banner564

Sebep kayıdışılık

Otel doluluk oranlarında geçen yıla göre yüzde 12 düşüş var

Sebep kayıdışılık
banner598
KKTC’deki otellerinin temmuz ayı doluluklarında, 2013 Temmuz ayına göre yüzde 12 oranında düşüş yaşandı.
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nden (KTOB) yapılan açıklamada, doluluk oranlarındaki düşüşün, ülkeye gelen turistlerin kayıt dışı turist ağırlayan villalarda kalması ve teşvik sisteminde tıkanmalar yaşanmasından kaynaklandığı ifade edildi.
Açıklamada, doluluk oranlarının düşüşünde ülke tanıtımı ile imaj yatırımlarının yeterince yapılmamış olmasının ve tarifeli seferlerin artırılmasına yönelik çalışmaların olmamasının da etkili olduğu kaydedildi.

5 yıldızlı oteller yüzde 71 dolu
Açıklamada, 5 yıldızlı tesislerin doluluk oranının Temmuz 2014’te yüzde 71 olarak gerçekleştiği, bunun 2013 yılının Temmuz ayına göre yüzde 10; Haziran 2014’e göre ise yüzde 16,5 daha düşük olduğu belirtildi.
Küçük otellerin Temmuz 2014 doluluk oranının yüzde 47 olduğu, bunun 2013 yılının Temmuz ayına göre yüzde 14,5 daha düşük; haziran ayına göre ise aynı olduğu, genel olarak tüm otellerin doluluk oranların ortalamasının ise yüzde 59 olduğunu, bunun Temmuz 2013’e göre yüzde 12, Haziran ayına göre ise yüzde 10,4 daha düşük gerçekleştiği ifade edildi.
“Büyük otellerde geçen ay ve geçen yılın aynı ayına göre gözlenen azalışlar endişe verici olmuştur” ifadesi kullanılan açıklamada, doluluk oranlarının bayram nedeniyle arttığı, 5 yıldızlı otellerin doluluk oranının yüzde 95’e, küçük otellerin ise yüzde 76’ya ulaştığı ifade edildi.
Açıklamada bakanlık verilerine göre ise Haziran ayı doluluk oranının 2013 Haziran doluluk oranına göre yüzde 2,6 daha az olduğu, konaklayan yabancı sayısında yüzde 3,5’lik bir azalma, yabancı yolcuların gecelemesinde ise yüzde 6,01’lik düşüş gözlemlendiği kaydedildi.

“Kayıt dışı yerlerde konaklanılıyor”
Otellerin doluluk oranlarındaki düşüşe karşın yolcu giriş istatistiklerinde daha az düşüş olmasının, gelen yolcuların otel yerine kayıt dışı turist ağırlayan villalarda kaldığını gösterdiği kaydedilen açıklamada, “Düşüş, ulaşım teşvik sisteminde tıkanmalar yaşandığını, uygulanan teşvik sistemine karşın çeşitli nedenlerle sürdürülebilir doluluklar sağlanamadığını göstermektedir, Bu sonuç ülke tanıtımı, imaj yatırımlarının yeterince yapılmamış olması, tarifeli seferlerin artırılmasına yönelik çalışmaların olmaması gibi nedenlerle turist girişlerinin büyük ölçüde charter teşvik sistemine bağımlı hale geldiğini göstermektedir” denildi.
KKTC’de 2009 yılından bu yana uygulanan turizm teşvik sisteminin, uzun vadeli edinimleri sağlayacak destekleyici unsurlarla desteklenmemesi nedeniyle sağlanan artış trendinin sürdürülebilir olmadığı kaydedilen Otelciler Birliği açıklamasında, sürdürülebilir bir artış trendi için öncelikle Bakanlık olmak üzere tüm paydaşların bu amaçla bir araya gelerek çalışma yapması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, çalışmaların siyasetten uzak bir anlayışla yapılması gerektiği de vurgulandı.

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474