yapıcı…
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova da Derya’ya cevaben yaptığı konuşmada, planlama ve organizasyondan bahseden Derya’yı , Koordinasyon ofisi Yasası geçerken Meclis’te konuşulanlardan haberi olmamakla suçladı. Berova, yapılan yeni yasayla üniversite açma yetkisinin KKTC Meclisi’ne verildiğini anımsattı.
Şu anda meclis komiteleri içinde ivedi olmayan hiçbir yasa tasarısı olmadığını ifade eden Berova, açık ve şeffaf şekilde hazırlanan önerilere komitelere gidilip bakılabileceğini, açık olmayan bir durumda ise kendilerinin izahat yapabileceğini ifade etti.
Ülke ekonomisi için çok önemli olan Yüksek öğrenimin yıkıcı değil, daha yapıcı nasıl organize edilebileceğinin tartışılması gerektiğine dikkat çeken Berova, Türkiye’den gelen öğretmenler konusuna değinerek, son 10 yılda Türkiye’den gelen öğretmen sayısında bir değişiklik olmadığını kaydetti.
Soyer, İngiliz üsleriyle ilgili konuştu
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, “Kıbrıs Sorunu ve İngiliz Üsleri” konusunda yaptığı güncel konuşmasında, toplumsal ve sosyal sorunların ortak bir akılla çözülebileceğine işaret ederek, Kıbrıs sorununda ortak akıldan yoksun olunduğunu, her kesimin kendi açısından bir karar almaya çalıştığını kaydetti.
Rum Temsilciler Meclisi’nde alınan kararın Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına aykırı olduğunu, ancak ülkenin Dışişleri Bakanlığı’nın konuya bu şekilde yaklaşmadığını ifade eden Soyer, konunun bu şekilde ele alınmadığını söyledi.
Soyer, adadaki iki halkın da hidrokarbon konusunda söz sahibi olduğuna işaret ederek, konu hakkında Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’ndan örnekler verdi ve kararın hem anayasaya, hem hukuka, hem de evrensel hukuka aykırı olduğunu söyledi.
İngiliz Üsleri konusuna da değinen Soyer, üslerle ilgili yapılacak görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafının talepkar olması gerektiğini kaydetti.
Ertuğruloğlu: Dünyanın gözünde Rum devlettir
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Soyer’e cevaben yaptığı konuşmada, garanti edilen 1960’taki düzenin ne olduğunu yıllarıdır söylemeye çalıştıklarını ifade ederek, bunu ihlal edenleri de yıllardır eleştirdiklerini kaydetti.
1964’te yasal olarak devam etmeyen bir ortaklık hükümetine rağmen, BM Güvenlik Konseyi’ne sanki devam eden bir ortaklık hükümeti varmış gibi gösterildiğini ifade eden Ertuğruloğlu, Rum tarafının kendini “Kıbrıs Cumhuriyeti biziz” gibi gösterdiğini kaydetti.
Rum tarafına tanınmışlık verilmeye devam edildikçe, Türk tarafının şikayetleriyle bir yere varılamayacağını ifade eden Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türklerinin ambargolar altında ezilmeye devam ettiği söyledi.
Gürçağ: Yeni seçim sisteminde anlaşılmayacak bir şey yok
UBP Girne Milletvekili, Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı İzlem Gürçağ, Meclis Genel Kurulu'nda Seçim ve Halkoylaması Yasası hakkında yaptığı konuşmada, yeni seçim sisteminde anlaşılmayacak hiçbir şey olmadığını söyledi. İzlem Gürçağ, seçmenin nasıl oy kullanacağını kürsüye getirdiği pusula üzerinde ilçelere göre örneklerle anlattı.
Seçim ve Halkoylaması Yasası'nın dünkü genel kurulda oy çokluğuyla geçtiğini anımsatan Gürçağ, eleştirileri yanıtladı ve yeni seçim sisteminde anlaşılmayacak hiçbir şey olmadığını, halkın bu konudaki bilinç düzeyinin yüksek olduğunu ifade etti.
Bu düzenlemeyle vatandaşın sadece yaşadığı ilçedeki değil, diğer ilçelerdeki adaylara da oy verebileceğini hatırlatan Gürçağ, yasal düzenlemeyi “yelpazenin genişlemesi, halkın yetkisinin genişletilmesi” şeklinde niteledi.
Çeler: Lobicilik yetersiz
TDP Milletvekili Zeki Çeler, “Yurt Dışı Temsilcilikler ve Eksik Bırakılan Lobi Faaliyetleri” hakkında söz aldı. Çeler, KKTC’nin lobicilik faaliyetlerinin yetersiz olduğunu kaydederek, yurt dışındaki temsilciliklerde yaşanan maddi konulardaki ve personel sayısındaki sorunlarına değindi.
Zeki Çeler, ülkeye gelenlerin lobicilik kapsamında yeteri kadar bilgilendirilmediğini de savundu.
Tatar’ın gündeminde ekonomi vardı
UBP Milletvekili Ersin Tatar, “Ekonomik Gelişmeler” hakkında konuştu. Tatar, üniversitelerin ülke ekonomisine katkısının ciddi olduğunu kaydederek, çalışmaların, vizyonun ve TC’nin katkısıyla bu sektörün iyi bir noktaya geldiğini belirtti.
Öğrencilerin burada kayıt dışı çalışmasının ciddi bir sorun olduğunu da kaydeden Tatar, “Devlet burada otoritesini ortaya koymalı” dedi.
Akansoy: Vatandaşlık gibi arsa dağıtımına da son verilmeli
CTP Milletvekili Asım Akansoy, “Kırsal Kesim Arazileri” konusunda konuştu.
“Mağusa Hendeği” olarak bilinen yerde düzenleme yapılacağını, buradaki toprak zeminin çimlendirileceğini kaydeden Akansoy, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun burası için “Libya çimi” önerdiğini söyledi.
Kırsal kesim arsaları konusuna değinen, kendilerinin hükümette olduğu dönemde alt yapısı olmayan kırsal kesim arsası dağıtılmadığını kaydeden Akansoy, bazı verileri paylaştı.
Akansoy, 2016 Nisanına kadar 6 bin 238 kırsal kesim arsası verildiğini, 2 bin 198 hak sahibi ile sözleşme imzalandığını, bu arsalardan bin 857’sine konut inşa edildiğini söyledi.
Akansoy, yasal sorumluluklarını yerine getirip kırsal kesim arsa koçanı alanların sadece 423 olduğunu söyledi.
UBP-DP hükümeti döneminde 65 köye kırsal kesim konusunda duyuru asıldığını, 15 köye dağıtım yapıldığını belirten Akansoy, 378 kişiye arsa dağıtıldığını kaydetti. Akansoy, “Arsaların alt yapısı hazır değil. Bu konuda yasa dışılık var” dedi.
Hükümetin bu dönemde vatandaşlık da arsa da dağıtmaması gerektiğini söyleyen, seçim dönemine girildiğini belirten Akansoy, “Arsa dağıtımına son verilmeli. Gayri yasal arsa dağıtımlarıyla ilgili istesek mahkemeye gideriz. Bizi zorlamayın. Bu arsaların altyapısı konusunda gerekli girişimi yapın” şeklinde konuştu.
Töre : Federasyon görüşmesi boşunadır
UBP Milletvekili Zorlu Töre, “Rum Meclisi’nin Kararları” konusunda konuşma yaptı.
Rumlarla federatif bir yapı kurulamayacağını kaydeden, Rum Meclisinde alınan kararlara işaret eden Töre, “Zihniyetlerinin değişmeyeceği bellidir. Federasyon görüşmesi boşunadır. Cumhuriyet Meclisi olarak bizlerin dekarar üretmesi gerek” dedi.
Töre, “Bizim devletimiz, cumhuriyetimiz, egemenliğimiz var. TC ile ilişkilerimiz var. Şimdi KKTC’ye sahip çıkma zamandır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü toplantısı tamamlandı. Genel Kurul’un bir sonraki toplantısı 30 Ekim Pazartesi günü yapılacak.
Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 11:31