Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) 13 Nisan Pazartesi günü 09.00-12.00 saatleri arasında tüm okullara sandık kurarak, sendika yönetimi için referanduma (güvenoyu) gitme kararı aldı. Karar, sendikanın 8 Yönetim Kurulu üyesinin istifa etmesi üzerine alınırken, güvenoyu sonucuna göre Genel Kurul’a gidilmesi veya gidilmemesi konusu belirlenecek.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ve sendika yetkilileri dün, istifalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Gökçebel bir konuşma yaparken, Sendika Mali Sekreteri Selma Eylem de basın bildirisini okudu. KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, üyelerin ve toplumun sendika ile gurur duymaya devam etmesi gerektiğini belirtti. Sendikanın 29 kişilik yetkili kurulundan 8 kişinin istifa ettiğini belirten Gökçebel, sendikanın görevinin başında olduğunu, toplumsal haklar ve öğretmenlerin hakları için mücadele alanında bulunduklarını söyledi.
“Karara uymak boynumuzun borcu”
Yönetim Kurulu’nun bir toplantı yaparak, doğrudan demokrasinin önünü açmak adına referanduma gitme kararı aldığını söyleyen Gökçebel, “Öğretmene çağrımız, yetki sizde. Sizin vereceğiniz kararı uygulamak boynumuzun borcudur” dedi. Gökçebel, öğretmenin referandumda gizli oy kullanarak tavrını belirleyeceğini kaydetti. Gökçebel, gazetecilerin sorusu üzerine, istifa edenlerin Genel Kurul için imza topladığını ancak ortada gerekçe bulunmadığını, herhangi bir yolsuzluk veya yüz kızartıcı suç işlenmediğini belirtti. Gökçebel, başka bir soru üzerine istifa eden üyeler için “Siyasete hizmet ettiler” ifadesini kullandı.
Selma Eylem: 8 kişi istifa etti
Öte yandan, KTOEÖS Mali Sekreteri Selma Eylem de basın bildirisini okudu. Yaşanan süreçle ilgili bilgi veren Eylem, KTOEÖS’ün Sendika Tüzüğü’ne göre 5 kişilik Yürütme Kurulu’ndan 4 kişinin Yürütme Genel Sekreteri’nin görevden alınmasını Yönetim Kurulu’ndan talep ettiğini, bunun üzerine Genel Sekreter’in önce istifa ettiğini, sonra da istifasından vazgeçtiğini belirtti. Eylem, tekrar yapılan toplantıda, Yönetim Kurulu’nun oy çokluğu ile Genel Sekreter’in görevini değiştirdiğini, ancak Yönetim Kurulu üyeliğinin devam ettiğini söyledi.
Eylem, şöyle devam etti:“Yönetim Kurulu Tüzüğü’nün de verdiği yasal hakkını kullanarak aldığı bu karardan sonra Yönetim Kurulu üyesi olan ve onunla birlikte seçilmiş kurullar içinde ayrı ideolojide olduklarını, birlikte hareket ettiklerini iddia ederek 29 seçilmiş kişiden 8 kişi istifa etmiştir. Demokrasiye, demokratik çoğulculuğa tahammülü ve saygısı olmayacak bu davranış, ‘koltuk varken sorun yok’ diyen anlayış kabul edilemez. Bu karardan sonra istifa eden ve kendi arkadaşlarını suçlayan bu arkadaşlarımız, bizlere, öğretmene, üyeye, genel kurula, yol arkadaşlarına karşı ayıp etmişlerdir.”
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 09:47