banner564

Tahribatı büyük

Medya Etik Kurulu’nun 6 aylık faaliyetini kamuoyuyla paylaşan İrvan, yasal boşluktan faydalanarak yayın yapan internet gazeteciliğine dikkat çekti

Tahribatı büyük
banner598

 Medya Etik Kurulu’nun ilk 6 ayını değerlendirmek için dün üyelerle birlikte basın toplantısı düzenleyen Kurul Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, internet gazeteciliği alanında da sorunlar yaşandığını belirterek, buna yönelik deklarasyon hazırladıklarını açıkladı. Deklarasyon metnini KKTC’ye yönelik yayın yapan internet haber sitelerinin sorumlularıyla tartışmak istediklerini söyleyen Prof. İrvan, gelecek öneriler doğrultusunda deklarasyona son şeklini verip imzaya açacaklarını ifade etti.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’ndeki basın toplantısında deklarasyonun amacı hakkında bilgi veren Prof. Dr. İrvan, yasal boşluktan yararlanıp gazeteciliğe zarar veren yayınlar yapan haber sitelerinin yarattığı tahribatın önüne geçmek istediklerini vurguladı.
Gazeteciliğin evrensel ilkelere uygun olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İrvan, “Aksi uygulamalar, meslek olarak gazeteciliği zan altında bırakmaktadır. Buna kimsenin hakkı yok” dedi.
Basına da dağıtılan 13 maddelik İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu, gazetecilik meslek ilkelerinin internet haber siteleri için de geçerli olduğuna dikkat çekerek, haberlerde kaynağın belirtilmesinin gerekliliği vurgulanıyor.

“Uyarılar ceza değil”

Medya Etik Kurulu’nun 6 ayda 12 karar ürettiğini, iletilen şikâyetlerin önemli bir kısmının sonuçlandırıldığını belirten Prof. Dr. İrvan, kurul kararlarının ayrıntılı olarak resmi web sitesi (www.medyaetikkurulu.org) adresinde yayımlandığını da anımsattı. Uyarıların ceza olarak algılanmaması gerektiğine Grandbetting işaret eden Prof. Dr. İrvan, kurulun ana misyonunun, gazetecilik meslek ilkelerine uygun bir yayıncılık ortamının tesis edilmesi olduğunu söyledi.
Prof. İrvan, “Uzun vadede meslek ilkelerine aykırı habercilik pratiklerinin azalacağını ve etik ilkeleri esas alan bir medya ortamının yaratılacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

“Düzeltme meslek etiğinin bir gereği”

Medya kuruluşlarının, haber yaptıkları kişilerden gelen düzeltme ve cevap haklarına saygılı olmaları gerektiğinin de altını çizen Prof. İrvan, bunun meslek etiğinin bir gereği olduğunu belirtti.
İrvan, “Kurul olarak medya kuruluşlarından cevap talep ettiğimizde bize cevap vermelerini, açıklama göndermelerini bekliyoruz. Bu konuda çeşitli sıkıntılar yaşamaktayız. Medya kuruluşlarının bu konuda daha duyarlı davranacaklarını umuyor, gerekli özeni gösteren tüm medya kuruluşlarına teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Özgürlükçü Basın Yasası...’

Medya Etik Kurulu’nun çalışmaya başlamadan önce gazete ve radyo-televizyon kuruluşlarına deklarasyon imzalattığını anımsatan Prof. İrvan, bu tarihten sonra basın dünyasına katılanlar ve deklarasyonu imzalamayanlara da imzalamaları çağrısı yaptı.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti zamanında Medya Etik Kurulu’nun oluşumuna ilişkin bir yasa tasarısı hazırlandığını anımsatan Prof. İrvan, bu çalışmanın sonuçlandırılmadığını, yasalarla etik alana ilişkin düzenleme yapılmasının doğru olmadığını düşündüklerini ifade etti.
Özgürlükçü bir anlayışla hazırlanacak bir basın yasasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Prof. İrvan, bu yasada Medya Etik Kurulu’ndan özdenetim kurulu olarak söz edilmesinin yeterli olacağını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2013, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473