Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başkanlar Konseyi toplantısı için KKTC’de bulunan Yılmaz Karaca başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Federasyonu ile Reşat Akar başkanlığındaki Gazeteciler Cemiyeti’nden oluşan heyeti kabul etti.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na üye il başkanlarına müzakereler hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güvenlik, eşitlik ve mülkiyetin önemini vurguladı. Akıncı, mülkiyet sorununun daha çok tazminatlarla halledilmesi gerektiğini vurgularken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demopulos kararına ve yıllardan beri mülkü kullananların haklarına dikkat çekerek, tazminatlar için finansman gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının herhangi bir anlaşmaya onay verebilmek için önce güvenliğine bakacağını belirten Akıncı “Bizler, Rum adasında azınlık haklarıyla yaşayacak insanlar ve toplum değiliz. İki kesimli, iki kurucu devlete dayalı federal yapıda siyaseten eşit olacakları, özgür toplumlar olarak güvenlik içinde yaşayacakları federatif yapıda yeni bir Kıbrıs’tan bahsediyoruz” dedi.
Kıbrıs’ta ilk dönemlerde muhtemel coğrafi federasyonun yeterli altyapısı bulunmadığını kaydeden Akıncı, 1974’ten sonra oluşan şartlarda iki kesimli, iki toplumlu federal yapının oluşabileceği üzerinde mutabakat bulunduğunu söyledi.
Son karar halkın
Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde iki taraf anlaşmadıkça halka gidilmeyeceğini belirterek, “İki lider mutabakat sağlayabilir mi onu görecekler. Eğer sağlanabiliyorsa o zaman halkın iradesine başvurulacak ama son karar halkındır” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye hükümeti ile de yakın istişare içerisinde iyi niyetle müzakereleri sürdürdüğünü kaydederek, Türkiye’nin, Kıbrıs Türklerinin çok önem ve değer verdiği garantör ülke olduğunu söyledi. Akıncı; “O’nun onayı olmadan bu garanti sistemi yenilenemez” dedi.
“Toz pembe değil ama…”
Müzakerelerin 6 başlık altında sürdürüldüğünü belirten Akıncı, bazı başlıklarda ilerlemeler sağlandığını anlattı.
Akıncı, “Her şeyi toz pembe göstermek istemem ancak karanlık bir tablo da yoktur. Olumluluklar var zorluklar da var elbette. O zorlukları iki tarafın da kabul edebileceği bir çerçevede aşabiliyorsak ne mutlu bize. Gayretimiz odur, bu kadar yıldan sonra Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukuk içinde yerini alması şarttır” dedi.
Akar: Anadolu’ya sesimizi duyurmak adına önemli…
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar da kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretin Kıbrıs’tan Anadolu’ya sesin daha sık ve daha gür bir şekilde duyurmak açısından büyük fırsat olduğunu, Anadolu basının şu anda Kıbrıs’ta olduğunu ifade etti.
Akar, 1974 Barış Harekatı’ndan bu yana Türkiye’den en kalabalık basın ordusunun gelmiş olacağını ifade etti.
Akar, ziyaretin gerçekleşmesi nedeniyle Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca’ya da teşekkür etti.
Akar, ziyaretin Kıbrıs görüşmelerinin en kritik aşamasında gerçekleştirilmekte olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın söyleyeceklerinin Anadolu insanına en etkili bir şekilde aktarılacağını kaydetti.
Karaca: 20 bin üyemiz var…
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca da, Federasyon’un Türkiye’nin 71 ilinden üyeleri dışında KKTC’de 3 ve Azerbaycan’da ise 4 üyesi bulunduğunu yaklaşık 20 bin gazetecinin Federasyon’a üye olduğunu söyledi.
Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi toplantısı için KKTC’de bulunduklarını Başkanlar Konseyi’nin 71 il KKTC ve Azerbaycan başkanlarından oluştuğunu ifade etti.
Yavru vatanda bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduklarını söyleyen Karaca, zaman zaman KKTC’deki meslektaşlarıyla sık sık temaslarda bulunup sorunları paylaştıklarını kaydetti.
Karaca, Kıbrıs sorununun çözülmesi dileğinde bulunarak, bunun için gerekli desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.
Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2015, 10:15