Hakan YILDIRIM
Güzelyurt’a bağlı Aydınköy’de ikamet eden Tarman ailesi serada çiçek üretimini yaparak hayatlarını idame ettiriyor. Yıllar önce yaptıkları yatırımla büyük bir çiçek serası inşaa eden aile, ürettikleri çiçekleri parekende olarak satmaya çalışıyor.
Lefke’ye doğru giderken sol tarafta kalan işletmeye gitmek için köyün içinden geçmek şart. Çünkü ailenin iddiasına göre daha önce var olan yol, şimdilerde yok. Baydar ailesi sorunun çözülmesini, yolun herkesin kullanmasını istiyor.
Aydınköy’de binlerce lira yatırım yapıp sera kuran Baydar Ailesi, yollarının kapatıldığını ve yetkililerden sorunun çözülmesi yönünde yardım istedi. Ancak yolun geçtiği tarlanın sahibi olduğunu söyleyen Oğuz Tarman da, “yasa dışı bir durum olmadığını yasal hakkını kullandığını söylüyor.
“Yol resmileşsin, hepimiz kullanalım”
Seranın sahiplerinden Fezile Baydar, Diyalog Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, 4-5 yıl önce serayı kurduklarını, ciddi bir yatırım yaptıklarını söyledi. Fezile Baydar, ürünlerini satamadıklarını ifade ederek, buna gerekçe olarak da anayoldan geçen bir yollarınının bulunmamasını gösterdi.
Fezile Baydar gazetemize şu ifadeleri kullandı: “ Bölgemiz esasında hareketli bölge. Bölgeye gelen insanları buraya çekmek istiyoruz. Yoldan geçenler serayı görüyorlar ama nasıl gideceklerini bilmiyorlar. Ana yoldan geliş yok. Köyün içine gelmek isteseler de kaybolurlar. 2013 yılında dilekçe verdik. 1974 öncesi yol resmi değilse, resmileşsin ve hepimiz kullanalım istedik. Dosyamız var ama sonuç alamadık.
“Yolun resmileştirilmesini istiyoruz”
Burası resmi yol, sol taraf Güneşköy’e gider. 1974 öncesi yol vardı, kendi bahçemizden greyfurt alıyorduk. Sera yapıldığında bu yolu kullanıyorduk. İlgili şahıs müşterilerimizi tehdit etti. Öbür tarafa gitmek zorunda kaldık. Bu yolu kullanamadığımız için müşteri çekemiyoruz. Yolu bir yere kadar bozdular, öteye gidemediler. Çünkü koçanda yol hudut hattı yazıyordu. Biz yolun resmileştirilmesini istiyoruz.”
“Serayı yaptığımızda yol vardı”
Dürü Baydar da, serayı 4 yıl önce yaptıkları dönem bu alanda yol olduğunu savundu. Dürü Baydar da şöyle dedi: “Biz 4 sene önce bu serayı yaptığımızda burada yol vardı. Greyfurt bahçemiz vardı, buradan çıkartıyorduk. Greyfurtlar kurudu, yolun içinde de kamışlar çıktı. Yan komşumuz olan dayımın oğlu Hakan Buda’ya söyledim, o da onay verdi. 5000 TL harcadım, yolu düzelttim, bir ay kullandık yolu. Yeğenim 1 ay sonra geçemezsin dedi. Sonra tapuya gittik, yol var ama tapuda kayıtlı değil. Bir şey yapamadık, her yere gittik, olmadı. Şiro getirip yolu bozdular. Burada beton evlek var, 5 ayak sağ ve sola Devlet’e aittir, biz Kaymakam’a teklif ettik büz yapmak için, olur cevabını aldık. Bu sefer seçimler geldi, Kaymakam değişti, yeni kaymakam olmaz dedi. Bu iş böyle kaldı. Biz parası ne ise ödeyelim, bize geçit versinler.”
“Desteğimiz tam”
Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz Aydınköy Muhtarı Tamer Tayanç da söylenecek birşeyin olmadığını, kanunen alanın yol olduğunu, belgeleri ilgililere vereceklerini ve böyle bir yatırıma destek olacaklarını söyledi.
Tarman: Tarlanın sahibi benim eşim
Gazetemize ulaşan ve tarlanın sahibi olduğunu iddia eden Oğuz Tarman da şu açıklamalarda bulundu: “ Bahse konu olan tarla eşim Fehime Tarman’a ait. Hakan Buda adlı arkadaşımıza tarlaya bakması için yetki verdik ancak ortada yasal bir anlaşma yok. Şahısların yaptıklarını iddia ettikleri yol konuşulmadan, danışılmadan yapıldı. Ortada bir yol vardı ve bizim kamyonlarımız giriyordu o yola. Ben de projeleme yaptırdım ve telledim. Kendileri masraf yaptıkları için karşı geldiler, polise şikayet ettiler ancak bir sonuç çıkmadı. Güzelyurt kaymakamlığında benim dosyam var. Yol polis tarafından kapatıldı. Yargıya intikal eden bir durum da yok, İçişleri Bakanlığı’na bile gittiler ama sonuç elde edemediler. Üstelik orası Aydınköy- Güneş köy hududu. Kaldı ki koçanda oranın hudut olduğu yazıyor. Yasal hakları açıktır.”
Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2017, 12:17