banner564

‘Saldırılar haksız’

YDÜ Hastanesi yetkilileri, yasadışı organ ticareti yapıldığı yönünde bir izlenim yaratılmasından rahatsız

‘Saldırılar haksız’
banner598
Ufuk ÇAĞA
   Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi yetkilileri, son günlerde kamuoyunda organ nakli konusunda sanki yasadışı işlemler yapılıyormuş gibi bir izlenim yaratılmasından büyük bir rahatsızlık duyuyor. Ortaya atılan iddiaların haksız ve gerçek dışı olduğunu belirten yetkililer, atılan adımların yasal olduğunu ve belgelerle kanıtlandığını ifade ediyor.
    Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan, Başhekim Sevim Erkmen ve Radyasyon Onkolojisi Profesörü Dr. Meltem Nalça Andrieu, Diyalog Gazetesi’ni ziyaret ederek, Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’la görüştü. Heyet, ziyaret sırasında son günlerde yaşananlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
   Başhekim Sevim Erkmen, son bir haftadır YDÜ Hastanesi hakkında basında mesnetsiz ve spekülatif çeşitli haberlerin yer aldığını üzülerek izlediklerini belirterek şunları söyledi;    
   “Kanser, kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere tedavisi yurt dışında yapılabilen daha pek çok hastalığın YDÜ Hastanesi’nin kurulduğu günden bu yana ülkemizde gerçekleştirildiği herkesin malumudur. YDÜ Hastanesi’nin özel bir hastane olmadığını, bir Tıp Fakültesi Hastanesi olduğunu sizler aracılığı ile bir kez daha Sayın Bakan’a hatırlatmak ve YDÜ Hastanesi’nde yasa veya etik dışı herhangi bir uygulamanın da mümkün olmadığını vurgulamak isteriz. Bunun yanında Sayın Gulle’nin “protokolün işlerliği ile ilgili sıkıntılar var” tespitinin doğru ve fakat içeriğinin kendisinin belirttiğinden farklı olduğunun bilinmesinde büyük fayda vardır. Meselenin aslı; Gulle’nin, Kurucu Rektörümüz Dr. Suat İ. Günsel’in ülke insanımızı sağlıkta dışa bağımlılıktan kurtarmak ve ailelerinin yanında tedavi olmalarını sağlamak amacıyla KKTC’ye kazandırdığı uluslararası standartlarda hizmet veren YDÜ Hastanesi’nden kendi insanını mahrum etmesidir. Dört yıldan bugüne yapılan protokoller kapsamında hastanemize, dünya ve ülkemizde ölümlerin en çok yaşandığı hastalıklar olan kanser, kalp ve travmalar başta olmak üzere pek çok ciddi hastalıkla boğuşan on beş binden fazla insanımız sevk edilmiştir. Bu hastalarımıza hastanemizde, en son teknolojiye sahip tıbbi cihazlar ile uluslararası standartta ve konforda konusunun uzmanı hekimlerimiz tarafından hizmet ve şifa verildiğini sizler aracılığı ile tekrardan belirtmek yerinde olacaktır.”
 
Faturalarda hata yok
   Sağlık Bakanı Ahmet Gulle’ni “fatura miktarlarında çok ciddi uyuşmazlıklar vardır” şeklindeki sözlerini değerlendiren Başhekim Sevim Erkmen, şöyle dedi:
   “Sayın Gulle’ye hatırlatmak isteriz ki; Sağlık Bakanlığı’na YDÜ Hastanesi tarafından uygulanan mevcut fiyatlar, Ankara, İstanbul, Adana hastanelerinin katsayılarının ortalamasından 2 puan daha düşüktür. Daha açık bir ifadeyle fiyatlar daha uygundur. Ayrıca hesaplarda bizim açımızdan da herhangi bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Buna ek olarak Sayın Gulle’nin ‘Bakanlığımıza herhangi bir fatura ibraz olmamıştır’ söylemi de doğruları yansıtmamakla birlikte insanımızın aklının karıştırılmasına yönelik bir manevradır. Bunun yanında Sayın Gülle’nin söylediklerinin tersine, YDÜ Hastanesi olarak bir çok kez bakanlığın sorun diye ifade ettiği konuların çözümlenmesine yönelik olarak bizlerin çağrıda bulunduğumuzun fakat bu çağrılara hiç bir cevap alamadığımızın da bilinmesini isterim.”

15 bin hasta sevkedildi
   Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı tarafından YDÜ hastanesine 15 binden fazla sevk yapıldığını belirten Başhekim Sevim Erkmen, şunları kaydetti: 
   “Bu hastalarımıza gerekli bütün sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde verildiğini ve hiçbir zaman onlara bakanlıkla aramızda yaşanan problemlerin yansıtılmadığını da sizler aracılığıyla bütün kamuoyuna duyurulmasında fayda görüyorum. Bakanlıktan alacağımız 80 Milyon TL seviyelerine gelmesine rağmen, bu alacak meselesinin üniversitemiz ile bakanlık arasında çözülecek bir sorun olarak gördüğümüzün de herkes tarafından bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca hastanemize sevki yapılan hastalarımıza öne sürülen bu sorunlardan ötürü gerekli olan sağlık hizmetlerinin hiç bir şekilde kesintiye uğramadan verildiğini ve bundan sonra da verileceğini Kıbrıs Türk Halkı’na bir kez daha iletmek isterim. Bu vesileyle, Bakanlığın protokolü yenilememe kararı, ülkemizin kanayan yarası haline gelen kanser hastalarımızın ve daha pek çok diğer hastanın Güney Kıbrıs’a yeniden muhtaç olmasına hizmet eden fevkalade yanlış bir karar olduğu kanaatimizi de dile getirmek istiyoruz. Ayrıca bakanlığın bu tutumu ve kararı Güney Kıbrıs’a gitmek istemeyen vatandaşlarımızı da ailelerinden uzağa yani yurt dışına gitmeye zorlamakta ve ayrıca bu hizmetleri de daha yüksek ücrete almakla karşı karşıya bırakmaktadır.”

Uzun süre hazırlık yapıldı
   YDÜ Hastanesi Yönetim kurulu üyesi Ahmet Savaşan da  “ organ nakli yapmaya yetkili bir üniversite hastanesi olarak, KKTC yasaları, uluslararası kurallar ve etik değerler çerçevesinde iki turist hastaya nakil yapmaya hazırlanıyoruz” dedi. 
   Doku ve Organ Naklinin, son elli yılda tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarından birisi olduğunu vurgulayan Savaşan, nakillerin birçok kronik organ hastalıklarında uygulanan rutin, geçerli ve ileri bir tedavi yöntemi olduğunun altını çizdi.
   Ahmet Savaşan “Bu bağlamda bizim de amacımız, KKTC’de ileri tedavi yöntemi olan organ nakillerini yaparak, başta kendi insanımız olmak üzere ihtiyaç duyan bütün hastaları iyileştirmek, yaşama sürelerini uzatarak hayatlarını daha nitelikli sürdürmelerine olanak yaratmaktır” diye konuştu.

İzinler 2012 yılında alındı 
   YDÜ Hastanesi’nin açılışı ile birlikte KKTC’de yapılamayan pek çok özellikli ameliyat ve tedavinin ilk defa büyük başarılar ile gerçekleştirilmeye başladığını anlatan Ahmet Savaşan “Hastanemiz karaciğer, böbrek, kalp, kemik iliği, kök hücre nakilleri ile yapay kalp işlemleri yapabilmek için hazırlıklarını uzun zaman önce tamamlamıştır” dedi. 
   Savaşan, gerekli bütün hazırlıkların tamamlanması ve bakanlık tarafından denetimlerin yapılmasının ardından YDÜ Hastanesi’nin 2012 yılında KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan, 3/2012 sayılı yazı ile “Organ Nakli Yapılabilir” izninin alındığını anımsattı.
    YDÜ Hastanesine verilen bu izne bağlı olarak Organ ve Doku Nakil Merkezi’nin kurulduğunu anlatan Savaşan, hastane bünyesinde gerek tam gerekse de yarı zamanlı çalışan organ ve ilik nakli yanı sıra yapay kalp naklillerini de yapabilen konusunda uzman hekimlerin bulunduğunu söyledi. Savaşan, bu hekimler ile çalışacak hemşireler yanı sıra diğer sağlık personelinin de söz konusu nakiller ve işlemler için eğitimli olduğunu sözlerine ekledi.
   Ahmet Savaşan, YDÜ Hastanesi’nin sahip olduğu en son teknolejiyi kullanan cihazları, gelişmiş alt yapısı, uzman hekim ve eğitilmiş yardımcı personelleriyle nakil yapmaya hazır olduğunun bir kez daha altını çizdi.
    Geçtiğimiz yıl YDÜ Hastanesi’ne Sağlık Bakanlığı tarafından böbrek nakli için iki defa sevk yapıldığını hatırlatan Savaşan, hastanenin bu kapsamda gerekli bütün test ve hazırlıkları tamamlamasına rağmen vericinin böbreğini vermekten vazgeçmesi nedeniyle söz konusu naklin yapılamadığını söyledi.
   Üniversitenin esas amacının KKTC’de yaşayan insanlarımıza kendi vatanlarında ailelerinin yanında gereken bütün nakilleri yapmak olduğunu tekrarlayan Ahmet Savaşan, “elbette bunun yanında hastanemiz, gelişmiş ülkelerin birbirleri ile yarıştığı en önemli sektörlerden biri haline gelen sağlık turizmini ülkemize kazandırmak için büyük gayretler içindedir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2014, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473