Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK)’nun TC Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun teknik desteğiyle KKTC genelinde 5 ilçe ile Kantara ve Selvilitepe’de 23-27 Aralık 2013 tarihleri arası gerçekleştirdiği kapsamlı ölçümlerde elde edilen elektromanyetik dalga verilerinin, Uluslararası İyonlaşmamış Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından belirlenen ve Kurum tarafından kabul edilen limit değerlerin altında olduğu ve uygun olmayan bir değere rastlanmadığı açıklandı.
KKTC genelinde 47 bin 497 noktada yapılan elektromanyetik alan ölçümleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı dün Lefkoşa Merit Otel’de yapıldı.
Toplantıya, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif’in yanı sıra BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, TC BTK Başkanı Tayfun Acarer, KKTC BTHK Başkan Yardımcısı Sait Erkmen, Spektrum İzleme Daire Başkanı Necati Uğurlu ve dairelerin diğer teknik personeli katıldı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile tüm konularda olduğu gibi iletişim ve haberleşmede de kesintisiz bir işbirliğinin olduğunu kaydederek, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra atılacak adımlarda da insan sağlığının en ön planda tutulacağını vurguladı.
Toplantıda ölçümleri yapan teknik ekipten Mehmet Cezar ölçümler hakkında teknik detayları anlattı.
KKTC BTHK Başkanı Kadri Bürüncük ölçümler yapılırken mümkün olduğunca baz istasyonlarının yoğun olduğu yerlerden geçildiğini ve raporun tümünün haritalarıyla birlikte dün saat 11.00’den itibaren Kurum’un sitesinden indirilebileceğini söyledi.
Acarer: Tüm baz istasyonları bir TV
vericisi kadar dalga yaymaz
TC BTK Başkanı Tayfun Acerer de elektromanyetik alanın sadece baz istasyonuyla oluşmadığını, tüm elektronik aletlerin dalga yaydığını kaydederek, gerek KKTC gerekse Türkiye’de ülkedeki tüm baz istasyonunun toplam yaydığı dalganın, herhangi bir TV vericisinden daha düşük olduğunu söyledi.
KKTC’de ölçülen değerlerin uluslararası kabul edilen “ortam değerleri” olan 41 volt/metre’nin çok altında olduğunu belirten Acarer, KKTC’de uluslararası izin verilen sınır olan 10 volt/metrenin üzerinde dalga yayan baz istasyonu (cihaz) olmadığını, olması halinde Kurumun buna izin vermeyeceğini açıkladı.
Bir karşılaştırma yapılması açısından bilimsel olarak 2000 volt/metre’yi aşan dalgaların insan vücudunda 1 derecelik ısı artışına yol açtığının bilindiğini, fakat bunun kansere neden olup olmadığının henüz ispatlanmadığını anlattı.
Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması fikrinin pratikte çalışmayacağını söyleyen Acarer bunun hücresel yapıyı bozacağını, ne 2G, ne 3G ne de 4G’nin bu mantıkla çalışmasının mümkün olmayacağını ekledi.
“Ne kadar az baz istasyonu o kadar az risk vardır”
Acarer az baz istasyonunun daha çok risk anlamı taşıdığını kaydederek, düşük sinyali almak için vücuda yakın cep telefonunun daha fazla sinyal göndereceğini, bunun bilimsel bir başka gerçek olduğunu ekledi.
Kâşif:
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kâşif, Elektronik Haberleşme Yasası geçmesinin ardından BTHK’nın oluşturulduğu ve yapılan çalışmayla KKTC’deki kurumun Türkiye’deki BTK ile ne kadar uyum içinde olduğunun görüldüğünü ifade etti.
Türkiye ile tüm konularda olduğu gibi iletişim ve haberleşmede de kesintisiz bir işbirliğinin olduğunu kaydeden Bakan Kâşif, baz istasyonları konusunun 2009 ve 2011’de gündeme gelmiş olduğunu ve gerekli ölçümlerin o dönemlerde de yapıldığını anlattı.
Her ölçülen baz istasyonunun altında bir haritası olacağını söyleyen Kâşif, her kim kurumdan başvuru ve verileri talep ederse bu verilerin paylaşılacağını da dile getirdi.
Baz istasyonlarının çokluğunun elektromanyetik dalgaların insanlara tesir edecek değerlere çıkılmasını engellediğini kaydeden Bakan, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra atılacak adımlarda da insan sağlığının en ön planda tutulacağını vurguladı.
Ölçüm sonuçları ve EM Yoğunluk haritaları BTHK’nın web adresi www.bthk.org’dan indirilebiliyor.
Siber’i ziyaret ettiler
Öte yandan Meclis Başkanı Sibel Siber, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu üyelerini kabul etti.
Meclisten yapılan açıklamaya göre, kabulde, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkan Yardımcısı Sait Erkmen, Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Ademgil, Kurumun uzman mühendisi Mehmet Cezar ile Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Daire Başkan Necati Uğurlu da hazır bulundu.
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük kabulde, KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliğinde KKTC genelinde yapılan elektromanyetik alan şiddet ölçüm raporlarını Meclis Başkanı Sibel Siber’e sundu.
Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Daire Başkanı Necati Uğurlu da, yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2014, 03:53