banner564

Pekmez yok sattı

Tepebaşı Lale Festivaline halkın ilgisi yoğun oldu

Pekmez yok sattı
banner598

Melin DOBRAN
Lapta Belediyesi’nin bu yıl 14’üncüsünü düzenlediği Tepebaşı Lale Festivali’ne halkın ilgisi yoğun oldu. Tezgâhlarda yerini alan Kıbrıs’a özgü palüze, üzüm sucuğu, pilavuna, pastelli, lokma, zivania, pekmez, çala badem, kabak böreği, şammali ve macun çeşitleri satışa sunuldu.
Sağlık uzmanlarının ‘Doğal Viagra’ olarak tanımladığı yerli üretim Pekmez satışlarının çok iyi gittiği gözlemlenirken, özellikle kış aylarında günde bir kaşık pekmez tüketenlerin gribe karşı korunduğu belirtiliyor.

Festivalin açılışını Başbakan yaptı
Tepebaşı’ndaki Lale Festivalinin açılışını yapan Başbakan Tufan Erhürman, alternatif ve bölgesel kalkınma modeliyle, bölgelerde fark yaratılabileceğini söyledi.
Başbakan Erhürman; güneş, kum ve denizin güzel ama turistleri cezbeden yönün kimlik olduğunu belirterek, “Turistleri cezbedecek yönümüz kimliğimizdir. Bunu öne çıkarmamız gerekir, motiflerimizi, sembollerimizi bunun için kullanmamız gerekir” dedi.

Üst düzey katılım oldu
Festivalin açılışına; 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Çalışma Bakanı Zeki Çeler, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, bazı bakan ve milletvekilleri de katıldı.

Vatandaşlar ve esnaf katılımdan memnun
Yoğun katılımın olduğu festivalde, vatandaşlar şeftali kebabı yemenin tadını çıkardı. Kimi esnaf satışlardan memnun olduğunu söylerken, kimisi de satışların iyi gitmemesinden yakındı. Esnaf, Kıbrıs kültürünü tanıtmak ve yaşatmak adına bu tür etkinliklerin daha sık düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Esnaf ne dedi?

Fevzi Hürdeniz
“Biz festivalde satmak için kabak böreği, pilavuna, pekmez ve pastelli hazırladık. Satışlarımız Allah’a şükür idare eder durumdadır. Kalabalık var ama festivalin ikinci günü daha da kalabalık olur. Festival güzel. Bu tür festivallerin düzenlenmesi, kaybolmaya yüz tutmuş Kıbrıs kültürünü yaşatmak adına faydalı oluyor.”

Salih Çeto
“Biz tezgâhımızda Yeşilırmak’ın çileğini, Tepebaşı’nın ise çala bademini satışa sunduk. Bunun yanı sıra da muz ve kivi de satıyoruz. Çala bademinin paketini 10 liradan satıyoruz. Festivalde bir kalabalık var ama sanırım ilk gün olduğu içindir. İkinci günü daha kalabalık oluyor. Festival yapılması ve Kıbrıs ürünlerinin tanıtılması çok güzel bir şey.”

Türkan Adalıer
“Ben festivallere sürekli olarak katılıyorum. Festival için üzüm sucuğu, köfter, palüze, cevizli ve fıstıklı pastelli hazırladım. Satışlarımız idare ederdi. Kalabalık var ama daha fazlasını bekliyorduk. Belki ikinci gün daha kalabalık olur diye düşünüyoruz. Belki de festival ay ortasına geldiği için çok satış yapılmadı.”

Ayşe Bahadi
“Ben festival için şamişi ve lokma hazırladım. Burada da hazırlayıp, pişirip, sıcak sıcak satışa sunuyoruz. Havanın da güzel olmasından dolayı festival de güzel geçti. Satışlarımız çok şükür iyi gitti. Kıbrıs ürünlerini tanıtmaktan gurur duyuyoruz. Her festivalde halkımızın ilgisiyle karşılaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Rüştiye Gökpınar
“Festival için lokma, sütlü börek, şammali ve göbekay hazırladım. Ellerimle yaptım sevgimi kattım. Satışlarımız ne iyi ne de kötü gitti. Festivalde dolaşan bir kalabalık ama ara ara sakin geçiyor. Pazar günü daha kalabalık olacağını ümit ediyoruz. Halkımız festivalleri seviyor ve geliyor. Kıbrıs ürünlerimizi unutturmamaya çalışıyoruz.”

Ayşe Okanar
“Festival için kabak böreği, pilavuna, zeytinli, limonata, gül şurubu ve ceviz, turunç bergamot, hurma, kabak, karpuz, alıç, çilek, incir ve şekerpare gibi macun çeşitleri hazırladım. Ayrıca badem ezmesi de hazırladım. Az çok bir şeyler sattık. Festivalde dolaşan bir kalabalık var. Halkımız severek geliyor. Kültürümüzün yiyeceklerini severek alıyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474