Remzi SAMAR
Kırgızistan Devlet Arabayev Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erhan Arıklı, Noel Baba’nın Türk kültüründen Batı kültürüne geçip Hıristiyanlaştığını iddia etti. Arıklı, Noel Baba olarak resmedilen kişiye bakıldığında uzun kaftanı, ayağındaki çizmesi ve başındaki börkünün Avrupa kültürü ile hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. O dönemlerde Avrupa erkeklerinin etekli elbise giydiğini belirten Arıklı, "Pantolon da Türk kültürünün batıya armağanıdır" dedi.
Eski çağlarda çam ağacının Türklerde kutsal sayıldığını da söyleyen Arıklı, "Bu durum, Sibirya’da yaşayan diğer halklar için de aynı olmuştur. Bu ağaç evin içine sokulmuş, ağacın etrafında Şamanlar ayin yapmış ve kötü ruhları evlerden kovmuştur. Hıristiyanlıkta çam ağacı, geyik, Noel Baba ve hediyeler önemli yer tutar. Bu kavram ve sembollerin tamamı eski Türk kültüründen alınmadır" diye konuştu.
“Haç sembolü Atilla’nın bayrağından alınma”
Ünlü Rus arkeolog ve araştırmacılarından özellikle Okladinikov, S.İ Rudenko ve Kazak Alim A. Margulan’ın araştırmalarının incelendiğinde Türk kültürünün kökenlerini batıya etkisinin rahatça görülebildiğini aktaran Arıklı, tezi ile ilgili pek çok örneğin olduğunu kaydetti.
Erhan Arıklı, Hıristiyanlıkta dini ritüellerin Hz. İsa'dan yüzlerce yıl sonra oluştuğunu belirtti ve bunda da Attila yönetimindeki Avrupa Hunlarının büyük etkisi olduğunu dile getirdi. Haç sembolünün de Attila'nın bayrağından alınma olduğunu iddia etti.
“O zamanın Ülgen’i şimdi Noel Baba oldu”
Eski Türklerin inanışında 'Ülgen Ata' diye uhrevi ve iyilik sembolü bir varlık olduğunu ifade eden Arıklı, "Onun karşısında ki şeytani varlık ise 'erlik'tir" dedi.
“Ülgen bacadan girip hediyeler koyacaktı”
Eski Türklerin, gece ile gündüz arasında uzun ve çekişmeli mücadeleden sonra gündüzün galip gelip güneşin eskisinden daha fazla yeryüzünü aydınlattığı gün olan 25 Aralık’ta dua ettiklerine dikkat çeken Arıklı, "Eski Türklerde 25 Aralık tarihinde Ülgen Ata beklenirdi. Ülgen Ata, çadırın tepesindeki boşluktan girecektir ve süsledikleri çam ağacına hediye bırakacaktır. Ülgen Ata, geyiğin çektiği bir kızakla gelecektir ve gece yarısında çadırda yaşayan insanlara hediyeler bırakacaktır" ifadelerini kullandı.
“O zamanlarda Avrupa’da etek giyerlerdi”
"Şimdi bakın Hıristiyanlar, 25 Aralık’ta Noel'i kutluyorlar. Oysa 25 Aralık tarihinin Hıristiyanlıkta hiçbir kutsallığı yoktur. Hz. İsa’nın doğum tarihinin 6 Ocak olduğu iddia edilmektedir. Peki, 25 Aralık nereden çıktı? sorusunu soran Arıklı, Noel Baba olarak resmedilen kişiye bakıldığında uzun kaftanı, ayağındaki çizmesi ve başındaki börkünün Avrupa kültürü ile hiçbir ilgisi olmadığına vurgu yaptı. O dönemlerde Avrupa erkeklerinin etekli elbise giydiğini belirten Arıklı, "Pantolon da Türk kültürünün Batı'ya armağanıdır. Atı ehlileştiren Türkler, ona binecek en uygun kıyafet olarak pantolonu icat ettiler. Milattan yüzlerce yıl önce ecdadımızın çizdiği bütün kaya resimlerinde Türkler, pantolonlu olarak resmedilmiştir" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2015, 05:33