Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği, Kıbrıs Rum kesimindeki sigorta şirketlerinin, KKTC’de çıkarılan sigortaların Güney Kıbrıs’ta da geçerli olabilmesi konusunu konuşmaya dahi yanaşmadığını belirtti.
Birlik bünyesinde tüketiciye yardımcı olmak hedefiyle kurulan Zorunlu Sigortalar Garanti Fonu ve Sigorta Tahkim Komisyonu gibi kurumların vatandaş tarafından pek bilinmediği de kaydedildi.
Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği’nde sektörün gelişimi ve istatistikler konusunda basın toplantısı düzenlendi.
Birlik Başkanı Namık K. Kural, Sigorta Bilgi Merkezi’yle sektörün önünün açıldığını, sigortacılıkta çok daha iyi bir dönemin başlayacağından emin olduklarını söyledi.
Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Namık K. Kural basın toplantısında yaptığı konuşmada, Birliğin, adanın en güçlü birliklerinden biri olduğunu vurguladı.
Kural, sigortacılık sektörünün 2013 yılında 3.2 milyon TL vergi, 30 milyon TL komisyon ödeyen bir sektör dolayısıyla “KKTC ekonomisi için ciddi öneme sahip bir sektör” olduğunu belirtti.
Kural, 2014’te üretimin 200 milyon TL olduğu sektörün sermayesinin de 85 milyon TL’ye çıktığını açıkladı.
Sektör hakkında detaylı bilgi veren Birlik Genel Sekreteri İbrahim Kavçın ise, sigortacılık sektörünün ülkede ikinci en büyük finans sektörü, yüzde yüzü (vergi açısından) kayıt içi olan, devlete vergi kanalıyla büyük katkı yapan bir sektör olduğunu, yan sektörler dışında sektörde bin 300 kişinin çalıştığını söyledi.
“Ülkede sigortacılık bilinci ve farkındalığının henüz tam anlamıyla yerleşmediğini” de belirten Kavçın, kişi başına düşen prim gelirinin 241 Euro olduğunu, Kıbrıs Rum kesiminde ise bu rakamın 723 Euro olduğunu belirtti.
Basın yayın organları tarafından sigorta şirketleri hakkında zaman zaman asılsız haber yayınlandığını savunan Birlik Genel Sekreteri İbrahim Kavçın ise, haberler yapılırken daha dikkatli olunmasını, sadece sigorta sahibi değil diğer tarafın da dinlenmesi talebinde bulundu.
Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2015, 09:37