banner564

Talepler seslendirildi

Hür-İş, çalışanların sorunlarına dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi

Talepler seslendirildi
banner598
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda özel sektörde çalışanların örgütlenmesinin önünün açılması, kamu çalışanlarıyla ilgili Göç Yasası diye nitelediği yasanın kaldırılması, işçi sağlığı ve güvenliği denetimlerinin yapılması ve asgari ücretin arttırılması taleplerini dile getirdi.
Hür-İş 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle işçilerin taleplerine dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenledi. 
Lefkoşa’da Bedrettin Demirel Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi, Cemal Gürsel Caddesi güzergahı kullanılan yürüyüş Girne Kapısı önünde son buldu.
Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Girne Kapısı önünde yaptığı konuşmada 1 Mayıs’ın işçilerin sömürüye ve kölelik düzenine karşı baş kaldırıp günlük 8 saatlik çalışma talebi için mücadele başlatılmasının anısına kutlandığını kaydetti.
1 Mayıs İşçi Bayramı’nı buruk kutladıklarını çünkü tüm emekçilerin bayramı olmasına rağmen kuralsız ve güvencesiz çalışan özel sektör çalışanlarının yine iş başında olduğunu söyleyen Latifoğlu, “Devleti yönetenlerin nemelazımcılığı, işverenlerin kâr hırsı bu arkadaşlarımızın bayramını kutlamalarına izin vermiyor” dedi.

İş kazalarının nedenleri…
Latifoğlu konuşmasında iş kazalarına da değindi ve iş kazalarını “işçi cinayeti” olduğunu savunarak, “Patronların aşırı kâr hırsı, taşeron işletmecilik ve denetimsizlik iş kazalarının temel nedenleridir” diye konuştu.
İş sağlığı ve güvenliği denetimlerini yapmak için, devletin kaynak olmadığı gerekçesiyle denetim görevlisi atayamadığını kaydeden Latifoğlu, “Bıraksınlar denetimleri biz yaparız, yeter ki özel sektörde örgütlenmemizin önü açılsın” dedi.

Asgari ücret hatırlatıldı

Asgari ücretin sefalet seviyesinde olduğunu ileri süren Latifoğlu, asgari ücretin bir an önce arttırılması gerektiğini aksi halde Türk Lirası’ndaki değer kaybı sayesinde asgari ücretin açlık seviyesinde olacağını kaydetti.
Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, pek çok sıkıntıların temel nedenlerinden birinin neoliberal kuralların uygulanmaya çalışılması ancak bir diğer nedenin de Kıbrıs’taki çözümsüzlük olduğunu kaydederek, izolasyonların sonlandırılması için adada iki halkın da kabul edeceği bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Hür-İş’in talepleri
Çalışanların sosyal adalet, eşitlik, refah, insan onuruna yaraşır yaşam koşulları istediğini ifade eden Latifoğlu, “ülkede vergi adaleti sağlanması, ücretli kesim üzerindeki ağır vergi yükünün kaldırılması, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, kadına karşı şiddetin son bulması için çalışma yapılması, taşeronlaşmaya son vermek için asıl işverenin tüm sorumluluğu üstlenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması, geçici işçi statüsünde çalışanların daimi kadrolara alınması, engellilerin toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılmasının sağlanması, Avrupa Sosyal Şartı ile insan hakları evrensel beyannamesi behemehal yürürlüğe konmasının da gerektiğini” belirtti.
Latifoğlu’nun konuşmasının ardından Beyarmudu Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösteri sundu.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2015, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473