banner564

Ne gelen var ne giden

Girne esnafı da işlerin durgunluğundan yakınıyor

Ne gelen var ne giden
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Başkent Lefkoşa’da olduğu gibi, turizm kenti Girne’deki esnaf da işlerin durgunluğundan yakınıyor. Yabancı turist sayısının azaldığını, yerli vatandaşların ise ekonomik kriz nedeniyle çarşıya çıkmadığını belirten Girne esnafı, bazı günler siftah yapamamaktan yakınıyor.
   Dövizdeki yükselişin tersine döndüğünü, buna karşın fiyatların aşağıya inmediğini belirten Girne’deki dükkan sahipleri “alım gücü azalan insanların gıda dışındaki ürünlere harcayacak parası kalmadı” diyor. Girne esnafı, tek kurtuluşun turizm olduğuna dikkat çekiyor.

Esnaf Ne Dedi…? Esnaf Ne Dedi…? 
Meryem Ebeoğlu
“İşlerimiz son zamanlarda çok durgun gidiyor. Bir iyi bir kötü günlerimizi geçiriyoruz. Dövizde yaşanan çalkantılar insanların alım gücünü ciddi derecede etkilediği için piyasa durgun. Bu iş durgunluğunun düzeleceğine inanmıyorum. Döviz kurları yeni yıl itibarıyla daha da kötü günlerle karşılaşacağız. Geçtiğimiz yıllara oranla işlerimizde çok ciddi düşüşler var. Turizm konusunda hükümet çalışmalar yapmazsa çarşı bitmiştir. Ülke ile ilgili daha fazla tanıtımları yapılabilir. Biz ülkemizi sadece gece kulüpleri veya kumarhanelerle tanıtmak yerine ülkenin tüm güzelliklerini turistlere anlatabilsek herkesin yüzü güleceği inancındayım”
Muharrem Kulak
“İşlerimiz son zamanlarda çok durgun gidiyor. İki saat oturuyoruz ve iki saatte bir müşteri geliyor. Bu şekilde günlerimizi geçirir olduk. İnsanlarda alım gücü kalmadığı için alışverişe bütçe ayıramıyorlar. Dövize bağlı olarak yükselen fiyatlar dövizdeki düşüşlere rağmen ürün fiyatlarına bu yansıtılmıyor. Gelen turistler bile artık pahalılıktan dert yanıyor. Bu durumun düzelmesi bizleri de halkı da rahatlatacaktır bu rahatlama için bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl daha iyi bir önceki yıl ise çok daha iyiydi işlerimiz. Şimdilerde çok kötü günler geçiriyoruz. Gelen müşteriler ürünlere bakıyor ve gidiyor nedeni ise pahalılıktır. Daha önce pazarlık konusuna Türk müşteriler giderken şimdilerde İngilizler bile pazarlık yapmaya çalışıyor. 
Hüseyin Kulak
“Son zamanlarda işlerimizde ciddi bir düşüş söz konusudur. Bu durgunluğun sebepleri pahalılık olsa da pahalılık öncesinde turizm ülkesi olduğumuz için turizm konusunda yetkililerin daha ciddi çalışmalar yapması gerekiyor. Gelen turistlere daha güzel bir ülke gösterilmeli ve onları buraya yeniden gelmeleri için teşvik edilmelidir. Bu ülkeye gelen turistlerle ilgili ciddi çalışmalar yapılırsa daha fazla turist buraya gelir ve ülke esnafının da bu durum işlerine yansır. Döviz yükseldi ürün fiyatları da yansıdı ancak döviz düşüşe geçse de ürün fiyatlarına bu düşüş yansıtılmıyor. Birilerinin bu ülke için çalışmalar yapması lazım ki bir şeyler yoluna girsin”
Veli Yılgın
“Burada yaşanan sıkıntılar ne yazık ki Türkiye’de de yaşanıyor. Kıbrıs’a 5 yıl önce geldiğim durumla şimdiki durum arasında çok büyük bir gelişme var. 5 yılda fiyatlar son derece arttı. Ülkedeki ekonominin çok ciddi bir çöküşte olduğunu gözlemledim. Şöyle ki Kıbrıs şu anda İstanbul’dan daha pahalı oldu. Kıbrıs’ta yaşanan bu pahalılıkla ilgili hem bizim hem de sizin hükümetinizin önlemler alması gerekiyor. Eğer hükümet bu konularda çalışmalar yaparsa halk da rahat bir nefes alacak”
Fettah Özpolat
“Yaklaşık on yıldır Girne’de esnaflık yapıyorum. İşlerimiz krizden önce iyiydi ancak kriz sonrasında çok ciddi bir düşüş yaşadık. Dövize bağlı olarak fiyat artışları yaşandı ancak yükselen fiyatlar yükseldikleri yerde kaldı. Ülkede turizmle ilgili çalışmalar yapılmalı ve daha fazla turistin ülkeye gelmesi sağlanmalıdır. Turistler azalınca işlerimizde de ciddi bir düşüş yaşadık. Bu durumun düzelmesi hükümete bağlıdır. Hükümet hayat pahalılığı ile ilgili çalışmalar yapar turizmle ilgili ciddi projeler hayata geçirirse bu günlerden kurtulabileceğimiz inancındayım. Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl yüzde 40 işlerimizde bir düşüş yaşıyoruz”
Erhan Gamsız
“İşlerimiz son zamanlarda bir düşüşe geçti. Ülkemizde turistler tatillerini bitirip ülkelerine geri dönünce buradaki esnafın da işleri ciddi oranda düşüyor. Ülkemiz insanlarında alım gücü düşük olduğu için turist gidince işler bitiyor. Yerli halk asgari ücretin düşük döviz kurlarının yüksek olması nedeni ile alım gücü pek fazla yoktur. Bu kötü günlerin geçeceği inancında olsam da yetkililerin de bu konuda çalışmalar yapması şarttır” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473