Suna ERDEN
Mali Suçlarla Mücadele Amirliği’nde görevli olduğu 2016-2018 yılları arasında görevini kötüye kullandığı, rüşvet talep ettiği, soruşturma aşamasında olan gizli bilgileri ifşa ettiği ve haksız mal edindiği, soruşturma dosyalarındaki kanıtları çaldığı iddiasıyla tutuklanan polis müfettişi Gülay Bayram Çekici aleyhine bir suçlama daha getirildi.
Zanlı Çekici’nin rüşvet aldığına dair ipuçlarına rastlanıldığı belirtildi.
Zanlının önce bir akrabasının adına hesap açıp, daha sonra kendisi ve çocuklarının adına çevirdiği ve bu paranın yasal olmayan yollardan edinildiğinin belirlendiği açıklandı.
Hakkındaki soruşturma gün geçtikçe genişleyen Çekici dün ek süre talebiyle yeniden mahkemeye çıkarıldı.
Hesapları şüpheli
Soruşturmayı yürüten Başmüfettiş Tarkan Kızıltuğ, zanlı hakkındaki suçlamaların 2016-2018 yılları arasında meydana geldiği öne sürülen ‘kamu görevlisinin rüşvet talebi’, gizli bilgilerin ifşası’, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘haksız mal edinme’ iddiaları olduğunu söyledi.
Kızıltuğ, 28 Mart 2018 tarihinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından alınan bir dilekçede, zanlının bir akrabasının TC İş Bankası’nda bulunan para ve altınlarını zimmetine alıp, Girne’de ikamet ettiği apartman dairesi ve Esentepe’deki araziyi adına devraldığına ilişkin iddialar olduğu yönünde şikâyette bulunulduğunu söyledi.
Polis, şikâyet üzerine başlatılan soruşturmada zanlının bir bankada aile yakını adına olan 341 bin 600 sterlin ve 160 bin TL parayı kendi adına yatırdığının ve kasa kiraladığının tespit edildiğini açıkladı.
Kızıltuğ, zanlının hesabında 39 bin Euro ve 43 bin sterlin bulunduğunu belirtti.
Harcamaları dikkat çekti
Başmüfettiş, zanlının son zamanlarda yüksek meblağlı harcamalar yaptığını da belirtti. Kızıltuğ, zanlının mal varlığındaki değişimleri bağlı olduğu kuruma bildirmediğini ve kendisine yazılan yazı doğrultusunda PGM’ye yazılı izahatta bulunduğunu söyledi.
Başmüfettiş Kızıltuğ, zanlının 2016 Haziran ayında aleyhinde soruşturma olan bir şahısla görüştüğünü ve ona gizli bir yazıyı gösterip, polisin baskınlarına karşı korumak adına rüşvet talep ettiği iddiası olduğunu da belirtti.
Kızıltuğ, mahkeme emriyle zanlının üzerinde, arabasında ve evinde arama yapıldığını anlattı. Kızıltuğ, yapılan aramalarda zanlının gayri yasal olarak bulundurduğu gizli ibareli resmi evraklar ile dosyaların, dizüstü bilgisayarların, hard-disklerin, CD ve emarelerin bulunarak emare alındığını belirtti.
Kızıltuğ, ayrıca Mali Şube’de hala devam eden soruşturmalarla ilgili dosyalarda kayıp olan gizli belgelerin zanlının evinde bulunduğuna vurgu yaptı.
Suçuna suç eklendi
Kızıltuğ, zanlının tutukluluk süresinde 41 ifade alındığını, tasarrufunda bulunan binlerce evrakın ön incelenmesinin yapıldığını söyledi. Kızıltuğ, zanlıdan alınan 2 cep telefonundan açık olanın içinden 70 bin adet fotoğrafın incelendiğini,10’unun emare olabileceğini aktardı.
Kızıltuğ, zanlının şifresini vermediği cep telefonunun şifresinin çözüldüğünü ayrıca evinden alınan 5 cep telefonunun dökümünün talep edildiğini mahkemeye aktardı.
Zanlının bir akrabasının adına açtığı hesabı kendisi ve çocuklarının adına çevirdiğinin ve bu paranın yasal olmayan yollardan edinildiğinin belirlendiğini kaydeden polis, 50 kişiden daha ifade alınması gerektiğini belirtti.
Kızıltuğ, zanlı aleyhine rüşvet suçunun da eklendiğini söyledi. Soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Kızıltuğ, zanlının 6 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.
Mahkeme talebi kabul etti.