Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.30’da Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında toplandı.
Genel kurulun gündeminde Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik) Yasa Tasarısı, İktisadi Kalkınma Teşvik Fonu Tesis Kuralının Yürürlükten Kaldırılması Yasa Tasarısı, Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Sığınak (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi vardı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün yolsuzlukla ilgili suçlar için caydırıcı cezalar öngören Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle komitede ele alınması oy birliğiyle kabul edildi.
Onaya sunuşlar bölümünde ilk olarak CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman’ın sunduğu Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle ele alınması onaya sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi.
Değişiklik önerisi, “yolsuzluk başlığı altında toplanabilecek suçları ve görevi kötüye kullanma ve ihmal suçlarını analitik biçimde düzenlemeyi ve bu suçlar için caydırıcı cezalar öngörmek suretiyle, kamu yönetimine duyulan güvenin sarsılmasını önlemeyi” öngörüyor.
Yolsuzluk hafif suç olmaktan çıkıyor
CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, ivedilik tezkeresiyle ilgili konuşmasında, Fasıl 154 Ceza Yasası’nın Üçüncü Kısmının Birinci Bölümünde yer alan konuyla ilgili düzenlemelerin bugünün gereksinimlerine yanıt vermekten çok uzak olduğunu söyledi. Erhürman, “Bu bölümde, bir yandan zimmet, irtikap gibi suçlar açık bir biçimde düzenlenmemiş, diğer yandan da rüşvetle ilgili maddede suça karışanların tümünün cezalandırılmasını sağlayacak bir hüküm öngörülmemiştir” dedi.
İkinci temel sorunun, yolsuzluk başlığı altında toplanabilecek suçların hafif suçlar kategorisi içerisinde ele alındığını ve hafif sayılabilecek cezaların öngörüldüğünü kaydeden Erhürman, yolsuzluğun, hem devlete, hem de topluma karşı işlenmiş ağır bir suç olduğunu ve caydırıcılığın sağlanması için ağır cezalar öngörülmesi gerektiğini söyledi. “Yasama dokunulmazlığı”na ilişkin hükümler de bulunduğunu kaydeden Erhürman, şöyle devam etti:
Rüşvete ağır suç geliyor
“Öneri’de, yolsuzluk başlığı altında toplanabilecek suçlar, analitik biçimde birbirinden ayrılmış, ‘görevi yerine getirme karşılığında ödül kabul etme’, ‘rüşvet verme’, ‘rüşvet alma’, ‘rüşvete aracılık etme’, ‘irtikap’, ‘zimmet’, ‘iltimas karşılığında menfaat temin etme’, ‘menfaat temini için sahte, gerçek dışı veya hukuka aykırı evrak düzenleme, imzalama, tasdik etme veya verme’ gibi suçlar ayrı ayrı düzenlenmiş ve bu suçlar için ağır cezalar öngörülmüştür. Ayrıca, yolsuzluk başlığı altında toplanabilecek suçları ve görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarını işleyebilecek olan kişiler, bu konuda herhangi bir yorumu gerektiremeyecek biçimde sayılmış, özellikle başbakan, milletvekili olsun olmasın bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyeleri gibi seçilmişlerin de bu suçları işleyebilecekleri açık bir biçimde düzenlenmiştir.
Çavuşoğlu, Belediyeler Yasası’nı samimi bulmadı
Genel Kurul daha sonra DP-UG Milletvekillerinin sunduğu Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle ele alınmasının görüşüldüğü sırada söz alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, değişiklik önerisinin yeterli ve samimi olmadığını iddia ederek, yerel yönetimdeki sorunların bu şekilde çözümlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, öneriye ret oyu vereceklerini kaydetti.
TDP de ret dedi
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, mazbatalar konusunda hareket etmek gerektiğini kaydetti. Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin münferit bir sorunu çözmeye dönük olduğunu iddia eden Angolemli, belediyelerde yaşanan sorunların çok daha kapsamlı çözüm gerektirdiğini belirtti. Angolemli, böyle bir yasa önerisine onay vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Dinçyürek yasatı anlattı
DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek konuşmasında, Belediye Meclisi toplantılarına başkanlık eden belediye başkanının da nisaptan sayılmasını öngören yasa önerisini, Belediye Meclisi’nin işlerliğinin artırılması amacıyla hazırladıklarını kaydetti.
Dinçyürek, “Belediyelerin genel karar organı olan Belediye Meclisi’nin belde halkını ilgilendiren yerel konuları karara bağlarken izleyeceği çalışma usulü ve toplantı yeter sayısı gibi konular Belediyeler Yasasında düzenlenmektedir. Asli görevi belde halkının yerel ihtiyaçlarını karşılamak olan Belediyelerin, bu görevlerini yerine getirebilmesi, Belediye Meclisi’nin toplanarak karar üretmesi ile mümkün olabilmektedir. Belediye Meclisi’nin herhangi bir nedenle toplanamayarak karar üretmemesi, belde halkının ihtiyaçlarının karşılanmasını geciktirdiği, toplantıların birden fazla defalar yapılamaması durumunun ise belediye hizmetlerinin tümünün veya bir kısmının durmasına yol açtığı ortadadır” dedi.
Şahali: Oyumuz olumlu
CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali de konuşmasında, yerel yönetimlerle ilgili yasal düzenlemelerin günün koşullarına uygun hale getirilmesinin herkesin arzusu olduğunu ancak belediyelerde yaşanan sorunların, “yasa değişirise her şey çözülecek” yaklaşımıyla ele alınmasının yanlış olduğunu söyledi. Şahali, tartışılan yasa önerisinin, bütünlüklü yasa değişikliğinin bir parçası olduğuna işaret ederek, oylarının olumlu olacağını belirtti.
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, yasa önerisinin ivediliğinin önemine vurgu yaparak çalışmaları devam eden geniş kapsamlı yasa değişikliğinin yakın zamanda Meclis’e sunulacağını söyledi. Uluçay, dünkü değişikliğin Mehmetçik’te yaşanan sorunla ilgisi olmadığını söyledi. Konuşmaların ardından genel kurul, ivedilik önerisini oy çokluğuyla kabul etti.
Tapu ve kadastro ivedilik tezkeresi...
Genel kurul daha sonra Tapu ve Kadastro (Özel Kurallar) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle ele alınmasını görüşmeye başladı.
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, söz konusu değişiklikle, merkez olarak Güney Kıbrıs’ta olan Kutrafa köyünün bazı arazilerinin KKTC sınırları içinde olmasından dolayı kayıt altına alınmasının amaçlandığını söyledi. Kurul daha sonra ivedilik tezkeresini oy birliğiyle kabul etti.
Polis terfilerini araştıran komitenin süresi uzatıldı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra 2013 Yılında Polis Örgütünde Yapılan Terfilerle İlgili Meclis Araştırması Komitesi’nin ek süre talebini görüştü. Talep, oy birliğiyle kabul edildi. Oylamadan önce söz alan Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Salih İzbul, komitenin çalışmalarını tamamladığını ancak raporu yetiştiremediklerini söyledi. Çalışmalar sırasında yaşadıkları zorluklara da değinen İzbul, özellikle personel sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “bütçenin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, mali disiplinin sağlanması, kaynakların etkin, verimli ve rasyonel kullanılması amacıyla fonların tasfiye edilmesine” bağlı bir takım yasa değişiklikleri kabul etti.
Kurul sırasıyla Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nı, Kalkınma Teşvik Fonu Tesis Kuralının Yürürlükten Kaldırılması Yasa Tasarısı’nı, Teşvik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı, Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı ve Sığınak (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı onayladı.
Radarlardan toplanan paraların kullanımı
Genel kurul ilk olarak Yol ve Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla kabul etti.
Yasa, sabit görüntülü radar sistemi cihazı ile tespit edilen suçlardan tahsil edilen sabit para cezalarından elde edilen gelirlerle kurulan radar sistemlerinden elde edilen gelirlerin devlet bütçesinin gelir ve giderlerinde birliğin sağlanması ilkesi gereği ihtiyaç duyulan diğer giderlerde kullanılmasını öngörüyor.
Kalyoncu: Polis sokağa inmeli
Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı’nın sunuş konuşmasının ardından ilk sözü CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu aldı. Kalyoncu, trafik konusunda gerekli denetimin yapılabilmesi için polisin sokağa inmesi gerektiğini söyledi. Kalyoncu, zaman zaman yasalarda ve yollarda sorun olsa da, esas sorunun insanlar ve yeterli denetimin yapılmaması olduğunu belirtti.
Angolemli: Kazalar alt yapı sorunundan kaynaklanıyor
Başka konuşma talebi olmamasından dolayı daha sonra yasa tasarısının madde madde görüşülüp, oylanmasına geçildi. Oylama sırasında söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkede meydana gelen kazaların sürücü hatalarından değil de, alt yapı sorunlarından kaynaklandığını savundu. Angolemli, 4 kişinin hayatını kaybettiği ölümlü trafik kazasına değinerek, suçlunun sürücüden çok, ortaya bariyer koymayan devlet olduğunu iddia etti.
Atun: Keşke bunlar Muhalefette de söylenseydi
Genel Kurul daha sonra Organize Sanayi Bölgeleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Komite başkanının sunuş konuşmasının ardından söz alan UBP Milletvekili Sunat Atun, yasa tasarısındaki bazı ifadelerden mutluluk duyduğunu belirterek, iktidar partilerinden aynı ifadeleri muhalefetteyken de duymak istediğini söyledi. Bütçe rakamlarını artırmanın yollarını bulmak gerektiğini kaydeden Atun, ayakları üzerinde durmak için çalışan bir hükümet yapısının hedeflenmesi gerektiğini belirtti.
Atun, konuşmasında ayrıca bugün KTÖS’ün gerçekleştirdiği eylemde protesto ettiği “Göç Yasası”nın aleyhinde konuşanların bugün iktidarda olduğunu ancak bu konuda bir şey yapmadığını savundu.
Uluçay: O günle bugünü karıştırmayın
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, söz alarak, “Göç Yasası” hazırlanırken eleştirilerde bulunduklarını ve eşitliğe aykırı olduğu yönünde görüş belirttiklerini söyledi. Uluçay, “Halen mevcut çalışan insanlar arasında bir adaletsizlik olursa bu olmaz. O dönem söylediklerimizin arkasındayız. Kamudaki motivasyonsuzluğun bir nedeni de bu eşitsizliktir” dedi.
Uluçay, söz konusu yasa için bugün de adaletlidir demediğine işaret ederek, yıllardır yapılan adaletsiz uygulamaların bir bir önünü açma yönündeki çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Sırası gelince bu konuda da çalışma yapılacağını kaydeden Uluçay, o gün yapılanla bugün yapılanın karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Uluçay, bundan sonrası için eşitsizlik içeren hiçbir yasayı öngörmediklerine işaret etti.
Konuşmaların ardından tasarı madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi.
Güzelyurt’a hastane yapılacak
Genel kurul daha sonra Sığınak (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Komite başkanının sunumunun ardından ilk sözü UBP Milletvekili Ali Pilli, Güzelyurt’ta gidecek bir hastane olmamasından dolayı çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Pilli, Sığınak Fonu aktarılarak, Güzelyurt’a bir hastane yapılmak istenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Güzelyurt Milletvekilleri Menteş Gündüz (DP-UG), Kemal Dürüst (UBP), Mehmet Çağlar (CTP-BG) ve Armağan Candan (CTP-BG) de ayrı ayrı söz alarak, Güzelyurt’un sorunlarından biri olan hastane sorununun giderilmesi yönünde atılacak adımlardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de konuşmasında, sağlık fonunun sadece sağlık gerekleri için kullanıldığını, personel giderleri için kullanılmadığını söyledi. Gülle, Genel Sağlık Sigortası’nın nihai hedef odluğunu ancak bu süre içinde fonun Onkoloji Merkezi’nde de kullanılacağını kaydetti. Türkiye’den uzman bir ekip getirterek, özellikle acil müdahaleye ilişkin çalışmalarının bu öneriler çerçevesinde planlandığını kaydeden Gülle, Güzelyurt’taki hastane ihtiyacının da bu çalışma sonunda tespit edildiğini söyledi. Gülle, çalışmada Karpaz’da da hastane ihtiyacının olduğunun ortaya çıktığını ve önlerinde olan konunun bir vizyon çerçevesinde ele alınacağını belirtti.
Konuşmaların ardından yasa tasarısı madde madde görüşüldü ve isim okunarak yapılan oylamada oy birliğiyle kabul edildi.
UBP’den özel hayatın gizliliğine destek
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasa Önerisi”ni görüştü.
Maddeleri oy birliğiyle kabul edilen yasa önerisinin genelinin oylanacağı 3. görüşmesi, bir sonraki birleşimde gerçekleşecek.
Yasa önerisi, “modern hukukta özel yaşamın, aile yaşamının ve haberleşmenin gizliliği alanında yaşanan gelişmelerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hukukuna yansıtılması ve Anayasa’nın 19’uncu ve 21’inci maddelerinde sözü edilen hak ve özgürlüklerin korunmasını” öngörüyor.
Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman’ın sunuş konuşmasının ardından söz alan UBP Milletvekili Ali Pilli yasa önerisine destek vereceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından yasa madde madde görüşülüp, oy birliğiyle kabul edildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 20 Şubat’ta yeniden toplanacak.
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2014, 01:27