banner564

Serdar Denktaş padişah oldu

Maliye Bakanının hayat pahalılığı artışının milletvekili maaşlarına yansıtılmayacağı yöndeki açıklamasının yasalara aykırı olduğunu savunan Tatar, sert eleştirilerde bulundu: 

Serdar Denktaş padişah oldu
banner598

İlkyaz PORTAKALCIOĞLU 
Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın, hayat pahalılığı artışının milletvekili maaşlarına yansıtılmayacağı yönündeki açıklaması tepkilere neden oldu. Maliye eski Bakanı ve UBP Milletvekili Ersin Tatar,  kalıcı çözüm yerine popülist yaklaşımlarda bulunulduğunu ifade etti. Diyalog’a konuşan Tatar, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ı yasalara aykırı davranmakla suçlayarak, “Padişahlık” yaptığını savundu.
Tatar, maaş artışı ile ilgili yaşananları kaos olarak değerlendirdi. Meclis’te birkaç ay önce yaptığı konuşmada hayat pahalılığının yüksek seyrettiğini söylediğini, 2017-2018 yıllarının kapsayan dönemde yüzde 35 oranında hayat pahalılığı oluşacağını belirttiğini kaydeden Tatar, oranların maaşlara yansıtılmasında sıkıntılar yaşanacağını dile getirdiğini ifade etti. 
Tatar, maaşlar arasındaki uçurumun artacağını, bunun da sosyal bir sıkıntı yaratacağını öngördüğünü ve aylar önce gündeme getirdiğini ifade ederek, “ Dolayısı ile farklı bir metot üzerinde çalışılması ve daha adaletli, kabul edilebilecek bir artış yöntemi ile bu meselenin üzerine gidilmesi gerektiğini söyledim” dedi.

Yasal düzenleme şart
Bunun yapılabilmesi için yasal bir düzenleme gerektiğini belirten Tatar, hükümetin talimatı ile Maliye Bakanlığı’nın, yasal düzenlemeyi Meclis’e getirmesi, komiteden ve genel kuruldan geçmesi, tartışıldıktan sonra da uygulanmaya konması gerektiğini kaydetti. Tatar, vekil maaşlarına yapılan bin 700 TL’lik artıştan sonra Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile arkadaşlarının ‘HP olarak biz bu parayı almıyoruz’ şeklinde açıklama yaptıklarını ifade etti. Tatar, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın da  ‘milletvekillerine hiç artış yok’ dediğini hatırlatarak, Bu son derece yanlıştır” ifadesini kullandı. Tatar, Maliye Bakanı’nın böyle bir karar verebilmesi için Meclis’in onayı gerekiyor. Maliye Bakanının kendi başına böyle bir yetkisi yoktur. Yasa Gücünde Kararnamelerin çok nadiren kullanılması gerekmektedir.  Çok acil ve çok ciddi ekonomik tedbirler için kararnameler süratle bakanlar kurulundan geçirilebilir” dedi.

Bu çözüm değil
Mevcut düzenlemede maaş artışlarında uçurum olacağının aylar önce belli olduğunu kaydeden Tatar, şunları söyledi: Bunun olacağı belliydi ve altı ay öncesinden düzenlemesi yapılabilirdi. Meclis’e getirilip komitede tartışılabilirdi. Daha sonra genel kurulda da tartışılıp onayı alındıktan sonra da uygulamaya konulabilirdi. Şimdi yapılan ise padişahlıktır.
Padişah karar verdi ‘ben milletvekillerine artış vermiyorum’ şeklinde bir emrivaki yaptı.
Ayrıca CTP’nin milletvekillerinin ne diyecekler de önemli. Mesela Fikri Toros HP’yi popülizm ile suçladı. Maliye Komitesi’nin başı olan ve onun komitesinden geçmesi gereken bir uygulamayla ilgili alınan karardan Fikri Toros’un da haberi yoktu.
Dolayısı ile burada bir Maliye Bakanı veya Başbakan kendi arkadaşları ile bunları istişare etmeden, bu şekilde ‘ben yaptım oldu’ şeklindeki davranışları son derece yanlış buluyorum. 
Ayrıca, 50 milletvekilinin maaşına artış verilmemesi kamu maliyesine bir katkı koymaz.
Genel maaş skalasının daha iyi bir şekilde düzenlenmesi ve birtakım iyileştirmeler yapılması lazım. 
Tatar, kamuda 18 bin devlet çalışanı olduğunu ifade etti. Tatar, milletvekillerine artış verilmese de birçok müdüre, müsteşara, üst düzey kamu görevlilerine verilen artış nedeniyle de uçurum yine oluştuğunu söyledi. Tatar,  “Sadece milletvekillerine artışı vermemek sisteme bir fayda etmiyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474