Hükümetin önceki gün açıkladığı döviz önlemlerine toplumun birçok kesiminden tepki geldi.
Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), hükümetin önceki gün açıkladığı döviz önlemlerini “dağ fare doğurdu” şeklinde yorumlayarak eleştirdi.
Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, yazılı açıklamasında, dövizdeki artışa, döviz borcu olanların yaşadığı sıkıntılara ve alım gücünün düştüğüne işaret ederek binlerce kişinin çek yasağına girdiğini, hacizli duruma düştüğünü kaydetti.
Hükümetin ithalattaki bazı mallardan alınan vergi ve fonlardaki dövizi sabitlemesinin çarşıya ve vatandaşa olumlu yansıyıp yansımayacağı konusunda çok ciddi ve haklı kuşkular bulunduğunu ifade eden Özkardaş, okul patronlarına “biraz insafa gelmeleri” çağrısı yaparak, hükümetin de eğitimdeki döviz kurunu aşağılara çekip sabitlemesini istedi.
Özyiğit: Kararlar hükümetin acizliğinin göstergesi
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler-Ulusal Birlik Partisi (CTP BG-UBP) koalisyon hükümetinin Türk Lirası’nın döviz karşısında değer yitirmesi üzerine aylar sonra ürettiği kararların çok yetersiz olduğunu savunarak, alınan kararların hükümetin acizliğinin göstergesi olduğunu ileri sürdü.
Özyiğit, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan mağduriyet karşısında aylar önce karar alması gereken hükümetin geç de olsa konuyu gündemine aldığını ancak üretilen kararların yaşanan mağduriyeti giderecek içerikte olmadığı görüşünü belirtti.
“Alınması gereken önlemler”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “yaşanan mağduriyetin gerçek anlamda giderilmesi için, kurun bütçenin hazırlandığı kura göre sabitlenmesi, asgari ücretin günün koşullarına göre yükseltilmesi, gerçek hayat pahalılığının Eşel-Mobil yoluyla geçmişte olduğu gibi iki ayda bir maaşlara yansıtılması” gerektiğini kaydetti.
Fiyat İstikrar Fonu’nun kuruluş amacına uygun kullanılması gerektiğini ve kayıt dışı ekonomiyle mutlaka ciddi şekilde mücadele edilmesi gerektiğine işaret eden Özyiğit, temel gıda maddelerinin fon ve KDV’sinin de düşürülmesi gerektiğini belirtti.
Özyiğit, bu önlemler alınırken de hükümetin gelir kaybının önüne geçilebilmesi için lüks tüketim malından alınan fonlar yükseltilerek, lüks sayılan tüketim mal ve hizmetlerinin vergilendirmesinin yapılabileceğini ifade etti.
YKP: Alınan önlemler palyatif
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Bakanlar Kurulu’nun döviz artışı konusunda dün aldığı kararları değerlendirdi.
YKP’den yapılan yazılı açıklamada, alınan önlemlerin “palyatif” olduğu iddia edildi.
Korkmazhan: Göz boyamaya yönelik…
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, hükümetin açıkladığı dövizle ilgili tedbirlerin göz boyamaya yönelik olduğunu ve halk için hiçbir şey ifade etmediğini savunarak , “dağ fare doğurdu” dedi.
Korkmazhan, yaptığı yazılı açıklamada, “Hükümet halkı rahatlatacak, hayatı ucuzlatacak gerekli tedbirleri almadı” diyerek, açıklanan tedbirlerin tüccar ve sermaye kesimine hizmet ettiğini savundu.
Çağ-Sen de yetersiz buldu
Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), Hükümetin, Türk Lirası’nın değer kaybı karşısında aldığı tedbirlerin, sadece üst gelir sahibi kesime hizmet ettiğini savundu.
Çağ-Sen Başkanı Mehmet Davulcu, Bakanlar Kurulu’nun, Türk Lirası’nın değer kaybı üzerine aldığı bazı tedbirlerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Dar ve sabit gelirli yurttaşlar açısından boş çıktı. Geliri, yükselen döviz karşısında eriyen, döviz cinsinden borçlu olan ve kirada oturan yurttaşlar, hükümetin açıkladığı önlemlerden yararlanamadı” dedi.
Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2015, 10:10