banner564

Sevindiren karar

Meclis’te, Özelleştirme Yasa Önerisi’ne ivedilik tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi

Sevindiren karar
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu,  Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Toplantıyı KTHY mağdurları ve bazı sendikacılar da izleyici locasından izledi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın milletvekilliğinden istifa istemini oy çokluğuyla reddetti.
CTP-BG ve DP-UG milletvekilleri Sınay’ın istifasına ret oyu verirken, UBP çekimser, TDP de kabul oyu kullandı. 
Çekimser oylar, ret oylarından sayıldığından, Sınay’ın istifası 40 oyla reddedildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, eski KTHY ve ETİ çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla hazırlanan Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede görüşülmesine oy birliğiyle ivedilik kararı aldı.
Meclis,  toplantısında sunuşlar bölümünde daha sonra TDP’nin sunduğu Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivediliğini görüştü.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu “Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması (Geçici Kurallar) Yasası”nın geri çekilmesine ilişkin tezkereyi oy çokluğuyla kabul etti. Bu sırada söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ülkede esnafı, belediyeleri ve iş hayatındaki sıkıntıları aşmak adına bu tasarıyı Meclis’e gönderdiklerini ancak Cumhurbaşkanı imzalamayınca yerine yasa gücünde kararname çıkardıklarını ve yasada öngörülenleri uyguladıklarını hatırlattı. Yorgancıoğlu, bunun üzerine yasayı geri çektiklerini söyledi.

Özgürgün:Konu Anayasa mahkemesinde
UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün, Cumhurbaşkanı’nın iade ettiği bir yasanın görüşülme prosedürünün belli olduğunu ifade etti. Yasa iade edildiğince ya meclisin olağanüstü toplantıya çağrılması, ya da beklenip günü gelince görüşülmesi gerektiğini kaydeden Özgürgün, Başbakan Yorgancıoğlu’nun yasanın zaten uygulandığı yönündeki söylemine dikkat çekti. 

İskan da tamam
Meclis Genel Kurulu’nun toplantısında Cumhurbaşkanı’nca Meclis’e iade edilen “İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik No:2) Yasası”nın görüşülmesine, kalınan yerden devam edildi. Yasa, oy çokluğu ile onaylandı.


Sütek bütçesi onaylandı
Genel Kurul daha sonra Süt Endüstrisi Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür’ün raporu okumasının ardından tasarı hakkında söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, tasarının binlerce kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

Angolemli: Ek bütçe geldi zannettim...
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de söz alarak, “Ben ek bütçe geldi sandım” diyerek 2014 bütçesinin görüşülmesini eleştirdi.
Angolemli, Süt Kurumu gibi kurumların bütçelerinin sene başında belirlenip Meclis Genel Kurulu’na sunulması ve sıkıntı yaratılmadan geçirilmesini istedi.

Töre: Üretici mazeret kabul etmez
UBP Milletvekili Zorlu Töre de konuşmasında, “Üretici mazeret kabul etmez” diyerek, süt ödemelerinin zamanında ödenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Süt ve et ürünlerinin tüketimlerinin artırılması için ithal ürünlerle ilgili düzenlemelere gidilmesini isteyen Töre, bu amaçla yerli üretimde kalite, çeşitlilik ve verimliliğinin de artırılması gerektiğini anlattı.
Töre, hastalıklarla mücadelenin de daha etkin şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Yapıcı eleştiriler Sennaroğlu’nu mutlu etti
Yapıcı eleştirilerden mutlu olduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, “sütte kontrolsüz bir büyüme mi var?” şeklindeki yorumun doğru olmadığını, süt fiyatları düzenlendiği için böyle bir görüntünün ortaya çıktığını kaydetti. Bakan, 2013 yılında çiğ süte ödenen subvansiyenin doğrudan gelir desteği adı altında 37 Milyon TL olduğunu söyleyerek, aynı yıl içinde 15,5 milyon TL navlun desteğinin ödenmesiyle toplam 52,5 milyon TL ödeme yapıldığını anlattı. Süt kurumu bütçesi görüşülürken birçok başka konunun görüşülmesi gerektiğini kaydeden Bakan, Süt Kurumu, Toprak Ürünleri Kurumu gibi kurumların bütçelerinin yılbaşında meclise gelmesi gerektiğini düşündüğünü; kendisinin de bu doğrultuda bütçeyi yılbaşında Bakanlar Kurulu’na götürdüğünü dile getirdi. Bir yıldır Tarım Bakanlığı görevinde olduğunu ve bu sürede hiç yeni istihdam yapmadığını dile getiren Bakan, var olan yasalar doğrultusunda yeni istihdamların yapılamayacağına dikkat çekti.
Sennaroğlu, hellim tescilinin de önemli bir konu olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Süt Endüstrisi Kurumu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı madde madde görüşülerek onaylandı. Daha sonra tasarının tümü oylandı. Tasarı 26 kabul, 5 ret oyu ile oyçokluğuyla kabul edildi.

YYK 2014 bütçesi onaylandı
 Meclis Genel Kurulu Süt Ürünleri Kurumu bütçesinin onaylanmasının ardından Yayın Yüksek Kurulu 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı oyçokluğuyla kabul etti. Tasarı görüşülürken ilk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, 2014 yılı bütçesinin hala daha geçmemiş olmasının kurumu büyük sıkıntıya soktuğunu kaydetti. YYK’nın halkın genelini ilgilendiren önemli bir kurum olduğunu dile getiren Tatar, bütçenin önemli bölümünün, kurumun kendi kaynaklarından karşılandığını kaydetti.
BRT ile YYK’nın bazı görevlerinin iç içe girdiğini söyleyen Tatar, BRT’nin bazı görevlerinin YYK bünyesine alınması gerektiğini dile getirdi.
YYK’nın güçlendirilerek sektöre daha iyi hizmet vermesinin sağlanmasını isteyen Tatar, basın yayın organlarının Kıbrıs Türk halkının sesini dünyaya duyurduğunu anlattı. Tatar, uyduya çıkılması için Türksat şirketine ödenen tutarda indirim yapılması için çalışılabileceğini kaydetti.
Diğer ülkelerde yayın yapmak zor olduğu için bazı kişilerin KKTC’den televizyon şirketi kurduğunu söyleyen Tatar, süt ürünlerine fon getirilmesi gibi bu alanda da yerli şirketlerin korunması gerektiğini dile getirdi.
Bu noktada CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya, Tatar’a, kendi bakanlık döneminde ithal ürünlere fonları kaldırıp kaldırmadığını sordu.
Tatar da cevap olarak, insanları Güney Kıbrıs’tan alışveriş yapmaya itmeyecek uygulamalara gidilmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından tasarının madde madde görüşülmesine geçildi ancak nisap olmaması gerekçesiyle, Genel Kurul 10 dakika ertelendi. Yeniden toplanan Genel Kurul’da oylanmasına devam edilen tasarı, 28 kabul, 7 ret oyuyla oyçokluğuyla kabul edildi.  Genel Kurul’da daha sonra Türk Ajansı-Kıbrıs’ın (TAK) 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.


TAK bütçesi onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, tam gün süren birleşiminde Yayın Yüksek Kurulu (YYK) ve Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) bütçelerini de oyçokluğuyla onayladı. TAK 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşülürken söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, ajansın kendi hükümetleri döneminde önemli bir yasaya kavuştuğunu, ancak fiziki çalışma şartları konusunda sıkıntılar yaşandığını anlattı. Önemli bir görev üstlenen, özveriyle çalışan ajansın fiziki çalışma şartlarının iyileştirilmesi için çalışma yürütülmediğini ifade eden Özgürgün, TAK binasının ve diğer teknik imkanların ajansa yakışır bir noktaya getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Umarım bizim duyduğumuz gibi TAK’a müdahaleler yapılmıyordur” şeklinde konuşan Özgürgün, duyumlarla hareket etmek istemediğini belirtti.
Özgürgün, kendi dönemlerinde TAK’ta ana muhalefetin temsil edilmesini sağladıklarını kaydederek, her kesime sağlıklı hizmet verebilecek koşulların sağlanmasını talep etti. Yapımına başlanan yeni TAK binasının ele alınıp bina sorununun çözülmesi için adım atılması gerektiğini belirten Özgürgün, TAK’ın ciddiyetle ele alınması gerektiğini kaydetti. Bütçeye ret oyu vereceklerini söyleyen Özgürgün, bunun TAK’a değil, hükümet bütçesine verilen bir ret oyu olduğunu söyledi.



Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı oybirliğiyle kabul edildi
Meclis Genel Kurulu’nda “Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı” oybirliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul’da  son olarak “Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı” ele alındı. Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitesi Başkanı Armağan Candan tasarıya dair komite raporunu okudu.
Raporun okunmasından sonra söz alan komite üyesi UBP Milletvekili Ersan Saner, Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı’nın önemine dikkat çekerken, TDP Milletvekili Zeki Çeler, yasanın takipçisi olacaklarını kaydetti.
İlgili Komite’nin başkanı Armağan Candan da, Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı’nın AB’ye uyum konusunda önemli bir yasa olduğunu anlattı.
Daha sonra komite raporu madde madde oylandı. Beş maddede yapılan teknik değişikliklerin de onaylanmasıyla yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.
Tasarı, ilgili AB mevzuatının uyumlaştırılarak, gıda ve yemin yönetimi ile ilgili genel ilkelerin belirlenmesini, gıda ve yem güvenliğine doğrudan veya dolaylı olarak etkisi olan konularda yapılması gerekenlerin belirlenmesi ile gıda ve yemin üretimi, işlenmesi ve dağıtımıyla ilgili tüm aşamalarda gıda ve yem güvenliğine ilişkin esasları ve bağımsız bir Gıda Güvenliği Risk Değerlendirme Kurulu oluşturulmasına ilişkin kuralları kapsıyor.
Bu tasarının onaylanmasıyla  çalışmalarını tamamlayan Meclis Genel Kurulu, gelecek toplantısını Perşembe gün saat 10.00’da yapacak. 

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2014, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473