Raif DOĞRU
Kıbrs konusunda ‘Hayati önem taşıyan’ 5’li konferasın dünkü bölümünde Yunanistan ve Rum tarafı 3 farklı paket sunarken, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Garantiler ve Türk askerinin çekilmesi konusunda sadece yarım sayfalık bir yazı sunduğu ve herhangi bir detaya girmediği bildirildi.
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoulides, Türkiye’nin bu tavrından duyulan rahatsızlığı dile getirirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, güvenlik ve garantilerle ilgili Türk önerilerini basına verme çağrısında bulundu.
Hristodulidis, İsviçre’nin Crans-Montana beldesinden yaptığı açıklamada “Türkiye Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamaları üzüntüyle izledik” dedi.
“Belki bazıları bu anların ciddiyetini anlamıyorlar” diyen Sözcü,“Muhtemelen başka hedeflere hizmet etmek istiyorlar, muhtemelen zor durumda bulunuyorlar ve sonuç olarak da gerçekleri yansıtmayan açıklamalarda bulunuyorlar” şeinde konuştu.
Hristodulidis, gelişmeleri izleyen Kıbrıs Rum halkının, İsviçre’deki görüşmelerden bir sonuç belediğini ifade ederek, güvenlik ve garantilerle ilgili Türk önerilerinin kamuoyuna açıklanması yönündeki talebini tekrarladı.
Rum lideri Nikos Anastasiadis de, Türk tarafının kapsamlı paket hazırlamadığını, garantilerle ilgili bir değişiklik içine girmediğini, asker saysının azaltılacağı beklentisine karşın, bununla ilgili detaya girilmediğini kaydetti.
Anastasiadis, dünkü toplantı öncesinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile samimi pozlar vermiş ve umutlu olduğunu ima etmişti.
İsviçre’nin Crans Montana kasabasında bir araya gelen taraflar dün ‘çözümle ilgili’ öneri paketlerini Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisine sundular.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas yaptığı açıklamada, Türk tarafının acil çözümden söz ettiğini fakat 6 günden beri bulundukları Crans Montana’da müzakerelerin henüz başlamadığını söyledi. Kocas, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın konferansa katılacağı yönündeki bir soruya karşılık “Henüz ortaya çıkmış bir taslak yoktur. Taslak olmadan buraya gelmesinin de bir anlamı yoktur” yanıtını verdi.
Crans Montana’da bulunan Rum Ulusal Konseyi üyeleri de dün akşam ikinci kez toplanarak Türk tarafının önerilerini ele aldı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, oradaki Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve siyasi parti temsilcileriyle benzer bir toplantı yapıp, yapmadığı ise açıklık kazanmadı.
Öneriler BM’ye sunuldu
İsviçre’nin Crans-Montana kentinde devam eden Kıbrıs Konferansı’nda yapılan 5’li toplantıda taraflar, adada çözüm bulunabilmesi için önerilerini Birleşmiş Milletler’e (BM) sundu.
Konferansın 6. gününde garantör ülkeler Türkiye, İngiltere ve Yunanistan
ile Kuzey Kıbrıs
Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum kesimi temsilcileri, Le Regent Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide gözetimindeki konferansta önce 3 garantör ülke, “Güvenlik ve Garantiler” temel başlığı altında öneri paketlerini sundu.
Garantör ülkelerin ardından KKTC ve Güney Kıbrıs Rum tarafı da tüm başlıklardan oluşan önerileri paketlerini
BM’ye sundu.
BM, kapalı zarflar içinde sunulan 5 öneri, paketinin birer kopyasını taraflara dağıtacak.
Akıncı: Hep beraber
göreceğiz
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün yapılan toplantı çıkışında “umutlu musunuz” sorusuna,
“Bu haftanın karar haftası olduğunu söyledim.
Hep beraber göreceğiz.” şeklinde cevap verdi. Önerilerin teslim edilmesinden sonra verilen arada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, Akıncı başkanlığındaki KKTC heyetiyle değerlendirmelerde bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı dün,
“Yarından itibaren başlayacak hafta, Kıbrıs’ın ve bölgemizin geleceği açısından hayati önemi haiz bir karar haftası olacaktır.” açıklamasında bulunmuştu.
Bakanı Çavuşoğlu ise “Bu son konferanstır ve bir anlaşmaya ulaşmamız gerekiyor.
Hala çözüme ulaşılamamış konularda anlaşmaya varmamız gerekiyor.” ifadesini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve gelmesinin ardından Eide’nin ara buluculuğunda Mayıs 2015’te yeniden başlayan müzakereler, “Ekonomi”, “Avrupa Birliği” , “Mülkiyet”, “Yönetim-Güç Paylaşımı”
“Toprak” ile “Güvenlik
ve Garantiler” olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.
Kurtulmuş: Türkiye geri adım atmayacak
Türkiye Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş,
“Türk toplumu garanti altına alınmadan, Türkiye güvenlik ve garantiler konusunda geri adım atmayacaktır.
Bu konudaki ozisyonunu değiştirmeyecektir. Haritalar ve toprak meselesi ise Türkiye’nin bu garantiler ve güvenlik konusundaki yaklaşımları çerçevesinde ele alınabilir. Burada Türkiye’nin bu tavrı, tarzı devam edecektir” dedi.
Siber: Dönüşümlü başkanlık pazarlık konusu olamaz Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, devam eden müzakerelerde dönüşümlü başkanlığın pazarlık konusu olamayacağını, “kararlarda etkin katılım” konusunda geri adımın mümkün olmadığını vurguladı.
Siber, yarım asırdır federasyon temelinde bir çözüm bulunması için müzakerelerin sürdüğüne vurgu yaparak, bu konferanstan da olumlu bir sonuç çıkmaması halinde bu temelde bir çözüm bulunmasının artık mümkün olamayacağının tüm taraflarca gayet iyi bilindiğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2017, 09:30