Rahme ÇİFTÇİOĞLU (TAK)
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yönetimi “Kıb-Tek nereden nereye” konulu bir basın toplantısı düzenleyerek son 2 yıllık icraatları kamuoyuyla paylaştı.
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Kıb-Tek Müdürü Mehmet Salih Gürkan, Yönetim Kurulu üyeleri ve kurumun müdür muavinleri hazır bulundu.
“Mali yapı”, “gerçekleştirilen belli başlı yatırımlar”, “2016 yılı bütçesine ödeneği konan yatırım projeleri” gibi başlıklarda bilgi veren Akim, özelleştirme, belediyelerin ve kamunun kuruma olan borcu gibi konularda da açıklama yaptı.
Kıb-Tek’in uzun süredir TC ve KKTC hükümetleri arasında imzalanan ekonomik programlara konu olduğunu belirten Akim, “ ‘Kıb-Tek’i özelleştirmeye mecbursunuz, tahsilat yapamıyorsunuz’ diyenlerin ülkesinde bugün elektrik özel sektörün elinde olmasına rağmen tahsilat oranı yüzde 70’i aşmadı” dedi.
Tahsilat oranı yüzde 96.66
Kıb-Tek’in bugünkü tahsilat oranının yüzde 96.66 olduğunu da belirten Akim, “Bu rakam genel tahsilatı değil, aylık olarak faturaladığımız elektriğin tahsilatıyla ilgili” şeklinde konuştu.
Kuruma olan borçlar konusunda da bilgi veren Akim, belediyelerden 210 milyon TL alacaklarını olduğunu söyleyerek, “Bize borcu olmayan belediye yok. Devletten yaklaşık 79 milyon alacağımız var. Pileli Türklerden, Karpaz’daki Rumlardan elektrik parası tahsis etmiyoruz... Devlet politikası... Sosyal yardım alanlara maliyetin altında elektrik veriyoruz, devlet ödemiyor, bu da politikası” dedi.
“Bence elektrik kurumu çok ellenmezse devasa bir güç, ülkeyi sırtında taşıyacak ekonomik bir kuvvet” şeklinde konuşan Akim, “Kıb-Tek’in, bu devletin batırdığı sanayi holdingleri, ETİ’leri, Hava Yollarını, Cypfruvexleri geri alacak kadar da gücü vardır. Eğer iyi yönetilirse....” ifadesine yer verdi.
Led eleştirilerini cevapladı
Basın toplantısında “Lefkoşa’ya takılan led ışıkların aydınlatması yetersiz” eleştirilerini de yanıtlayan Akim, “Bu konuda bilimsel veri yok, Elektrik Kurumu bu ışıkları ölçüyor, laboratuar denetimlerini yapıyor” dedi.
Kurumu devraldıkları 2013 yılına işaret eden Akim, batık bir kurum devraldıklarını ancak ekibinin en iyisini başarabildiğini ortaya koyduğunu söyledi.
İsmet Akim, “Kurumun haraç-mezat satılması için davetiye çıkaranların, tellal gönderenlerin, bizi birilerine peşkeş çekmeye çalışanların inadına mali tedbirlerle ve yatırımlarla 2 yıl gibi kısa bir sürede böyle bir sonuç aldık” dedi.
“Kurum, yakıt dahi alamıyordu…”
Kıb-Tek’in 22 milyon doları temerrüde düşmüş toplam 173 milyon 317 bin 781 dolarla devraldıklarını kaydeden Akim, “Kurum, yakıt dahi temin edemez durumuna düşürülmüştü” dedi.
Kıb-Tek’e petrol sağlayan firmanın bu dönemde gönderdiği yazıdan da bir kesit de okuyan ve bu yazının içeriğini eleştiren Akim, “Bu yazı onurunu ve güvenirliğini yitirmiş, piyasada var sayılmayan bir ticari müesseseye hitap eden bir yazdıydı, bir notaydı” şeklinde konuştu.
154 bin sayaç alımı yapıldı
Yatırımla ilgili projelerden de söz eden ve 154 bin sayaç alımı yapıldığını, sisteme dahil edildiğini parasının da ödendiğini belirten Akim, “Değişmeyen toplam bin sayaç kaldı. Büyük ihtimalle bu ay da onlar da tamamlanır. Ülke elektronik sayaçlarla donatılmış olacak. Elektrik kurumunun bu projeyle ilgili hiçbir müteahhide tek kuruş borcu yok” şeklinde konuştu.
Personel sayısı 666…
Bir basın mensubunun sorusu üzerine Kıb-Tek’teki personel sayısının 666 olduğunu, mevzuatta öngörülen personel sayısının ise 888 olduğunu kaydeden Akim şunu ekledi:
“Bu personelle 10 ay gibi bir sürede ciddi işler başardık, beğenilmeyen, kamuoyunda aşağılanan, yıpratılan personel bu kadar kısa bir sürede 150 bine yakın sayaç değiştirdi ve biz bu personele ek mesai vermedik.”
Kıb-Tek’e 89 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Akim, bununla ilgili münhal, mülakat yapıldığını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2016, 09:41